Alanya Kaymakamı Hulusi Doğan, geliştirdikleri ‘Mobil Meyvecilik’ projesiyle hem kaliteyi artıracaklarını hem de erken ürün alarak daha fazla gelir elde edebileceklerini söyledi.
Kaymakam Hulusi Doğan’ın geliştirdiği ‘Mobil Meyvecilik’ projesi kiraz ile başladı. Projeyle saksıda yetiştirilen kiraz ağacının taşınabilir hale getirilmesi hedefleniyor. Ocak veya şubat aylarında Alanya merkezine getirilen ağaçlar, meyvesi toplandıktan sonra soğuklama yapabilmek için yaylaya götürülecek. Böylece meyveden erken ürün alınacak ve daha fazla gelir elde edilebilecek.
Proje kapsamında İlçe Tarım Müdürlüğü fidan bahçesine dikilen 200 adet kiraz ağacının her gün fotoğrafı çekilerek gelişimleri takip ediliyor. Bahçeye dikilen lambert, kardinal, mlate ve 0900 isimli çeşitler çiçek açmaya başladı.
Fidanlar Alanya İlçe Tarım Müdürü Umut Olgun, Ziraat Yüksek Mühendisi Ümit Süleyman Aslan ve Ziraat Mühendisi Gökhan Akpolat tarafından özel olarak takip edilerek fotoğraflanıyor. Kaymakam Hulusi Doğan da fotoğrafları bizzat inceleyerek projeyi yakından takip ediyor.
Fidan bahçesinde incelemelerde bulunan Kaymakam Doğan, Tarım İlçe Müdürlüğü görevlilerinden bilgi aldı. Projeye ilk etapta 200 fidanla başladıklarını belirten Doğan, projenin tutması halinde 200 bin ağaç fidanı daha dikeceklerini söyledi.
Projenin Türkiye’de bir ilk olduğunu ve patentini alacaklarını vurgulayan Doğan, bunun ziraat mühendislerine talimat verdiğini ifade etti.
Doğan projeyle ilgi şu bilgileri verdi: “Şu anda proje için 5 bin liralık küçük bir rakam harcadık. Ama bu önemli değil. Bizim için önemli olan projenin tutması. Proje tutarsa patentini alacağız ve tüm Alanya çapına yayıp çiftçilerin ekonomisine kazanç sağlayacağız. İstediğimiz neticeyi alırsak ilk etapta 5 yüz bin, daha sonra bir milyon liralık yatırım yapacağız.” dedi.
İlçe Tarım Müdürü Umut Olgun da projenin tutması için 200 kiraz ağacını ekibiyle birlikte çok iyi bir şekilde takip ettiklerini bildirdi. Ağaçları başlangıçta Alanya merkezinde yetiştirdiklerini belirten Olgun, ilk meyveyi aldıktan sonra soğuklamaya bırakmak için yaylaya çıkaracaklarını söyledi. Ağaçların en az bin 500 saat soğuklamada kalması gerektiğini belirten Olgun, ayrıca meyvelerin dallarını iple bağlayıp ağacın daha fazla ürün vermesini sağlayacaklarını söyledi.
Ziraat Odası Başkanı Turgut Musluoğlu da Kaymakam Doğan’a birlikte eşlik ederek fidanlıkta incelemelerde bulundu.