Mısırda yüksek rekolte beklentisi!

0
949
misirda rekolte yuksek bekleniyor

Türkiye’deki mısır üretiminin yaklaşık yüzde 40’nın üretildiği Çukurova’da iklim koşullarının iyi gitmesi üreticide erken hasat beklentisini artırdı.Son yıllarda çiftçinin pamuğun yerine tercih ettiği mısırın Ramazan Bayramı sonrası hasadına başlanacak.

Adana Çiftçiler Birliği 2. Başkanı Mutlu Doğru, bu sezon mısır açısından yağmur ve hava sıcaklığının olumlu geçmiş olmasından geçen yıla göre üründe daha yüksek verim beklediklerini söyledi. Çukurova’daki ekim alanlarında çiftçinin artık pamuktan tamamen mısıra kaydığını hatırlatan Doğru, “Pamuk ekimi ‘yok’ denilecek kadar azaldı. Üretici ikame ürün olarak pamuk yerine mısır ekti. İkinci ürün olarak soya ekimi var. Bayrama kadar eğer olumsuz bir durum olmazsa mısırda iyi bir rekolte bekliyoruz. Türkiye’nin toplam mısır üretimi 4.6 milyon ton. Bu sende toplam üretimin bir miktar daha artacağını tahmin ediyoruz. Bu yıl Türkiye’nin ithalata gerek olmadan kendi mısırını üreteceğini düşünüyoruz.” dedi.

Mısır bu kadar fazla olunca çiftçinin hasat zamanı olaşacak düşük fiyatlardan endişe ettiğini vurgulayan Mutlu Doğru, bu nedenle her zaman yanlarında olan Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) zamanında fiyatlara müdahale etmesini istedi. TMO’nun geçen yıl mısır müdahale alım fiyatlarını ton başına 595 lira olarak belirlediğini ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 40 lira prim verdiğine işaret eden Doğru, “Bu yıl fiyatların nasıl olacağını, şimdiden kestirmek mümkün değil. Ama şu an geçen yıldan kalma depo mısırın fiyatı ton başına 700–720 lira civarında. Hasatla birlikte bu fiyatlar biraz geriler. Üreticiyi daha fazla mağdur edecek seviye düşmeden TMO’nun erken davranarak fiyatlara müdahale etmesi gerekir.”şeklinde konuştu. Çukurova mısırının dünyanın en kaliteli türlerinden biri olduğunu ifade eden Doğru, 10–15 Ağustos tarihleri gibi hasada başlanacağını sözlerine ekledi.

GİRMEN: ÇİFTÇİNİN MISIRDA KALIP KALMAYACAĞINI FİYATLAR BELİRLEYECEK

Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen’de 2010 ve 2011’de dünya pamuk piyasasındaki fiyatlarının yükselişine bağlı olarak ekim alanlarının buraya kaydığını; ancak 2012’den itibaren çiftçinin mısıra yöneldiğini bildirdi. Mısır ekiminin Adana’da 2011’de 900 bin dekar, 2012’de ise 800 bin dekara gerilediğini ve 2013’te yeniden 900 bin dekar seviyesinde olacağını tahmin ettiklerini dile getiren Girmen, şöyle devam etti: “Mısır ekim zamanından itibaren bitkinin istediği coğrafi şartlar son derece olumlu gitti. Rekoltelinin 800 bin tonlar civarında olacağını tahmin ediyoruz. Bir dönem Türkiye üretiminin yüzde 40–45’ni Çukurova tek başına karşılar iken bu rakam şimdi biraz geriledi. Ülke üretiminin 4.6 milyon ton olduğunu varsayarsak, rakamın yüzde 20–25’lere düşmüş demektir. Bu yıl pamuktan mısıra doğru bir yöneliş oldu. Ancak çiftinin mısır ürününden kalıp kalmayacağını oluşacak piyasa fiyatları belirleyecek.”

Küresil mısır tüketiminin her yıl biraz daha arttığını anlatan Girmen, petrol alternatifi ürünler arasında öne çıka bioethanolün de içerisinde bulunduğu endüstriyel amaçlı mısır tüketiminin giderek yaygınlaştığını açıkladı. Özellikle gelişmiş ülkeler olmak üzere yenilenebilir enerjide payını artırmak isteyen devletlerin ethanol gibi alternatif yakıtlara vergi avantajı gibi uygulamalarla desteklediğini belirten Süleyman Girmen, söz konusu üründeki büyümenin devam edeceğini vurguladı. Türkiye’nin de kısa zamanda yenilenebilir yakıtlar kullanmaya başlaması ile mısırın çok daha önem kazanacağını aktaran Girmen, bu ürünün tahıllar içerisinde buğday ve arpadan sonra en geniş ekim alanına sahip olduğunu ifade etti.

Adana Tahıl Ürünleri Birliği’nin verilerine göre ise Türkiye’nin yıllık mısır tohum satışı 850 bin torba. Yıllık üretimin 900 bin tonu nişasta, 3 milyon 500 bin tonu kanatlı, 1 milyon 275 bin tonu büyük baş, 160 bin tonu etanol, 110 bin tonu cipslik sektörü olmak üzere 5 milyon 945 bin ton tüketim gerçekleşmekte. 90 bin ton ise kayıp söz konusu.

haber360

Bir Cevap Yazın