Nematoda karşı biyolojik umut

0
990
Nematoda karşı biyolojik umut

Tarım arazilerinin baş belası olan kök lezyon nematodlarına karşı bakteriler yoluyla biyolojik mücadele yürütmek mümkün olacak.

Dünya genelinde en çok yayılım gösteren zararlı gruplarından olan lezyon nematodları patates, havuç, buğday gibi tarla bitkilerinin yanı sıra yeşillik sebzeler, turunçgiller ve çilek gibi ürünleri de olumsuz etkiliyor. Bitkilerin kök aksamını hedef alan bu zararlılar gıda güvenliği açısından da risk oluşturuyor.

ABD’de yapılan bir çalışma ise kök lezyon nematodlarınına karşı çok yönlü mücadelenin mümkün olabileceğini ortaya çıkardı. En sık görülen türlerden biri olan Pratylenchus penetrans üzerine çalışan Oregon Üniversitesi’nden araştırmacılara göre bakteriler nematodlara karşı biyolojik bir silaha dönüşebilir!

Konukçu bakteriler mücadeleyi içeriden yürütecek

Wolbachia adı verilen bakteriler dünya genelinde böcek, örümcek ve solucanların yüzde 60’ının bünyesinde konukçu olarak yaşamını sürdürüyor. Nematodlarda da yaygın olarak görülen bu konukluk aslında karşılıklı çıkar ilişkisine dayalı!

Ancak yeni keşfedilen bir Wolbachia cinsinin nematodun gizli düşmanı olabileceğini söyleyen bitki bilimci Dee Denver, “Bu bakteriler, konuk oldukları organizmaların üreme biçimine etki ederek dişi nüfusunun artmasına sebep olabiliyor. Bu da onları etkili bir biyolojik mücadele aracı olarak kullanabileceğimizi gösteriyor” diyor.

Sivrisineklerdeki uygulama örnek oldu

Brezilya ve Kolombiya’da sivrisinek nüfusunu kontrol altına almak için hali hazırda bazı Wolbachia bakterilerinden faydalanılıyor. Benzer bir yöntemin bitki koruma amacıyla da uygulanabileceğini söyleyen Denver’a göre bundan sonraki aşama kök lezyon nematodlarına konuk olan bakteri nüfusunun saptanması olacak.

Kaynak: tarlasera.com

Bir Cevap Yazın