Manavgat’ta suda yaşayan canlıların yaşam alanları koruma altına alındı

0
1186
Manavgat'ta suda yaşayan canlıların yaşam alanları koruma altına alındı

ANTALYA (CİHAN) – Antalya’nın Manavgat ilçesinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne su ürünleri mühendisinin atanmasının ardından balık çiftlikleri, Manavgat Irmağı’nda balık tutma ve caretta caretta deniz kaplumbağalarının üreme alanlarında denetimler arttı.

Manavgat'ta suda yaşayan canlıların yaşam alanları koruma altına alındı

Manavgat Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Birol Tuncel, talepleri üzerine bakanlığın kurumlarına 3 ay önce su ürünleri mühendisi ataması yaptığını söyledi. Tuncel ve su ürünleri mühendisi Yahya Keleş 3 ay içinde yaptıkları denetimlerle ilgili bilgilendirme yaptı. Manavgat Irmağı’nda amatör olta balıkçılığının dışında ticari amaçlı balık avlamanın yasak olduğunu belirten Tuncel, ırmakta düzenli balık avlamaya yönelik düzenli kontrol yaptıklarını söyledi. Manavgat’ta 10 balık üretme çiftliğinin bulunduğunu ve bunları belirli takvim doğrultusunda denetlediğini belirten Tuncel, Manavgat Irmağı ve denizden su numunesi alarak kontrolünü yaptırdıklarını ifade etti.

Su ürünleri mühendisi Keleş’in düzenli bir şekilde Manavgat Kızılot bölgesinde 16 kilometre uzunluğunda kıyı alanında caretta caretta deniz kaplumbağalarının ürüme alanlarının kontrolüne yönelik denetim yaptığını anlatan Tuncel, Özel Çevre Koruma Kurulu alanı olan yerde kurumlarının deniz kaplumbağalarının yaşam alanlarını daraltan ve tehdit eden unsurları üzerine çalışma ve denetleme yaptığını kaydetti. Tuncel, “Su ürünleri mühendisimiz atandıktan sonra deniz kaplumbağalarının ürüme alanları tehdit eden unsurların ortadan kaldırılmasına yönelik denetimlerimizi arttırdık. Caretta caretta deniz kaplumbağalarının üreme alanı olan 16 kilometrelik alanda sürekli denetim yapıyoruz. Bilindiği üzere deniz kaplumbağaları genelde denizde sürat motorlarının çarpması ve balıkçı ağlarına takılması sonucu hayatlarını kaybediyor. Su ürünleri mühendisimiz bu konuda bölgedeki balıkçıları ve konaklama tesislerini bilgilendirme yapıyor. ” dedi.

Su ürünleri mühendisi Keleş, deniz kaplumbağası yavrularının genelde yumurtadan çıktıktan sonra denize ulaşmayı gece sessiz ay ışığında gerçekleştirdiğini söyledi. Gürültü, ses ve ışık huzmelerinin deniz kaplumbağası yavrularının sahilde denize ulaşmasında şaşırtma yaptığını belirten Keleş, bölgedeki bütün yumurtlama alanlarını koruma altına aldıklarını kaydetti. Keleş, “Deniz kaplumbağaları genelde sessiz ve ay ışında kumsala yumurta bırakıyor. Yine aynı şekilde yavrular yumurtadan çıkıp denize ulaşmada yolculuğa ay ışında çıkıyor. Yavru carettaların denize ulaşmasında yönlerini kaybetmemeleri için bölgede geceleri gürültü yapılmamasına dikkat edelim. Kızılot sahili dünyanın sayılı deniz kaplumbağası üreme alanı olduğu için bölgenin korunması çok önemli. Bu doğal zenginliğin kıymetini iyi bilelim.” hatırlatmasında bulundu.

Bir Cevap Yazın