Greenpeace şişme botları, Marmara’da eylemdeydi. Yasadışı av yapan trol avcıları, görüntülenmelerinin ardından yetkililere ihbar edildi. Greenpeace, yasadışı ve aşırı avlanmanın önüne geçilmesi için çağrı yapıyor .
Greenpeace Akdeniz üyeleri bu sabah Marmara Denizi’ndeydi… Greenpeace’den bu konuda yapılan açıklama şöyle:
Sabaha karşı iki Greenpeace şişme botu, Marmara Denizi’nde yasak olan trol teknelerinden birini balık avlarken Sarayburnu açıklarında suçüstü yakaladı. “Yasadışı ava son” yazan pankart açan eylemciler, yasadışı avı belgeledikten sonra, Deniz Polisi’ni ve Sahil Güvenliği arayarak trol teknesini ihbar ettiler.
Geçtiğimiz haftalarda İstanbul Deniz Polisi yasadışı trol avcılığı yapan teknelere üst üste baskınlar yapmış ve pek çok teknenin malzemelerine el koymuştu. Ancak buna karşın Boğaz’da bile hala trol avına devam ettiği gözlenen trol teknelerini Greenpeace takibe aldı. Avlanan bir trol teknesini tespit ederek belgeleyen Greenpeace, malzemelerini denize bırakarak Kumkapı’ya kaçan tekneyi takip etti. Bu sırada Greenpeace eylemcileri Deniz Polisi ve Sahil Güvenliği arayarak bilgi verdi. Deniz Polisi görüntüleri inceledikten sonra tutanak tuttu. Polise, denize bırakılan trol malzemelerinin koordinatları da verildi.
Greenpeace Akdeniz Denizler Kampanyası Sorumlusu Banu Dökmecibaşı “Bugün gerçekleştirdiğimiz eylem ile Marmara Denizi’nde yasak olmasına karşın yıllardır umursamaz bir şekilde süregelen trol avcılığını afişe ettik. Trol tekneleri, Marmara’da yasadışı ve aşırı avlanıyor ve deniz ekosisteminde telafisi olmayan bir tahribata neden oluyor. Son zamanlarda yapılan denetleme ve baskınların devam edeceğini umarak biz de bunun takipçisi olacağız. Ancak burada asıl görev, yasadışı ve aşırı avlanma ile ilgili acil önlemler almak ve denetimleri sağlaması gereken Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na düşüyor. Çünkü hassas olan Boğaz ekosistemi ve kıyı balıkçısı, trolden çok olumsuz şekilde etkileniyor.” dedi.
Greenpeace Akdeniz, 2007’den beri yavru balık avına ve tahrip edici balıkçılık yöntemlerine karşı kampanya yürütmektedir. Greenpeace, sürdürülebilir balıkçılık yöntemlerinin bakanlık politikası olmasını, Boğaz gibi önemli göç ve yumurtlama alanlarının derhal korumaya alınmasını talep ediyor.
Dökmecibaşı, ”Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bir an önce sürdürülebilir ve sorumlu balıkçılık ilkelerini uygulamaya başlamazsa bütün balık stoklarımız tükenecek. Yavru balık avlanmasına en fazla neden olan yasadışı trol teknelerinin önlenmesi bu anlamdaki ilk ve en etkin adımlardan biri olacaktır” dedi.“Seninki kaç santim?” kampanyasının www.kacsantim.org sitesinde 218 bine ulaşan imza sayısı ile yavru balık avına ve tüketimine karşı tepki giderek büyüyor. Greenpeace, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan bir an önce bu konudaki çalışmalarına yönelik açıklama bekliyor.
http://www.ntvmsnbc.com/id/25172232/