Meralar ‘Islah’ Bekliyor

0
1921
mera alanı

Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Volkan Uzunlar, hayvancılıkta söz sahibi bir ülke olabilmek ve karlı üretim yapılabilmesi için meraların mutlaka ıslah edilmesi gerektiğini belirtti.

mera alanı

Hayvansal üretimde en önemli girdiyi oluşturan kaba yem ihtiyacının en ucuz ve en kolay temin edildiği alan olan çayır ve meraların mutlaka ıslah edilmesi gerektiğini belirten Ziraat Mühendisi Volkan Uzunlar, hayvancılıkta söz sahibi olan Almanya, Macaristan, Avustralya, Yeni Zelanda gibi ülkelerin bu başarıyı elde etmelerindeki en önemli etkenin meralarda uyguladığı karlı üretim metotları olduğuna dikkat çekti.

Türkiye’de 1950 yılında 37.8 milyon hektar olan mera alanının 1975’lerde 21.7 hektar oranına kadar daraldığını, hatta 1998 yılına kadar meraların herhangi bir yasal mevzuatı da bulunmadığını hatırlatan Uzunlar, ancak bu tarihten sonra tespit ve tahdit çalışmalarının başlatıldığını, bugün ise orta mal olarak kullanılan mera alanının 13.6 milyon hektar olduğunu kaydetti.

“MERALAR ISLAH EDİLMELİ”

Ülke genelindeki 11 milyon büyükbaş hayvanın 50 milyon ton olan kaba yem ihtiyacının yüzde 30’unun çayır ve mera alanlarından karşılandığını vurgulayan Uzunlar, Ordu ilinde büyük miktarda kaba yem ihtiyacı olduğunu belirtti. Uzunlar, “Ordu ilinde yaklaşık 80 bin hayvan varlığı bulunuyor. Bu hayvan varlığının kaba yem ihtiyacı yaklaşık 395 bin ton’dur. Ancak kaliteli yem üretimimiz fındık altı otlatma olarak 132 bin ton, yem bitkisi üretimi olarak 18 bin ton düzeyinde kalmaktadır. Bir anlamda Ordu’nun kaba yem üretimi, gerçek ihtiyacın ancak yüzde 38’ini karşılayabilmektedir. Bu sebeple mevcut meralardan istenilen verimin alınabilmesi için meralarımızın ıslah edilmesi gerekmektedir” dedi.

ISLAH ÇALIŞMALARINDA BAŞARI

Ordu’da son 14 yılda mera ıslah çalışmaları yapıldığını, bunlarda da başarılı sonuçlar alındığına dikkat çeken Uzunlar, şu bilgileri verdi: “Son 14 yılda 7 obada yaklaşık 20 dekar alanda ıslah çalışmaları tamamlanmış, 9 oba 41 dekar alanda da devam etmektedir. Islah çalışmalarında bugüne kadar 60 sıvat, 900 kaşınma kazığı, 750 tuzluk, 10 koyun banyoluğu, 30 gölgelik ve Kumru ilçesinde de 650 dekar alanda diri örtü temizliği yapılmıştır. Islah yapılan alanların tamamında 504 ton katı gübre, Bin 53 ton sıvı gübre uygulandı. Islah başlangıcında dekar başına kuru ot olarak dekarda 50 kg ot alınırken, ıslah çalışmasından sonra dekarda 200-300 kg ot alınacak duruma gelinmiştir.” – Ordu- (İHA)

Bir Cevap Yazın