Malatya’da Tarım ve Teknoloji Üniversitesi kurulacak

0
963
Malatya'da Tarım ve Teknoloji Üniversitesi kurulacak,tarımsal haber,tarımsal desteklemeler,tarımsal ekonomi,tarımsal hibe,tarımsal enflasyon
Malatya'da Tarım ve Teknoloji Üniversitesi kurulacak,tarımsal haber,tarımsal desteklemeler,tarımsal ekonomi,tarımsal hibe,tarımsal enflasyon

Malatya İnönü Üniversitesi (İÜ) Senato Toplantısı’nda oybirliğiyle Battalgazi ilçesinde Tarım ve Teknoloji Üniversitesi adıyla konsept bir üniversite kurulması kararlaştırıldı.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, üniversite yöneticileriyle birlikte düzenlediği basın toplantısında, 38 yıllık geçmişe sahip üniversitelerinin 13 fakülte, 5 enstitü, 3 yüksekokul ile 1 konservatuarı, 12 meslek yüksekokulu, 18 araştırma ve uygulama merkezi köklü yükseköğrenim kurumlarından biri olduğu belirtti. 29 bin öğrenciye öğrenim imkanı sunduklarını anlatan Çelik, dünya üniversitesi olma vizyonu çerçevesinde 40’a yakın ülkeden toplam 300 yabancı uyruklu öğrenciyi barındırdıklarını dile getirdi.

2013-2014 akademik yılında öğrenci sayısının yaklaşık 33 bin olmasını beklediklerinin altını çizen Prof. Dr. Çelik, şöyle devam etti: ”Üretilen bilim ve teknolojinin, ülkemizin kalkınmasına ve ilerlemesine somut bir katkıya dönüşebilmesi için üniversite-sanayi ilişkisini ve işbirliğini önemsiyor ve bunun önemini özellikle vurgulamak istiyorum. Bu bağlamda İnönü Üniversitesi, üniversite-sanayi işbirliğinin bir gereği olarak, Malatya’ya 381 bin metrekarelik geniş alan üzerinde kurulmuş bir teknokent kazandırdı. Yüzde 95 oranında tamamlanan bina yakın zamanda hizmete açılacak. Bina açılmadan önce teknokent 7 firmayla faaliyetlerine başladı. Hizmet binasının tamamlanmasıyla birlikte 70 firmanın Ar Ge çalışmaları yapmasını bekliyoruz. Üniversitemiz, son yıllarda büyük gelişme göstermiş ve birkaç yıl içinde gelişmişlik düzeyini üçe katlamıştır.”

TARIM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ KURULACAK

Model alan değil aksine model olan bir üniversite olduklarını söyleyen Rektör Çelik, artık kendi bünyesinde yeni bir yüksek öğrenim kurumu çıkarabilecek kadar büyüyüp geliştiklerini vurguladı. Malatya’nın 2014’te fiilen büyükşehir statüsüne yükselmesini de göz önünde bulundurarak kente ikinci bir üniversite kurulması için girişimleri başlattıklarını ifade eden Çelik, “Senatomuz, 10 Haziran’da gerçekleşen toplantısında ikinci üniversite kurulmasını görüştü. Üniversitemizin ikinci büyük kampusu olan Battalgazi Yerleşkesi’nde ‘Tarım ve Teknoloji Üniversitesi’ kurulması için hazırlanan teklif kabul edildi. Alınan karar üst makamlara sunuldu. YÖK, Meclis’in kabul etmesi, Cumhurbaşkanımızın onayıyla üniversite hayata geçecek. Aynı ilde aynı özellikte ikinci bir üniversite kurmanın hiçbir mantığı yoktur. Böyle bir durum, kaynak israfından başka bir şey değildir. Aynı ilde ikinci üniversite kurulurken, hem o ilin hem de o bölgenin ihtiyaçları mutlaka dikkate alınmalı ve o üniversitenin hangi alanlarla ilgili olacağı ve hangi alanlarda öne çıkacağı buna göre belirlenmelidir. Aynı şehirde, üniversitenin biri genel üniversite ise, ikinci üniversitenin alan üniversitesi olması gerektiğini düşünüyorum. Yoksa aynı bölüm ve programların hem o üniversitede hem de bu üniversitede bulunması anlamlı değildir. Bu yüzden biz İnönü Üniversitesi olarak, Malatya’da kurulacak ikinci üniversitenin Tarım ve Teknoloji Üniversitesi formatında olması gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Tarım sektörünün günümüzde stratejik alanlardan biri haline geldiğine dikkat çeken Prof. Dr. Çelik, hammadde temini, millî gelir ve ihracattaki payı dikkate alındığında, tarım sektörünün sosyoekonomik önemi daha da arttığını, OECD’nin 2012 yılı raporunda Türkiye’yi dünyanın 7. tarımsal gücü olarak açıkladığına değindi. Tarımda hedeflerin gerçekleşmesi için uygun lisans bölümlerinin, multidisipliner yapıda biyoinformatik yüksek lisans ve doktora programlarının açılması, ileri teknolojilerin dayandığı temel bilim alanlarında yürütülen araştırmaların desteklenmesi ve doktora sonrası araştırmacı ve teknik eleman kadrolarının oluşturulması gerektiğini vurgulayan Çelik,” Açılacak üniversitede, tarım ve hayvancılık alanındaki lisans eğitiminin yanı sıra, lisansüstü düzeyde de tarım teknolojileri konusunda eğitim ve araştırma yapılmasına imkân sağlayacaktır. Sebze, süs ve endüstri bitkilerinin üretiminde, bugün kullanılan tohumların büyük bölümü dışarıdan ithal edildiği için, ülkemizde her yıl milyonlarca dolarlık bir döviz kaybı yaşanmaktadır. Hâlbuki Türkiye, ithalatı yapılan tohumların tümünü üretebilecek iklim, toprak ve bitki genetiği kaynaklarına sahiptir. Malatya’da kurulacak Tarım ve Teknoloji Üniversitesi, ülkemizin ihtiyacı olan tohum üretiminde de önemli katkılar sağlayacak ve bu alanda önemli bir boşluğu dolduracaktır” ifadelerini kullandı.

RECAİ KUTAN’A FAHRİ DOKTORA

İÜ Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, senato tarafından 2013-2014 akademik yılı açılışında siyasetçi, bürokrat ve mühendis kimliğiyle tanınan Recai Kutan’a fahri doktora unvanı verilmesinin kararlaştırıldığını açıkladı. 2012-2013 akademik yıl açılış töreninde TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e fahri doktora unvanı verdiklerini anımsatan Çelik, “Üniversitemiz senatosu, hem bir mühendis hem bir bürokrat hem de bir siyaset adamı olarak Türkiye’ye yapmış olduğu değerli katkıları nedeniyle Sayın Recai Kutan’a ‘fahri doktora belgesi’ verilmesini kararlaştırdı” dedi.

haber365

Bir Cevap Yazın