Ordu’da ‘Karanfil Yetiştiriciliği Tarla Günü’

0
1189
karanfil,ordu

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından “Karanfil Yetiştiriciliği Tarla Günü” düzenlendi.”Karanfil Yetiştiriciliği Tarla Günü” programında bir konuşma yapan Vali Orhan Düzgün, “Öncelikle bu kesme çiçekçilik projesini uygulayan Mustafa”…
karanfil,ordu
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından “Karanfil Yetiştiriciliği Tarla Günü” düzenlendi.
Ordu’nun Burhanettin köyündeki üreticisi Mustafa Çelik’e ait serada gerçekleştirilen “Karanfil Yetiştiriciliği Tarla Günü”ne Ordu Valisi Orhan Düzgün, Ordu İl Garnizon Komutanı Jandarma Albay Şeref Çakmak, Vali Yardımcısı Abdullah Demir, Kabataş Kaymakamı Bekir Demir, Çamaş Kaymakamı Turan Bedirhanoğlu,İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Namık Uzunlar, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Musa Sağlam ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü çalışanları ve çiftçiler katıldı
“Karanfil Yetiştiriciliği Tarla Günü” programında bir konuşma yapan Vali Orhan Düzgün, “Öncelikle bu kesme çiçekçilik projesini uygulayan Mustafa Çelik’i tebrik ediyorum. İnsanlar yeni bir girişime, yeni bir uygulamaya başlarken hep şüphe ederek geçerler. Bu riski bir başkası alsın, başarılı olursa ondan sonra ben uygularım diye düşünürler. Onun için ben Mustafa bey ile beraber kesme çiçekçilik projesini ilimizde ilk uygulayan arkadaşlarımıza, üreticilerimizi tebrik ediyor, kutluyorum” dedi.
“Bugüne kadar yapılan başarılı uygulamalar, bundan sonra kesme çiçekçiliğin ilimizde yaygınlaşması adına önemli referans kaynağı olacak” diyen Vali Düzgün, “Ordu yeni tarımsal ürünlerde de birinciliğe oynayan, birinciliği yakalayan bir il olmaya başladı. Arıcılarımız bal üretiminde Muğla’yı geçerek Türkiye’nin en fazla bal üreten ili konumunda. Ordu’yu haklı bir yere oturttular. Kivi üretiminde de geçtiğimiz yıllarda 3’üncü sırada iken 2’inciliğe yükseldik. Önümüzdeki yıl kivi üretiminde de Türkiye’nin en fazla kivisini üreten il konumuna yükseleceğiz. Kesme çiçekçilik konusunda Ordu çok yeni ama Doğu Karadeniz Bölgesi’nde ilk planlı uygulamalarının yapıldığı, kesme çiçekçiliğin başarıyla uygulandığı Doğu Karadeniz’in ilk ili olması konusunda da önemli çalışmalar yürütülüyor. Bu çalışmaları yürüten, bunları sahiplenen başta İl Tarım Müdürlüğümüz olmak üzere bize bilimsel olarak katkı veren Ordu Üniversitemize, Ziraat Fakültemize, gerekli destekleri sağlayan İl Genel Meclisimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Vali Orhan Düzgün şöyle devam etti: “Geçtiğimiz günlerde Vali yardımcımızın başkanlığında AB büromuzdan, Tarım Müdürlüğü’nden arkadaşlarımız özellikle 700-800 rakımının altındaki ilçelerimizde vatandaşlarımızla, üreticilerimizle buluşarak, kesme çiçekçiliğin önemini, getirisini, yeni seraların oluşturulması yönünde vatandaşlarımızın bilgilendirilmesi amacıyla bir eğitim çalışması yürütüyorlar. Gittikleri her ilçede de vatandaşlarımızın yoğun ilgisiyle karşılaştıklarını söyleyebiliriz. Bu örnekler diğer ilçelerimizle, diğer üreticilerimizle bir araya gelerek onlarında aile ekonomilerine, ülke ekonomilerine katkı sağlayacak olan seralara dönüşecek. İlimizde bugüne kadar yurt içi piyasasına sadece il içi tüketimine yönelik olarak üretilen bu kesme çiçekler bundan sonra hem ulusal hem de uluslar arası ölçekte pazar payı bulacaklar. Bununla ilgili olarak geçtiğimiz haftalarda Gürcistan’a yönelik bir ihracat gerçekleştirildi. Antalya’dan Rusya’ya önemli miktarda kesme çiçek ihracatı yapıldı. Bu da Ordulu bir hemşerimiz tarafından yapıldı. Rusya’da bu işin pazarlamasını yapan bir arkadaşımız da Ordu’dan yeteri kadar kesme çiçek miktarına ulaşıldığında Rusya’da pazar payının kendileri için hazır olduğunu söyledi. Biz yeter ki bir TIR dolusu kesme çiçek üretimini gerçekleştirelim.”
Üretici Mustafa Çelik ise yaptığı konuşmada, kesme çiçekçiliğin fındığın yanında ek bir ürün olduğunu belirtti. Konuşmaların ardından Mustafa Çelik’e ait seralar gezilerek Vali Düzgün ve programa katılan protokol tarafından karanfil kesimi gerçekleştirildi.

Bir Cevap Yazın