Manda başına 500 TL

0
1677

mandaBakanlık, yüksek verim için yetiştiriciye manda başına 500 TL destek verecek.

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veteriner Fakültesi Hayvancılık Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Tekerli, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından ilde manda yetiştiriciliğinin geliştirilmesi için üreticiye manda başına 500 TL destek vereceğini açıkladı.

Afyonkarahisar İl Genel Meclisi (İGM) toplantısında, meclis üyelerini bilgilendiren Tekerli, Tarım Üretimi Destekleme Genel Müdürlüğü (TÜGEM) tarafından bütün manda üreticilerine manda başına 300 TL teşvik desteği verildiğini bildirdi. Prof. Dr. Tekerli, bunun dışında ‘Halk Elinde Manda Islahı Projesi’ kapsamında bin 500 manda için besicilere TAGEM tarafından da ikinci bir destek olarak manda başına 500 TL destek verileceğini kaydetti. Bu desteğin Afyonkarahisar ile birlikte 10 ilde verildiğini dile getiren Tekerli, et ve süt verimi yüksek Anadolu mandasının amaçlandığını aktardı. Tekerli, “İlk aşamada 5 yılık bir proje ama 5 yılda bir yenileme imkanı var. Biz projeyi hazırladık ve TAGEM’e gönderdik. İnşallah önümüzdeki aydan itibaren manda başına 500 TL’lik verilmeye başlanacak.” diye konuştu.

Yapılan araştırmayla Anadolu mandalarının et ve süt verimlerinin artırılması, ondan sonra halka damızlık manda boğası temin edilmesi ve yetiştiricilerin bu alanda bilinçlendirilmesinin hedeflendiğini dile getiren Tekerli, verilen destekle manda sütünden yapılan kaymak, yoğurt, peynir ve mozarella peynir üretiminin tetikleneceğini belirtti. Tekerli, bu ürünlerin üretimin artmasının çiftçiye ekonomik yönden büyük katkı sağlayacağını ifade etti.

TAGEM tarafından taban sürülerde koyun başına 30, elit sürülerde koyun başına 40 lira destek verileceğini de aktaran Tekerli, ayrıca her kuzu için 20 lira, ikiz veya üçüz kuzularda da yine kuzu başına 20 TL destek verileceğini kaydetti. Terekli, babası belli olan her bir kuzu içinde ayrıca 40 lira verileceğini bildirdi.

İGM’nin desteğiyle 2008 yılında başlattıklarını ‘Pırlak Koyunların Halk Elinde Islahı Projesi’nde sona gelindiği hakkında bilgi veren Terekli, şunları söyledi: “Projemiz bir koyun ırkının ıslahı üzerine TAGEM destekli bir projeydi. Hala devam ediyor. Şuhut ilçemizde 6 bin 300 tane koyun üzerinde başlatıldı. 49 yetiştiricimiz bu amaçla desteklendi. Sonuçta o günden bu güne önemli farklılıklar ve değişiklikler meydana geldi. Tam bir ıslah programına geçildi. Bugün Amerika ve Avrupa’da uygulanan tekniklerin aynısı Şuhut da başlandı. Şu anda elit diye ifade edilen sürü taban sürelerden elde edildi. Bu sürüde yüzde 150 düzeyinde kuzu oranına ulaşıldı. Yani 100 koyuna 150 kuzu elde edilmektedir. Taban sürülerde ise yine bir ilerleme var. En başta 100 koyundan ancak 100 kuzu elde ediliyordu. Döl veriminde böyle teknolojik bir gelişme sağlandı.” dedi.

Bir Cevap Yazın