Odü Ziraat Fakültesi Karayemişte Tescilli Çeşit Üretecek

0
1206
Odü Ziraat Fakültesi Karayemişte Tescilli Çeşit Üretecek

Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Alanı’nında incelemelerde bulunarak alanın son durumu ile ilgili bilgi aldı.

İncelemeler sırasında Rektör Yarılgaç’a Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Ali İslam, Yrd. Doç. Dr. Hatice Ekbiç Bilir, Yrd. Doç. Dr. Burhan Öztürk eşlik etti. 2015 Eylül ayında yapılan taş temizleme ve tesviye işlemlerinin ardından kullanıma hazır hale getirilen Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Alanı’nda Bahçe Bitkileri Bölümüne ayrılan arazi üzerindeki bahçedeki son durum, fidanların bakımları, destek sistemlerinin oluşturulması, çevre güvenliğinin alınması ve gelecek dönemde yapılması planlanan çalışmalar hakkında Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç’a bilgi verildi. Yöre çiftçisine ve Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğrencilerine uygulamalı olarak artık tarımsal üretimin yapılabileceği bir alanın oluşturulduğu belirtildi.

Odü Ziraat Fakültesi Karayemişte Tescilli Çeşit Üretecek

Ayrıca Prof. Dr. Ali İslam yaklaşık 8 yıldır üzerinde çalışmış olduğu karayemiş projesinin tescili hakkında Rektör Yarılgaç’a bilgi sundu. İslam, tüm ölçüm ve parametrelerin incelendiğini moleküler karakterizasyonlarının yapıldığını, bunun da farklı bir TÜBİTAK projesi kapsamında desteklendiğini belirtti. Önümüzdeki yıllarda pomolojik meyve özelliklerinin de incelenerek tescil aşamasına getirileceğini, sonuçlandırıldıktan sonra ülkemizde ilk defa karayemişte tescilli çeşit elde edileceğini ifade etti.

Rektör Yarılgaç, “Yaklaşık olarak 12 bin metrekaresi Bahçe Bitkileri Bölümüne ait olan toplamda 50 bin metrekareden oluşan Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Alanı’nda Üniversitemizin akademisyenleri ve öğrencileri alanın faal olan kısmına 900 meyve fidanı ve değişik türlerde birçok tarla bitkisinin ekimini gerçekleştirdiler. Bu alan, ülkemizdeki tarım alanlarının en iyi şekilde kullanılması, tarım ürünlerinin çeşitliliğini ve verimini artırmak için bilimsel çalışmaların yapılacağı önemli bir saha olma özelliğine sahiptir.  Bilindiği gibi Karadeniz Bölgesi, coğrafi konumu itibariyle tarım alanlarının dar olmasına rağmen tarımsal ürün çeşitliliğinin oldukça fazla olduğu bir yerdir. Biz de bölgemizdeki tarımsal alanlardan elde edilen verimliliğinin yükseltilmesi, sanayii hammadde ürünlerinin artırılması için modern tarım ve sulama teknikleriyle bölge tarım ürünleri üzerinde çalışmalarımıza devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Odü Ziraat Fakültesi Karayemişte Tescilli Çeşit Üretecek

Kaynak: http://www.orduulak.com

Bir Cevap Yazın