Mersin’de, Tarım Sigorta Havuzu (TARSİM) 2011 yılında doğal riskler sonucu ürünü hasar gören 11 çiftçiye ödeme yaptı.
Mersin İl Tarım Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen törende konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve Tarım Sigortaları Havuzu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ramazan Kadak, sistemin kurulduğu günden bu yana poliçe sayısının 1 milyon 755 bin adedi bulduğunu belirtti.
250 bin hasar dosyası için de TARSİM’in 489 milyon TL’lik hasar ödemesi yaptığını kaydeden Kadak, “Hasar tespiti yapılmış dosyalar için önümüzdeki günlerde 54 milyon TL’lik hasar ödemesi daha gerçekleştirecek. Böylelikle toplam 543 milyon TL hasar ödenmiş olacak” dedi.
Sistemin Mersin’de başladığından bu yana tüm sigorta branşlarında 24 bin 100 adet poliçe düzenlendiğini ifade eden Kadak, “Sistem sayesinde 9 bin 206 adet hayvan sigortalanmış. Yaklaşık 655 milyon TL’lik sigorta bedelinin yanı sıra Mersin ilindeki üreticilere toplamda 22 milyon 541 bin hasar ödemesi daha yapılacak” şeklinde konuştu.
Kadak, TARSİM’in 21 Haziran 2005 tarihinde tarım sigortaları kanununun resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmesinden sonra Türkiye’de faaliyetlerine başladığını anımsatarak, TARSİM’in ilk poliçelerini 1 Haziran 2006 tarihinde kesmeye başladığını belirtti.
Sektörün göz ardı edilemeyecek kadar önemli olduğunu, en önemli nedenin bütün insanların gıda ihtiyaçlarının bu sektörden karşılanması olduğunu söyleyen Kadak, TARSİM’in sadece poliçe yardımı olmadığını, bunun yanı sıra ekonomiye olan katkısının da büyük olduğunu kaydetti.
Tarımsal sanayiye olan hammadde katkısı, aynı zamanda iş gücü istihdamı açısından bu sektörün son derece önemli bir sektör olduğuna dikkati çeken Kadak, Cumhuriyet’in kuruşundan bu yana sigortacılığın hep konuşulduğunu, ancak bir sistemin kurulamadığına belirterek, şunları söyledi:
“Öncelikte 1948 yılında çıkarılan 5254 sayılı muhtaç çiftçilere ödünç tohumluk ödenmesi kanunu çıkarılmış. Bu kanunla çiftçilerin gerek ekimleri gerekse de doğal afetlerde herhangi bir zarar gördüğü zaman çiftçilere yardımlar yapılmış. Sigorta kanunu ise 1950 yılında sadece dolu riski sigorta şirketleri tarafından sigorta edilmeye çalışılmış. Bu yasal düzenlemelerle olmadığı için hiçbir zaman yüzde 1 seviyelerine ulaşmamış. Sigorta şirketleri ticari amaçla bunu yapmışlar. Dolayısı ile çiftçilerde çok fazla buna itibar etmemiş.”
Daha sonra değerlendirme birimleri oluşturularak, İspanya Havuz Modeli’nin Türkiye’ye kazandırılmasına karar verildiğini aktaran Kadak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu havuz modelinde üretimin aksamaması için devlet bütün tarım sigortaları branşında istisnasız yüzde 50 devlet desteği sağladı. Çiftçi tarlayı sigorta yaptırdığı zaman bin liralık poliçe bedelinin 500 lirasını çiftçi, 500 lirasını ise devlet ödüyor. Tüm çiftçilerimizin ürünlerini sigortalatmaya çağırıyoruz.”
Tarım Sigortaları Havuzu İşletici Şirket Genel Müdürü Bülent Bora da yaptığı konuşmada, TARSİM’in kamu ve sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu 7 kişilik bir ekipten olduğunu söyledi.
TARSİM’in tamamen çiftçilerin uğradıkları zararın telafi edilmesi amacıyla kurulmuş bir sistem olduğunu belirten Bora, sistemin başlangıcından bu yana 5 yılı geride bıraktığını kaydetti.
Poliçe sayısının her yıl arttığını ifade eden Bora, bu yıl poliçe adedinin 585 bini geçtiğini belirterek, “Bu poliçelerin kapsadığı tarımsal ürünlerin sigorta değeri 2011 yılında 6 milyar 819 milyona ulaştı. Sigortaladığımız alanda aynı dönem içinde ciddi oranda artarak devam ediyor. 2011 yılı içerisinde 9.2 milyon dekar arazi sigorta kapsamına alınmış durumda. Sigortalı sera sayısı ise 6 bini aştı. Sigortalı hayvan sayısı ise ağırlıklı olarak süt sığırıdır” dedi.
Sistem büyüdükçe doğal olarak hasarların da büyüdüğünü belirten Bora, hasar ihbar sayısının yüzde 64 oranında artarak 172 bin 500 adedi geçtiğini vurguladı.
“5 yılın toplamına bakıldığında sistemde çiftçilerin 434 milyon lira pirim Ödemiş olduğunu görüyoruz” diyen Bora, 172 milyon lira da devletin katkıda bulunduğunu kaydetti.
Bora, “Bu sistem sayesinde 6. 8 milyar değerinde tarımsal varlığı sigorta altında tutuyoruz. Türkiye’nin her yerinde çiftçiler sisteme para ödüyor. Her yıl başka bir bölgede olan büyük bir hasarı bu sistem karşılıyor” dedi.
Mersin ilinde çiftçilerin 13 milyon 338 bin TL pirim ödediğini ve bunun karşılığında da 22,5 milyon tazminat alındığını belirten Bora, “Mersin genel olarak hasar dengesi yüksek olduğu için daha fazla tazminat almış. Mersin 2011 yılında 4,9 milyon pirim ödemiş. 12 milyon TL hasar tazminatı almış. Amacımız bu sistemin faydasını bütün çiftçilerin duymasını sağlayarak ilerde oluşacak mağduriyetlerin giderilmesidir” diye konuştu.
Konuşmaların ardından 11 çiftçiye temsili hasar ödemesi yapıldı. Anı fotoğrafı çektirildi. (AA)