Nusaybin’de seralar güneş enerjisi sistemi ile donatılıyor

0
1318

Güneş enerjisiGeniş tarım arazilerine sahip Güneydoğu Bölgesi’nde seracılığın son yıllarda yaygınlaşmasıyla tarım sektörü yeni bir ivme kazanıyor. Güneş enerjisi panelleri ile ısı sirkülasyonu yapılan seralarda üretilen ürünler pazarda yer alıyor. Bölgede birçok kişiye de istihdam kapısı aralanıyor.

Mardin’in Nusaybin ilçesinde kurulan birçok serada elde edilen ürünler çiftçilerin yüzünü güldürüyor. Avrupa Birliği (AB) Hibe Projeleri kapsamında kurulan seralar devlet tarafından yüzde 50 hibe yöntemi ile destekleniyor.
AB Hibe Projeleri kapsamında Yeniköy mevkiinde kurdukları 3 serada güneş enerjisi panelleri kuran Adnan Yılmaz, panellerden elde edilen enerji sayesinde bitkilerin köküne sıcak su gittiğini söyledi.
Seraların ilkel olmadığına dikkat çeken Yılmaz, “5 bin 40 metrekare üzerine bir sera kurduk. Yaklaşık 500 bin liraya mal oldu. Bunun 250 bin lirası devlet tarafından karşılandı. Seralar teknoloji ile donatılmış vaziyette. Güneş enerjisi panelleri sayesinde ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde verimli üretim elde edilebiliyor. Panellerin enerjisi ile ısınan su, depoda ısınarak damlama sistemi ile bitkilerin köküne gidiyor.
Bu da bitkilerin gelişmesine faydalı oluyor. Ayrıca seranın içinde bulunan fanlar ise sıcaklığı seranın her yanına düzenli bir şekilde dağıtıyor.” şeklinde konuştu.
İklim şartlarının ve toprağın seracılık için uygun olduğuna dikkat çeken Yılmaz, seralarında salatalık, salkım ve tekli domates ile biber yetiştirdiğini dile getirdi.
Seracılık yatırımlarına danışmanlık yapan firmada görevli İrfan Öz ise bölgede seracılığa rağbetin arttığına dikkat çekiyor. Bölgede daha önce hayvancılık projelerin ön plana çıktığını hatırlatan Öz, “Tarım Bakanlığı’nın istihdam amaçlı projeleri ile bölgemizde seracılığın başlı başına bir sektör olacağına eminim. Seracılık ürün yetiştiriciliği demek değildir. Seracılık demek işçi bulmak demek, istihdam demektir. Seralar bölgede ekonomik sirkülasyonu da kazandıracaktır.” tespitinde bulunuyor.
Ziraat mühendisi Mehmet Fidan seralarda bir dönümden 30 ile 35 ton arasında ürün elde edilebileceğini söyledi.
(Cihan)

Bir Cevap Yazın