Memur adayları KPSS’de tercihlerini yaparken nelere dikkat etmelidir?

0
918
KPSS'den duşuk puanla atanacak bolumler
KPSS'den duşuk puanla atanacak bolumler

2013 yılına ait memur atama takvimi Devlet Personel Başkanlığı tarafından yayınlandı. Buradaki yazımızdan takvimle ilgili detaylara ulaşabilirsiniz.
Takvimi incelediğimizde en erken atamanın KPSS 2013/1 ataması 24 Haziran – 3 Temmuz 2013 tarihleri arasında yapılacağını görmekteyiz.
KPSS 2013/1 ataması ve önümüzdeki diğer atamalarda memur adaylarının nelere dikkat etmesi gerektiğini bu yazımızda paylaşacağız.
Öncelikle 2012 KPSS – B puanları sınav tarihinden itibaren iki yıl geçerlidir. Memur adayı KPSS puanı ile 1 kez yerleşme hakkına sahiptir.ÖSYM’ nin merkezi yerleştirmelerine katılan ve yerleşen adayın KPSS puanı ÖSYM havuzundan silinir ve diğer atamalara katılamaz.

Fakat merkezi atama dışında kurumlara 4/B sözleşmeli olarak yerleşen aday ÖSYM’ nin kadrolu memur atamalarına katılabilir.Önemli olan ÖSYM atamalarında yerleşip yerleşememe durumudur.

Değerli memur adayları sitemize gelen sorular arasında en çok önceki memur atamalarında yerleşmiş fakat farklı sebeplerden dolayı tekrar tercih yapabilir miyim şeklinde sorular gelmekte.Bu yüzden tercih zamanı çok dikkatli olmanızı öneriyoruz.

TAYİN OLMAYAN KURUMLAR HANGİLERİDİR ?

Belediyeler, İl Özel İdareleri, Üniversiteler, İSKİ, İETT, Hazine Müsteşarlığı, Ekonomi Bakanlığı, Türk Tarih Kurumu, TETAŞ gibi kurumlarda tayin çok sıkıntılıdır.

Arkadaşlar puanınız ne olursa olsun merkezi atamalarda 1 kez yerleşme hakkınız vardır.Bu bilmemiz gereken en önemli bilgi.
Kendi yaşadığı şehir dışına tercih yapacak arkadaşlar eğer ileride tayin düşünüyorsa bilmeliler ki tayinde sıkıntı olmayan kurumlar tercih etmelidirler.
Yukarıdaki kurumlarda tayin çok sıkıntı hatta imkanızdır.Tayin olabilmesi için kurumun taşralarda yani diğer il ve veya ilçelerde teşkilatı olması gerekir.
Tercih yapacak adaylar yerleşmek istedikleri kurumlar hakkında bizzat araştırma yapmasında fayda var. Hatta ilgili kurunun İnsan Kaynakları birimini arayarak istedikleri soruları sorabilirler.
Değerli arkadaşlar mutlu olamayacağınız kurumları lütfen seçmeyin gerekirse 3-6 ay daha bekleyin diğer atamlarda istediğiniz kurumları yazarsınız.
Diğer bir husus maaş, ek ödemeler, diğer sosyal haklar yönünden kurumlar birbirinden ayrılmaktadır.Bir örnek verelim İstanbul’daki Büyükşehir Belediyesi ve diğer yerel belediyeler sözleşmeye bağlı olarak personele Sosyal Denge Tazminatı (SDS) veriyorlar.Belediyeleri tercih edin demiyorum ama bu kriteri göz önünde bulundurun.Ayrıca SDS sürekli değildir 2 yıl geçerlidir ve Belediye Başkanının insiyatifindedir.
Yerleşeceğiniz kurumun görevde yükselme yönetmeliğini inceleyin Kariyer Planlaması önemlidir.
Vatandaş odaklı kurumlarda (SGK, Nüfus, Tapu vs.) iş yoğunluğu fazladır bunu göz önünde bulundurun.
Bazı kurumlarda Servis + Yemek varken bazılarında hiç yoktur. Büyükşehir de çalışacaklar bu hususu göz önünde bulundurması gerekir.
Tercih zamanı dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta ise bazı kurumlar kamu iktisadi teşebbüsleridir bu kurumlara alınan personeller 399 KHK’ ye tabidir. Kadro karşılığı görev yaparlar temel olarak 657 ye tabi personelden özlük ve maaş bakımından farklılıklar vardır. Klavuz da bu kadroların derecesi sıfır dır.
657′ ye tabi memur ile 399 KHK’ ye tabi memur arasında ne gibi farklar var bunu ileri ki yazılarımızda belirteceğiz.

haber365

Bir Cevap Yazın