Mühendis atamaları meclise taşındı!

1
973
Mühendis atamaları meclise taşındı!

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’e önceki gün Fransa’dan ithal edilecek koyunlarla ilgili soru önergesi veren CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, bu kez de Mühendislerin istihdamı ile ilgili soru önergesi vererek konuyu Meclis gündemine taşıdı.

CHP Edirne Milletvekili, Genel Başkan Başdanışmanı, Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu Cumhuriyet Halk Partisi’nin mevcut 40 bin işsiz Ziraat Mühendisi’nin her zaman sesi ve temsilcisi olduğunu belirterek Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’e Ziraat Mühendislerinin istihdamı ile ilgili bir soru önergesi verdi.

“Mühendislerimizin işsiz kalmasını, düşük ücretlerle çalışmasını istemiyoruz.” Diyen Gaytancıoğlu;“Bu amaçla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanına Tarımsal İşletme Danışmanı ve Havza Bazlı Üretim Destekleme Modeli projeleri kapsamında 40 bin işsiz Ziraat Mühendisi’nin kaçına istihdam yaratacağını sordum. Cevabı Ziraat Mühendisleri umutla beklemektedir ” dedi.

Ayrıca verdiği soru önergesinde Bakanın daha önce mühendislere verdiği sözleri de hatırlatan Gaytancıoğlu Bakanın sözünü verdiği atama sayısına göre eksik kalan kadrolara da atama yapması gerektiğini ifade etti.

Gaytancıoğlu’nun Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Ziraat Mühendislerinin diplomalı ve “nitelikli” işsiz olmalarını görmezden gelmeye devam etmemesi gerektiğini vurguladığı soru önergesinin metni şu şekilde;

“Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı geçtiğimiz aylarda yaptığı çeşitli duyurular ile bakanlığının 2017 yılına yeni iki projenin uygulanması ile gireceğini belirtmiştir. Bakanlığın geçeceği yeni modele göre “Her tarım işletmesine bir teknik personel desteği” hizmeti verilecek ve bitkisel ve hayvansal üretim faaliyetlerinin tümü “Havza bazlı destekleme modeli” ile desteklenecektir. Bu söylemler bin bir zorlukla ile üniversiteden mezun olan mevcut 40 bin işsiz Ziraat Mühendisi için adeta umut olmuştur.

1- Ülkemizde gıda, bitkisel, hayvansal üretim işletmelerinin toplam sayısı ve bu işletmelerden geçimini sağlayan üretici nüfusu kaçtır? Gıda, Tarım ve Hayvan-cılık Bakanlığı’nın yeni çalışma modeli olan işletme bazlı modelde bir Ziraat Mühendisine kaç işletme düşmektedir, mevcut personel yeterli midir?

2- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın işletme bazlı modeli için Ziraat Mühendisi önemi hayati derecededir. Modern tarım ve hayvancılık tekniklerini üreticiye çiftçiye aktarmak üzere, Tarımsal İşletme Danışmanı (TİD) sayısını artırmayı planlıyor musunuz?

3- Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakan-lığı’nın belirlediği yeni model “Havza Bazlı Destekleme Modeli” dikkate alındığında bu modelde aktif olarak kırsalda hizmet verecek ziraat mühendisleri gerçek uzmanlık alanı olan alt bölümlerine göre belirlenerek mi görevlendirilecektir? Bu konuda ziraat fakültelerinin 21 farklı bölümünün hizmet ve öğrenim alanlarına göre planlı istihdamını ön gören bir çalışmanız var mıdır?

4- Ziraat fakülteleri senede ne kadar mezun vermektedir? Mevcut 40 bin işsiz ziraat mühendisini düşündüğünüzde, Bakanlığınız ne kadarına istihdam sağlamaktadır?

5- Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığının iki yeni modeli olan Tarımsal İşletme Danışmanlığı ve Havza Bazlı Destekleme Modelinin ülke genelinde uygulanabilmesi için yeterli ziraat mühendisi personeliniz var mıdır? Bakanlığınızın boş kadrolarına ilave ziraat mühendisi istihdamı planlıyor musunuz?

6- 2016 yılının ilk ayları itibarıyla bu sene içerisinde toplamda yapacağınızı belirttiğiniz atama sayısını tamamlamadınız. Mühendislere sözünü verdiğiniz atama sayısına göre eksik kalan kadrolara da atama yapılacak mı, bu atamalar yapılacak ise hangi ay içerisinde gerçekleştirilecektir?

7- Bakanlığınızın Ziraat Mühendisi alımı için planlı bir çalışması var mıdır, alımlar düzenli olarak yapılmakta mıdır? Bakanlığınızın 2016 ve 2017 yılı için Ziraat Mühendisi alım çalışması var mıdır, alınacak personel sayısı kaçtır?

8- Bir konuşmanızda “Her işletmeye bir teknik danışman” hedefleyen projenizde bir ziraat mühendisine 300’den fazla işletme düştüğünü belirttiniz. Bir mühendis sürekli gözlem ve müdahale isteyen tarımsal faaliyetlerin teknik hizmetlerini üstleneceği 300 işletmeye aynı anda sürekli ve kaliteli hizmet götürebilecek midir? Eğer bu sayıya ideal diyorsanız, bu kadar fazla işletme yüküne rağmen projenin sağlıklı yürüyeceğine inanıyorsanız peki “Her İşletmeye Bir Teknik Personel” sloganınızı neden “Üç Yüz İşletmeye Bir Teknik Personel” şeklinde de kullanmıyorsunuz?

9- Tarımsal İşletme Danışmanı ve Havza Bazlı Üretim Destekleme Modeli projeleriniz de dikkate alındığında Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığının kaç adet teknik hizmet sınıfı personel açığı oluşmaktadır? Stratejik öneminden bahsedilen tarım ve hayvancılık faaliyetlerimize hizmet vermek için ziraat fakültelerinin onlarca farklı bölümünde öğrenim gören ziraat mühendislerimiz için neden bu boş kadrolarda istihdam imkanı sağlanamamaktadır?”

1 Yorum

Bir Cevap Yazın