Mehdi Eker: ”İthalat devam edecek sadece kontrol daha sıkı”

0
1103
Bakan Mehdi Eker

Bakan Mehdi EkerANKARA (A.A) – Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, deli dana hastalığı riski bulunan bazı ülkelerden canlı hayvanların Macaristan üzerinden Türkiye’ye satıldığına dair iddiaların doğru olmadığını bildirdi.

Bakan Eker, Türk Traktör sponsorluğunda çiftçilere 600 bin kitap dağıtılmasına ilişkin Rixos Oteli’nde düzenlenen tanıtım toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Deli dana riski bulunan bazı ülkelerden canlı hayvanların Macaristan üzerinden Türkiye’ye satıldığına dair iddiaların doğru olup olmadığını sorulması üzerine, Bakan Eker, şunları söyledi:

”Doğru değil, gazetedeki haberi yapan muhabire de söylenmiş, (bunu ben yazmadım benim haber merkezim yazdı) diyor. Bizden de öyle bir bilgi ulaşmadı. Sadece ithalat yapılan ülkelerde sıkı sağlık denetimlerimiz var. İthalat durdurulmuş falan değil, sadece kontroller sıkılaştırıldı. Şüphe duyulan bazı şeyler oluyor, bilgilerde kulak numarasıyla ilgili, yaşı, cinsiyetiyle ilgili bazı bilgiler karşılıklı check ediliyor. İthalat yapılırken, veteriner hekimlerimiz başında duruyor bunları kontrol ediyor, belgeyi alıyor evraktaki bilgi, aşıyla ilgili bilgilerde birtakım yanlışlıklar varsa, haliyle bunu check ediyor düzelttiriyor.

Eğer bir problem yoksa geri zaten ithalat açılıyor. Bundan ayrı bir anlam, ayrı bir mana çıkarılması doğru değil. İthalat devam edecek sadece kontrol daha sıkı, daha dikkatli bir şekilde yapılıyor. Çünkü bazen yanlış görünürseniz, diyelim hayvanın küpesinde bir numara var, kağıt üzerinde bir rakam eksikse yanlışsa ondan şüphelenirsiniz, (buna bir dikkat edelim, nedir, neyin nesidir, acaba başka bir şey var mı) diye biraz daha dikkatle, özenle bu işlemleri yaparsınız. Mesele bundan ibaret.”

Eker, Macaristan Bulgaristan menşeli hayvanlarda birkaç olay olunca, bunun üzerinde sıkı bir şekilde kontrolün yapıldığını söyledi.

-Miras yoluyla tarım alanlarının bölünmesi-

Miras yoluyla tarım alanlarının bölünmesini önleyecek yasal düzenlemeye ilişkin soru üzerine de Eker, bu konunun 61. hükümetin programında da yer aldığını hatırlattı.

Konuya ilişkin taslağın hazırlandığını, bugünlerde Bakanlar Kuruluna sunulacak hale geleceğini belirten Eker, bu hükümet döneminde bunu meclise getireceklerini bildirdi.

Dünyanın hiç bir gelişmiş ülkesinde tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmediğini ifade eden Eker, Türkiye’de 1926 Medeni Kanun nedeniyle tarım arazilerinin mirasa konu hale geldiğini, babadan evlada geçerken tarım arazilerinin sürekli bölündüğünü söyledi.

Eker, ”Yani bir çiftçinin diyelim 100 dönüm arazisi, 4 tane de çocuğu var. Vefat ettiğinde bölünüyor, 25’er dönüme ayrılıyor. Ondan sonra her birinin iki çocuğunun olması 12,5 dönüme denk geliyor. Şimdi 12,5 dönümlük alanda sizin verimli bir işletmecilikle tarımsal üretim yapma imkanınız yok” diye konuştu.

Bölüne bölüne Türkiye’de tarım arazilerinin verimsiz hale geldiğine işaret eden Eker, araziler bölününce maliyetlerin arttığını, tarım sektöründe çiftçilerin gelirlerinin düşük olmasının, yoksulluğun da altındaki temel nedeninin bu olduğunu ifade etti.

AB’nin 27 ülkesinin ortalamasına bakıldığında ortalama işletme büyüklüğünün 17,5 hektar olduğuna dikkati çeken Eker, Türkiye’deki ortalama işletme büyüklüğünün ise 5,5 hektar olduğunu bunun AB ülkelerinin ortalamasının üçte birine denk geldiğini, bu şekilde küçük alanlarda rekabet etmenin mümkün olmadığını kaydetti.

Bu konuyu tarımın temel bir altyapı sorunu olarak gördüklerini belirten Eker, ”Bu sorunun mutlaka çözülmesi lazım. Bununla ilgili çalışmamızı yaptık. İnşallah bunu tamamladıktan sonra Bakanlar Kuruluna ve Meclisin iradesine sunacağız” dedi.

Bir Cevap Yazın