Meyve sebzeyi don vurdu, fiyatlar el yakacak

1
1142
Meyve sebzeyi don vurdu, fiyatlar el yakacak

Geçtiğimiz hafta hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi en çok meyve sebzeyi etkiledi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarım alanlarında meyve bahçeleri, sebze alanları, hububat, şekerpancarı, ayçiçeği tarlalarında yörelere göre 29-31 Mart tarihleri arasında yaşanan don, bazı yerlerde fırtına ve dolunun zarara neden olduğunu söyledi. Uzmanlar bu durumun fiyatlara yansıyacağını ve meyve sebzenin daha pahalıya satılacağını söyledi.

Çiçeklenme döneminde meyve türlerine göre değişmekle beraber çiçeklerin 0.6, küçük meyvelerin ise 0.5 santigrat derecenin altındaki hava sıcaklıklarında zarar görmeye başladığını kaydeden Bayraktar, “Don zararının şiddetine, düşük sıcaklığın derecesi kadar bu ortamda kalış süresi de etkilidir. Özellikle Anadolu’nun iç kesimleri ve geçiş bölgelerinin ilkbahar geç donları açısından riskli bölgelerdir” dedi. Bayraktar, Mart ayının son günlerinde bazı bölgelerde yüksek kesimlerde yağan kar ve devamında sıcaklıkların bölgelere göre değişmekle beraber sıfırın altına, eksi 10’lara varan derecelere düşmesi nedeniyle İç Anadolu, Doğu Anadolu, Karadeniz bölgeleri ile geçiş bölgelerinde yaşanan dondan fındık, kayısı, elma, kiraz, vişne, erik, şeftali, kivi, badem, narenciye, bağ alanları ve karpuz tarlaları etkilendiğini vurguladı.”

BÖLGELER İTİBARIYLA DON ZARARI

Ziraat Odaları’ndan alınan gelen bilgilere göre, önemli meyve üretim illerinden Hatay, Osmaniye, Muğla, Afyonkarahisar, İzmir, Bursa, Yalova, Burdur’da herhangi bir zararın oluşmadığını görülüyor. Karadeniz Bölgesi: Bölgede yüksek kesimlerinde 250 ile 750 metre rakımda etkili olan kar yağışı fındıkta don riskinin artmasına neden oldu. Yağan kar ve devamında sıcaklıkların eksi değere düşmesi nedeniyle Karadeniz Bölgesi’nde fındık ve kivi bahçelerinde özellikle yüksek kesimlerde yüzde 70-80’lere varan oranlarda don zararı meydana geldi. Don zararı en fazla Ordu, Giresun ve Trabzon il ve ilçelerinin yüksek kesimlerinde görülmekle birlikte, fındık üretiminin yapıldığı diğer illerde de yer yer zararlar oluştu.

ELMA, KAYISI BAĞLARI ZARAR GÖRDÜ

İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Geçiş Bölgeleri: Hububatta Konya, Ankara, Çankırı, Kırıkkale, Yozgat, Nevşehir illerinde sararmalar görüldü. Aksaray’da şekerpancarı ve ayçiçeğinde de don zararı var Malatya’da kayısı, Amasya’da elma bahçelerinin tamamına yakını dondan etkilenirken, elmada, Niğde’de yüzde 70-80’lere ve Karaman’da yüzde 50’lere varan don zararı görüldü. Don zararı tarım alanlarında kayısı, şeftali, badem, erik ve elmalar ile bağlarda değişen oranlarda zarara neden oldu. Malatya’da kayısı, elma, şeftali, kiraz, ceviz ve bağlarda zarar meydana geldi. İç Anadolu’da elma üretiminin yoğun olarak yapıldığı Karaman’da don olayında erken uyarı istasyonlarından alınan verilere göre düşük sıcaklığın eksi 8 derecelere ulaşması pembe rozet döneminde olan elmalarda yüzde 50’lere varan oranlarda zarara neden oldu. Yine Tokat İlinde bağ ve fındık alanları değişen oranlarda dondan zarar görüldü.

Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi: Adana ve Mersin’de yer yer oluşan soğuk hava, fırtına, dolu ve don narenciye, erik, kayısı, karpuzda zarara yol açtı. Kahramanmaraş İlinde başta ceviz olmak üzere birçok meyve gibi ürünlerde bazı alanlarda yüzde 100’e varan oranlarda don zararı gerçekleşmiştir.

Kahramanmaraş’ta ceviz, Adıyaman’da Antep fıstığı başta olmak üzere, meyve bahçelerinde don yaşandı. Isparta’da kayısı, badem, şeftali, erik, kirazda yüzde 60-70’lere varan zarar var. Örtüaltı sebze yetiştirilen alanlar da yörelere göre değişen oranlarda zarar gördü.”

KİRAZ VE CEVİZDE ZARAR BÜYÜK

Gediz Ovası’nda sadece Alaşehir İlçesi’nde bazı bölgelerdeki bağlarda yüzde 10’luk don olayının yaşandığını kaydedildi. Alaşehirli üreticiler asıl zararın, kiraz ve cevizde olduğuna dikkat çekti.

1 Yorum

Bir Cevap Yazın