Mağaralar depo olacak!

0
1332

Böylece çiftçiler para kazanacak..

Tarım Kredi Kooperatifleri Mersin Bölge Müdürü Osman Nuri Okumuş, dağlık kesimlerdeki mağaraları soğuk hava deposu olarak değerlendirerek, ürünlerin uzun süre saklanmasının sağlanacağını, böylelikle çiftçilerin istediği zaman malını satarak daha fazla kar edebilmesine olanak yaratılacağını bildirdi. 

Okumuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çiftçilere üretim öncesinde olduğu gibi hasat sonrası ”malın değerinden satışı” için pazarlama yönünden de yardımcı olmayı hedeflediğini söyledi.

Bu kapsamda, geçen yıllarda ayçiçeği ve mısır alımları yaptıklarını hatırlatan Okumuş, şunları kaydetti:

”Bu yıl da ürün çeşitliliğini artırarak uygulamayı sürdürmeye çaba göstereceğiz. Amacımız çiftçinin ürününün ucuza satılmasını önleyip, değerini kazanmasını sağlamaktır.

Bu kapsamda Gülnar’da soğuk hava deposu yapımı çalışmamız var. Mısır alımıyla ilgili Adana’nın Ceyhan ilçesi ile Tarsus ve Yenice’de silo yapımı planlıyoruz. Altyapıyı tamamladıktan sonra çiftçilerin ürününün para etmesi için piyasada aktif rol alacağız.”

Gülnar’ın Demirözü mevkisinin kalite açısından Türkiye’nin en önemli elma yetiştirme alanlarından biri olduğunu vurgulayan Okumuş, ”Gülnar’da 30 bin ton civarında elma rekoltesi elde ediliyor. Burada, soğuk hava deposu yatırımımız olacak. Üreticiye malını burada bekletme imkanını sunacağız. Çiftçiler bu depolardan çok cüzi bir miktarda kira ödeyerek yararlanacak ve malını istediği zaman yüksek fiyatlarla satabilecek” şeklinde konuştu.

Uzuncaburç’un yakınlarında kayalara oyulmak suretiyle iki mağara depo yapma çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Okumuş, şöyle devam etti:

”Doğal soğuk hava deposu olma özelliğine sahip olan bu yerde özel sektöre ait mağara depolar var. Ama buraları yeterince değerlendirilemiyor. Burada, ilk etapta, 5 bin ton kapasiteli depo yapacağız ve ihtiyaç halinde kapasiteyi artıracağız. Kolay oyulabilen ve aydınlatma dışında herhangi bir enerjiye ihtiyaç duyulmadan depolama imkanı sağlayan bu mağaralardan Türkiye’de sadece burada ve Nevşehir’de var. Buralar yeterince değerlendirilemediği için çiftçilerimiz ürünlerini Nevşehir’e götürüyorlardı. Biz bu girişimimizle ürünlerin Mersin’de kalmasını sağlamış olacağız.

Limon ve narları buralarda depolamak suretiyle uzun süre bekletilmesini planlıyoruz. Böylelikle, Çukurova çiftçisinin ürünleri, soğuk hava deposu olarak değerlendirilecek mağaralarda saklanarak üreticinin daha fazla kar etmesini sağlamayı amaçlıyoruz.

Hatay, Osmaniye, Adana ve Mersin’e yatırımlar yapmak için son derece iştahlıyız ve hazırlıklıyız. Çiftçimizin üretimini en iyi şartlarda yapmasının yanında ürününü satarken de para kazanmasına imkan yaratacağız.”

Üretim aşamasında destekler verilerek, ürünlerin kaliteli ve en az maliyetle elde edilmesi amacıyla çiftçileri bilgilendirdiklerini belirten Okumuş, kredi olanakları sunduklarını, sertifikalı tohumluk ve gübre ile ilaç kullanımını sağladıklarını anlattı.

-”TARIMDA KREDİ TEFECİLİĞİNE SON VERECEĞİZ”-

Okumuş, tarımda ”kredi tefeciliği” olaylarının yoğun bir şekilde yaşandığını savunarak, çiftçinin mağduriyetine yol açan bu duruma son vermeyi hedeflediklerini kaydetti.

Çukurova yöresinde çiftçinin özellikle üretim dönemlerinde kaynak sıkıntısı çektiğini ifade eden Okumuş, ”Yörede tefecilik yaygınlaşmış durumda. Ayda, yüzde 6-7 faizle tefeciliğin yapıldığı, tefeci faizlerinin konuşulduğu bir yerde, tarım kredi kooperatifinin faizi yıllık yüzde 5 oranındadır. Tarımda yoğun olarak yapılan kredi tefeciliğine son vereceğiz. Damla sulamadan hayvancılığa kadar cazip kredi seçenekleri sunuyoruz. Ayrıca, destekleme ödemeleri de artırıldı. Hatta sıfır faizli kredilerin kapsamı çok genişletildi” dedi.

Mersin’in yanında Adana, Osmaniye, ve Hatay’a da hizmet verdiklerini vurgulayan Okumuş, bölgede 110 kooperatifle tarım sektörüne hizmet vermeye çalıştıklarını bildirdi.

Haber Kaynağı: Haber Türk – www.haberturk.com

Bir Cevap Yazın