Ordu’da arıcılara polen tuzağı dağıtıldı

0
1318

Ordu'da polen tuzağı dağıtıldı– TÜRKİYE’DE EN FAZLA BAL ÜRETİMİ YAPILAN ORDU’DA, ARI ÜRÜNLERİNİN ÇEŞİTLİLİĞİNİ ARTIRILMASI, ARICILARA EK GELİR KAYNAĞI OLUŞTURULMASI AMACIYLA HAZIRLANAN “ARICILIĞIN GELİŞTİRİLMESİ PROJESİ” KAPSAMINDA İL ÖZEL İDARESİ KAYNAKLARINDAN SAĞLANAN 100 BİN TL KAYNAKLA İLK ETAPTA 145 ARICIYA 20’ŞER ADET OLMAK ÜZERE TOPLAM 2 BİN 900 ADET POLEN TOPLAMA TUZAĞI DAĞITIMI YAPILDI

– ORDU VALİSİ ORHAN DÜZGÜN:

– “NASIL FINDIĞI YURTDIŞINA İHRAÇ EDERKEN SADECE KABUKLU FINDIK OLMASIN, ÇİKOLATAYA DÖNÜŞTÜRÜP YA DA DEĞİŞİK ÜRÜNLER HALİNDE İHRAÇ EDELİM DİYE ÇABA GÖSTERİYORSAK, ARI ÜRÜNLERİMİZİ DE AYNI ŞEKİLDE ÇEŞİTLENDİRMEK İSTİYORUZ”

 

ORDU (İHA) – Türkiye’de en fazla bal üretimi yapılan Ordu’da, arı ürünlerinin çeşitliliğini artırılması, arıcılara ek gelir kaynağı oluşturulması amacıyla hazırlanan “Arıcılığın Geliştirilmesi Projesi” hayata geçirildi.

İl Özel İdaresi ve İl Tarım Müdürlüğünce yürütülecek ve 4 yıl sürecek “Arıcılığın Geliştirilmesi Projesi” çalışmasında, bal üretiminin yanında bal türevi olan polen, propolis, arı sütü üretimi sağlanacak. İlk etapta, tüm vitamin ve mineralleri ihtiva eden ve doğal bir antibiyotik olarak adlandırılan polen üretimini hedefleyen proje çerçevesinde, Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği’ne bağlı 145 arıcıya 20’şer adet polen tuzağı dağıtımı yapıldı.

Ordulu arıcılara polen tuzağı dağıtımı için Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği’nde bir de tören düzenlendi. Düzenlenen törene, Vali Orhan Düzgün, İl Genel Meclisi Başkanı Engin Tekintaş, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mustafa Yılmaz, İl Tarım Müdür Vekili İshak Hacıkamiloğlu, Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Feyzullah Konak ve Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği’ne bağlı arıcılar katıldı.

 

ORDU BAL ÜRETİMİNDE 1. SIRADA

Ordulu arıcılara polen toplama tuzağı dağıtımı için düzenlenen törende bir konuşma yapan Vali Orhan Düzgün, ‘Arıcılığın Geliştirilmesi Projesi’nin, Türkiye genelinde bal üretiminde 1. sırada, kovan sayısı bakımında 2. sırada olan Ordu ilindeki arıcılara ve ülke ekonomisine önemli katkı sağlayacağını söyledi. Vali Düzgün, “Ordu ili bal üretiminde Türkiye’de birinci sırada, kovan sayısı bakımından da ikinci sırada. Türkiye’de tartışmasız birinci sırada olduğumuz bir diğer ürünümüzde fındık. Türkiye’de üretilen fındıkların önemli bir kısmı yurtdışına kabuklu fındık ve iç fındık olarak ihraç ediliyor. Nasıl fındığı yurtdışına ihraç ederken sadece kabuklu fındık olmasın, çikolataya dönüştürüp ya da değişik ürünler halinde ihraç edelim diye çaba gösteriyorsak, arı ürünlerimizi de aynı şekilde çeşitlendirmek istiyoruz. Arı ürünlerinin çeşitliliğini artırarak, üreticinin eline geçecek olan gelirin artırılmasını arzu ediyoruz” dedi.

 

“ARI ÜRÜNLERİNİ YANGINLAŞTIRIN”

Konuşmasında, ‘Arıcılığı Geliştirilmesi Projesi” hakkında da bilgi veren Vali Orhan Düzgün, arıcılıkta bugüne kadar gelir getirici ana ürün kaynağının bal üretimi olduğunu, artık bal üretimiyle birlikte başta polen, propolis gibi ürünler olmak üzere, diğer arı ürünlerinin il genelinde yaygınlaştırılmasını arzu ettiklerini belirtti. Arıcıların da bu uygulamaya geçmesinin çok daha önemli olduğuna dikkat çeken Vali Düzgün, “Polen tuzaklarının, 1 kovandan yılda Bin 500 TL’lik bir polen getirisi olacak. İlk yıl bu Bin 500 TL’nin 600 TL’si masraf olarak geri dönüşüm yapılacak. Takip eden yıllarda da hiçbir masrafı olmadan Bin 500 TL’lik polen geliri olacak. Bütün arıcılarımızın, polen üretimi ve arı ürünlerinin çeşitlendirilmesi konusunda duyarlı olmalarını, bu uygulamaya geçmelerini arzu ediyorum. İlk yılda 145 arıcımıza polen tuzaklarını dağıtmak suretiyle ilk ışığı biz yakalım arzu ettik. 145 arıcımıza 20’şer adet polen tuzağı dağıtacağız. Bunun da ücretinin yarısını 1 yıl sonra geri almak ve geri aldığımız paraları da diğer arıcılarımıza dağıtmak suretiyle döner sistem oluşturarak polen tuzaklarını İlimdeki tüm arıcılar arasında yaygınlaştırmak istiyoruz. Bu vesileyle hem üreticimizin eline geçen gelir artacak, hem de Türkiye’nin ekonomisine ciddi bir katkı sağlanacaktır” diye konuştu.

 

ARICILARIN MALİYETİ DÜŞTÜ

‘Arıcılığın Geliştirilmesi Projesi’ ile ilgili bilgiler veren Ordu Tarım İl Müdür Vekili İshak Hacıkamiloğlu da proje ile 300 arıcıya 20’şer adet polen tuzağı verilmesinin hedeflendiğini söyledi. Hacıkamiloğlu, Ordu’nun arıcılıkta bal üretiminde 1.sırada, kovan sayısı bakımından 2.sırada yer aldığına dikkat çekerek, “Ancak, bal türevi bakımından halen diğer ürünleri üretebilmiş değiliz. hazırlanan proje kapsamında hedefimizde 300 arıcıya polen tuzağı dağıtımı yapmak var. Bu yıl 145 arıcımıza 20’şer adet polen tuzağı dağıtacağız. Projeyle arıcılarımız maliyet analizi yapıldığında, hiçbir harcama yapmadan karlı konumuna geçecektir. 950 ya da Bin TL civarından bir karlık söz konusudur” şeklinde konuştu.

 

2 BİN 900 ADET POLEN TUZAĞI DAĞITILDI

Ordu’da 4 yıl süreyle uygulanacak ‘Arıcılığı Geliştirme Projesi’ için İl Özel İdaresi kaynaklarından 100 bin TL kaynak sağlandı. Sağlanan kaynakla ilk etapta 145 arıcıya 20’şer adet olmak üzere toplam 2 bin 900 adet polen toplama tuzağı dağıtımı yapıldı. Proje kapsamında arıcılara dağıtımı yapılan polen toplama tuzağının yarı bedeli bir sonraki yıl alınacak ve toplanan para ile yine polen toplama tuzağı alınıp, yeni arıcılara dağıtımı yapılacak. Bu şekilde toplam 300 arıcıya, 6 Bin adet polen tuzağı dağıtımı gerçekleştirilmiş olacak.

Bir Cevap Yazın