Nisan yağmurları çilek ihracatını sekteye uğrattı

0
1085

NİSAN YAĞMURLARI ÇİLEK İHRACATINI SEKTEYE UĞRATTI -TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ ÇİLEK ÜRETİM MERKEZİ KONUMUNDAKİ MERSİN’İN SİLİFKE İLÇESİNDE SON BİR HAFTADIR ETKİLİ OLAN YAĞIŞLI HAVA, ÇİLEKTE KALİTE KAYBINA NEDEN OLDU -SİLİFKE ÇİLEK ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ BAŞKANI ÖZMEN: ”KALİTE KAYBI YAŞAYAN ÜRÜN, HEM DAHA UCUZA ZORLA SATILIYOR, HEM DE KALİTE DÜŞÜKLÜĞÜ NEDENİYLE İHRAÇ EDİLEMİYOR”

SİLİFKE (A.A) – Hüseyin Haskan – Türkiye’nin en önemli çilek üretim merkezi konumundaki Mersin’in Silifke ilçesinde son bir haftadır etkili olan yağışlı hava çilekte kaliteyi düşürdüğü için ihracat durdu.

Silifke Çilek Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Özmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl ilçe genelinde 20 bin dönüm araziden 80 bin ton çilek hasat edilmesinin beklendiğini belirterek, hasada başladıkları mart ayı sonundan, geçen haftaya kadar fiyat ve ihracat başta olmak üzere çilek ile ilgili her şeyin yolunda gittiğini söyledi.

Bu nedenle sevinçli olduklarını, ancak geçtiğimiz hafta etkili olan Nisan yağmurlarının sevinçlerini yarıda kestiğini anlatan Özmen, yağışlar nedeniyle üreticinin hasat için bahçeye giremediğini, buna bağlı olarak da dalında kalan ürünün kalite kaybettiğini vurguladı.

Bir hafta öncesine kadar 2 TL’den alıcı bulan ürünün şimdilerde, 1.2 ila 1.5 TL arasından bile zor satıldığını ifade eden Özmen, şunları kaydetti:

”Türkiye’nin en önemli çilek üretim merkezi olan Silifke’de üretici üzgün. Çünkü kalite kaybı yaşayan ürün, hem daha ucuza zorlukla satılıyor hem de kalite düşüklüğü nedeniyle ihraç edilemiyor. Bu ürünü ihraç etmeye kalksak iade edilir ve binbir emekle oluşturduğumuz Silifke çileği markası zarar görür. Bu dönemde olgunlaşan ürünler yağmurdan etkilenerek yumuşadı. Dayanıklılığını kaybetti. Yağışların durmasından sonra olgunluğa erişecek çileklerde sorun olmayacaktır. Bunlarla uğradığımız zararı telafi etmeyi umuyoruz.”

 

-”İHRACAT 1 HAFTA SONRA NORMALE DÖNER”-

İlçedeki çilek üretiminin yoğunlaştığı Atayurt beldesindeki Hal Derneği Başkanı Ali Türer ise, Atayurt Hali’nden günlük 500 ton çilek sevkıyatı gerçekleştirildiğine dikkati çekerek, ”Yapılan günlük sevkıyatta ilk sırayı 250 ton ile Rusya alıyor. Bu sırayı ise Romanya, İspanya, İran ve Irak izliyor” dedi.

”Markayı korumak, bizim için önemli” diyen Türer, şöyle konuştu:

”Bu süreçte kalitesiz ürünlerle adımızı lekelemenin bir anlamı olmadığına inanıyoruz. Bu yüzden şimdilik geçici olarak ihracatı durdurduk. Ama 1 haftaya kadar istediğimiz kaliteyi yakalayıp yeniden çilek ihracatına başlayacağız ve buna paralel olarak fiyatların da yeniden yükselmesini bekliyoruz. Yağışların durmasıyla hasat olgunluğuna erişen yeni çilekler istediğimiz fiyatlardan alıcı bulmaya başlar. Yani ihracat 1 hafta sonra normale dönebilir.”

Herkesin gönül rahatlığıyla Silifke çileği tüketmesini isteyen Özmen, ”Silifke çileği tüm dünyada tanınır hale geldi. Yoğurdu ile bilenen Silifke, artık çileğiyle de ün kazanmaya başladı. Çiftçilerimiz de en kaliteli çileği üretmek için var gücüyle çalışıyorlar” diye konuştu.

Kaliteyi artırabilmek için üreticilerin bilinçlendirilmesine yönelik çalışmaların aksatılmadan devam ettiğini belirten Özmen, amaçlarının piyasanın istediği üretimi gerçekleştirmek ve çiftçinin kalkınmasına katkı sağlamak olduğunu sözlerine ekledi.

 

Bir Cevap Yazın