MÜSİAD tarımı masaya yatırdı

0
923
MÜSİAD tarımı masaya yatırdı

Toplantıda konuşan MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak Vergi kaybı ve kayıt dışılığın sebeplerine değinerek bazı noktalara dikkatleri çekti.

Olpak’ın konuşmasında satır başları:

MÜSİAD olarak, Gıda ve Tarım Sektör Kurulumuzun bu toplantısını gerçekten önemsiyoruz. Çünkü gıda ve tarım konusunun Türkiye için ne ifade ettiğinin farkındayız. Türkiye’de daha doğru, daha verimli, daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir gıda ve tarım uygulaması için atılan adımların da farkındayız ve yapılan doğru icraatların sürdürülmesi için alkışlamakla yetinmeyip öneri ve uyarılarımızı da daima iyi niyetle seslendireceğiz.

Çözüm Hepimizin Ortak Meselesi

Türkiye’de tarımın verimli hale getirilmesi için arazi toplulaştırılması başta olmak üzere, ülkemiz için hayati değer ve önem taşıyan tarım politikaları konusunda yasal, idari, teknik ve ekonomik sorunların çözümü hepimizin ortak meselesi. Tarımla birlikte hayvancılıkla ilgili sorunların çözümü de Türkiye için büyük önem ve değer taşıyor. Gıda güvenliği ve hijyen, güvenilir gıda, helal ve doğal gıda konuları kamuoyunun haklı olarak ilgisini çekmektedir.

CASH&CARRY Vergi Kaybının ve Kayıt Dışılığın Sebebi

Gıda sektöründe satışa sunulan 120’nin üzerinde ürün grubunda yaşanılan %1 KDV ile alınıp % 8 KDV ile satılma problemi ciddi bir vergi kaybına ve kayıt dışı uygulamalara – usulsüzlüklere neden olmaktadır. Ülkemizde % 45 in üzerinde bulunan organize olmamış perakende (Semt pazarları, bakkallar, büfeler ve tekli marketlerden oluşan geleneksel küçük ölçekli perakendeciler) yanında cash&carry adıyla bilinen ve toptan satış adıyla çalışan işletmeler maalesef bu vergi kaybının ve kayıt dışılığın sebebi olmaktadırlar.

Bilinçsiz Tüketim İsrafa Yol Açıyor

Ülkemizde çok ciddi oranlarda bilinçsiz tüketimden kaynaklanan israf söz konusudur. Su, enerji ve toprak kaynaklarının her geçen gün tükendiği ülkemizde sadece bir yılda bilinçsiz seçme-ayıklama ve saklama nedeniyle iç piyasaya arz edilen sebze meyvenin yüzde 25’i çöpe gitmektedir. Çöpe atılan sebze ve meyvenin maddi karşılığı yıllık 16 milyar lira seviyesindedir.

Performans ve Verimliliğe Bakılarak İstihdamlar Yapılmalı

Gıda, tarım ve hayvancılık konularında izlenebilir ve sürdürülebilir uygulamaların önemi büyüktür. Ziraat mühendisleri, gıda mühendisleri ve teknikerler, veteriner hekimler gibi teknik personelin proje, performans ve verimlilik ölçütleri içerisinde istihdam edilmelerinin sağlanması ülkemiz gıda tarım ve hayvancılık uygulamalarında önemli bir aşama olacaktır.

Kaynak: http://retailnews.com.tr/sn/news/pt/full/lang/tr/catId/57/id/16280/seo/MUSIAD_tarimi_masaya_yatirdi

Bir Cevap Yazın