Mutfak çöpü gübre olur mu?

0
1713

Geri DönüşümMutfak atıklarınızı çöpe göndermeden değerlendirmeniz mümkün… Yöntemini Buğday Derneği anlatıyor…

Mutfak atıklarınızı çöpe göndermeden değerlendirmeniz mümkün… Buğday Derneği, Nisan ayı boyunca Çamtepe Ekolojik Yaşam Merkezi’nde ve %100 Ekolojik Pazarlarda yapacağı eğitim ve atölye çalışmalarıyla, mutfak atıklarından elde edeceğiniz kompost gübre konusunda farkındalık yaratmayı ve kompostu yaygınlaştırmayı hedefliyor.

Kompostun yaygınlaşması için projeler, eğitim ve atölyeler gerçekleştiren Buğday Derneği, 15-17 Nisan tarihlerinde derneğin kırsal merkezi Çamtepe Ekolojik Yaşam Merkezi’nde 3 günlük bir eğitim düzenliyor. Dr. Huriye Kara’nın vereceği kompostlama eğitiminde küçük ve büyük çapta (belediyeler, siteler vs) kompost yapım teknikleri ve uygulamaları anlatılacak.

Şişli ve Kartal %100 Ekolojik Pazarlarda ise 9-10 Nisan tarihlerinde solucanlı kompost atölyeleri yapılacak.
KOMPOST NEDEN ÖNEMLİ?

Meyve-sebze atıkları, yumurta kabukları, yaprak gibi organik atıklar biriktirilerek yaşayan, doğal bir gübre haline getirilmesi işlemine kompostlama adı veriliyor. Atıkların içindeki mikroorganizmalar, oksijeni kullanarak organik maddeleri biyokimyasal yollarla ayrıştırıyor ve kompostu oluşturuyor. Bu yolla hem doğaya zarar veren atık miktarı azalıyor, hem de toprağın doktoru kabul edilen, toprak için gerekli besini doğal yoldan sağlayan, son derece faydalı bir gübre elde ediliyor.

Kompost yapmak son derece kolay. Çünkü gerçekte doğada çöp yok; sadece doğal döngü içinde başka bir işlev üstlenmek üzere dönüşen atıklar var. Bu nedenle doğadan gelen atıkların dönüşümünü hızlandırmak için ufak bazı müdahaleler yapmak yeterli. Bunun için organik atıkları karbon (kağıt, kuru yaprak vs) ve azot (pekçok yiyecek atığı) dengesini kurarak üst üste yığmak ve arada bir karıştırmak gerekiyor. Bu işlem, bahçenin bir köşesinde, balkon içerisinde bir kovada veya bu iş için tasarlanmış kompost tamburlarında kolaylıkla yapılabilir.

Kompost yapımının yaygınlaşması, özellikle büyük şehirlerde önemli bir sorun haline gelen atığın hem önemli ölçüde azalmasını sağlar, hem de humus açısından fakir Türkiye topraklarını zenginleştirir. İstanbul gibi büyük şehirlerde her gün her kişi bir kilo çöp üretiyor. Üstelik bu çöpün %60’ı ıslak, yani kompost yapmaya uygun atıklardan oluşuyor.

% 100 Ekolojik Pazarlarda Solucanlı Kompost Atölyesi

Solucanlı kompost atölyesi, Şişli (9 Nisan saat 10.00-11:00) ve Kartal %100 Ekolojik Pazarlarda (10 Nisan saat 10.30-11:30) gerçekleşecek. Evde veya balkonda, basit bir kova içerisinde “solucanlı” kompost yapma teknikleri gösterilecek ve kompost solucanları satılacak. Kompost solucanları sayesinde, balkonda hatta mutfak lavabosunun altında kompost yapmak son derece basit. Etkinlik ücretsizdir.

Çamtepe Kompost Eğitim Programı

Düzenlenecek atölyede,  apartman bahçesinde ya da balkonda kompostan yapmaktan, sitelerin, yerel yönetimlerin büyük çaplı kompost projelerinin nasıl gerçekleştirilebileceğine dair bilgileri içeren programı, kompost uzmanı Dr. Huriye Kara verecek. Buğday Derneği üyelerine Çamtepe’deki etkinliklerde %5 indirim uygulanır.

Program:

·         Ekosistem yaklaşımı (besin zinciri, temel maddelerin dönüşümü).

·         Kompost yapımının temel ilkeleri. Kompostlama yöntemleri.

·         Doğa ve Tarımda kompost örnekleri gözlemi.

·         Kompost – bitki ilişkileri.

·         Bahçe ve bostanlar için toprakta doğrudan kompostlama uygulamaları.

·         Yığın yöntemi ile kompost uygulaması.

·         Toprak krizi ve atıklar.

·         Toprak üretiminin önemi.

·         Kompost solucanlarının kullanımı

Bir Cevap Yazın