Son günlerde, gerek Hollanda parlamentosunda ve gerekse Avrupa çapında Avrupa Standardizasyon Enstitüsü (CEN) tarafından yoğun bir şekilde tartışılan, İslami usullere göre kesim ve helal standardizasyonu konularıyla alakalı bir Uluslararası konferans düzenlendi.
Hollanda’daki Müslüman üst kuruluşların üye olduğu kısa adı CMO olan, Hükümetle muhatap İslami Kuruluş tarafından Rotterdam’da düzenlen konferansa, Almanya, Fransa, Avusturya ve Belçika’dan da 21 Müslüman üst kuruluş iştirak etti.
Hollanda Diyanet Vakfı Başkanı, Doç. Dr. Bülent Şenay’ın oturum başkanlığını yaptığı Uluslararası Helal Kesim ve Helal Konferansı”na, İngiltere’den, Britanya Müslüman Konseyinden Dr. S. Shafi, Fransa Uluslararası İslam Birliğinden Z. Seddiki, Almanya’dan Avrupa Helal Sertifika Enstitüsünden Yusuf Çalkara, Hollanda’dan İnholland Yüksek Okulu Öğretim Üyelerinden Mücahit Sağsu ve yine Fransa’dan H. Rezgui ile Avusturya’dan Tarafa Bagajathi katılarak birer tebliğ sundular.
Doç Dr. Bülent Şenay yaptığı Diyanet İşleri Başkanlığının helal kesim konusundaki görüşünün öncesi ve sonrası alınmayarak, şoksuz kesimi yasaklamak isteyenler tarafından, yanlış ve maksadının dışında kullanıldığını söyledi. Diyanetin ilgili görüşünde İslami usullere göre kesimin esas olduğunun belirtildiğini ifade eden Şenay, Batı toplumlarında Müslümanların, İslami usullere göre kesim konusunda işbirliği içinde çalışmaları gerektiğine işaret edildiğini ifade etti. Şenay ayrıca, Hollanda’da bazı siyasi parti temsilcilerinin dile getirdiklerinin aksine, Türkiye’de Tarım Bakanlığı tarafından şoksuz kesimin yasaklaması konusunda bir kanun çalışması olmadığını belirtti.
Konferansa çeşitli Avrupa Ülkelerinden Müslüman üst kuruluşlar adına katılanlar, ortak görüş olarak, var olan İslami usullere göre kesim hakkının Müslümanların elinden alınamayacağını vurguladı.
Konferans sonunda yapılan değerlendirmede, “Avrupa Müslüman Helal Standardizasyon Çalışma Grubu” adı altında bir platform kuruldu. 11 Haziran 2011 de ilk toplantısını İngiltere’de yapacak olan bu çalışma gurubunun başına, İngiltere’den katılan, Britanya Müslüman konseyinden Dr. S. Shafi getirildi.
YAHUDİLER DE ŞOKSUZ KESİMİN YASAKLANMASINA KARŞI
Rotterdam’da yapılan “Uluslararası Helal Kesim ve Helal Konferansı”na, Yahudi Hahamlar Konseyinden, Haham Evers ve Hollanda Yahudiler Biriliğinden Robbert Baruch’da katılarak birer konuşma yaptı. Her iki yetkili yaptıkları konuşmalarda Müslümanların Avrupa düzeyinde bu konuda aldıkları inisiyatif ve yaptıkları çalışmalardan duydukları memnuniyeti dile getirerek, Müslümanlara başarılar diledi. Şoksuz kesime yasak getirilmesi durumunda Yahudiler de bundan etkilenecek. Bu sebeple, Yahudi ve Müslüman kuruluşlar ortak hareket ediyor.
Hollanda Diyanet Vakfı inisiyatifi ile CMO’nun ev sahipliğinde yapılan konferans sonucunda Hollanda parlamentosuna, Hollanda medyasına ve Hollanda Standartları Enstitüsü’ne iletilmek üzere bir sonuç bildirgesi hazırlandı.
Bu sonuç bildirgesine göre, özetle, halen mevcut olan şoksuz helal kesimin yasaklanmaması, şoklamanın bizzat acı verme ihtimalinin dikkate alınması, şoklamanın hayvanı hareketsizleştirip paralize ettiği, ancak acısını hayvana en az acı veren (2 saniye) uygulanan usulüne uygun kesim olduğu, İslam alimlerinin çoğuna göre kesim sonucu hareket etmesinin acıyla ilgili olmadığı kanın dışarı atılmasını sağladığı, İslam’ın hayvanlara şefkati dini bir vecibe olarak kabul ettiği, helal kesim meselesinin inanç özgürlüğü ve insan hakları bağlamında ele alınması gerektiği ve müdahale edilmesinin, İslamofobik, kültürel-politik bir provokasyon olduğu, Müslüman kuruluşların, kamuoyunun kaygılarını giderecek şekilde konunun devlet makamları başta olmak üzere, ilgili taraflarla görüşerek, takipçisi olacakları belirtildi.(CİHAN)