Ordu’da Kesme Çiçek Üretimi Yaygınlaşıyor

0
1124
ordu,kesme çiçek yetiştiriciligi,gelir artılırması

Ordu’da tarımsal üretimin çeşitlendirilmesi ve üreticilerin gelirlerinin artırılması amacıyla başlatılan çalışmalar kapsamında Kesme Çiçek Yetiştiriciliği yaygınlaşıyor.

Ordu’da Kesme Çiçek Yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak, desteklemek ve teşvik etmek amacıyla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Burhanettin Köyünde “Karanfil Yetiştiriciliği Tarla Günü” düzenlendi.

Karanfil üreticisi Mustafa ÇELİK’e ait serada gerçekleştirilen “Karanfil Yetiştiriciliği Tarla Günü” programına, Vali Orhan DÜZGÜN, Vali Yardımcısı Abdullah DEMİR, Kabataş Kaymakamı Bekir DEMİR, Çamaş Kaymakamı Turan BEDİRHANOĞLU, Çatalpınar Kaymakamı Cüneyt CANER, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Namık UZUNLAR, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Musa SAĞLAM, Gıda ve Yem Şube Müdürü Şaban AKPINAR, AB ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Eyüp ELMAS, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü çalışanları ve çiftçiler katıldı.

“Karanfil Yetiştiriciliği Tarla Günü” programında bir konuşma yapan Vali Orhan DÜZGÜN, “Öncelikle bu kesme çiçekçilik projesini ilk uygulayanlardan Sayın Mustafa ÇELİK’i tebrik ediyorum. İnsanlar yeni bir girişime, yeni bir uygulamaya başlarken genellikle şüpheyle yaklaşıyorlar, ‘bu riski bir başkası alsın başarılı olursa ondan sonra ben uygularım’ diye düşünüyorlar. Onun için Sayın Mustafa ÇELİK ile beraber kesme çiçekçilik projesini ilimizde ilk uygulayan üreticilerimizi tebrik ediyorum” dedi.

“Bugüne kadar yapılan başarılı uygulamalar, bundan sonra kesme çiçekçiliğin ilimizde yaygınlaşması adına önemli referans kaynağı olacak” diyen Vali DÜZGÜN, ”Ordu, fındık dışında farklı tarımsal ürünlerde de birinciliği yakalayan bir il olmaya başladı. Arıcılarımız bal üretiminde Muğla’yı geçerek Türkiye’nin en fazla bal üreten arıcıları konumunda. Kivi üretiminde de geçtiğimiz yıllarda 3’üncü sırada iken 2’inciliğe yükseldik. Belki önümüzdeki yıl kivi üretiminde de Türkiye’nin en fazla kivisini üreten il konumuna yükseleceğiz. Kesme çiçekçilik konusunda Ordu çok yeni, ama Doğu Karadeniz Bölgesinde ilk planlı uygulamalarının yapıldığı, kesme çiçekçiliğin başarıyla uygulandığı ili olması konusunda da önemli çalışmalar yürütülüyor. Bu çalışmaları yürüten ve sahiplenen başta İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz olmak üzere bilimsel olarak katkı veren Ordu Üniversitemize gerekli destekleri sağlayan İl Genel Meclisimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Vali Orhan DÜZGÜN, ”Vali Yardımcımızın başkanlığında, AB büromuzdan, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden arkadaşlarımız özellikle 700-800 rakımının altındaki ilçelerimizde üreticilerimizle buluşarak, kesme çiçekçiliğin önemini, getirisini, yeni seraların oluşturulması yönünde vatandaşlarımızın bilgilendirilmesi amacıyla bir eğitim çalışması yürütüyorlar. Gittikleri her ilçede de vatandaşlarımızın yoğun ilgisiyle karşılaştıklarını söyleyebiliriz. Bu örnekler, diğer ilçelerimizle, diğer üreticilerimizle bir araya gelerek, onların da aile ekonomilerine, ülke ekonomilerine katkı sağlayacak olan seralara dönüşecek. İlimizde bugüne kadar yurtiçi piyasasına, sadece il içi tüketimine yönelik olarak üretilen kesme çiçekler, bundan sonra hem ulusal, hem de uluslararası ölçekte pazar payı bulacaktır. Geçtiğimiz haftalarda Gürcistan’a ilk kesme çiçek ihracat gerçekleştirildi. Antalya’dan Rusya’ya Ordulu bir hemşerimiz tarafından önemli miktarda kesme çiçek ihracatı yapılıyor. Rusya’da bu işin pazarlamasını yapan bu arkadaşımız da Ordu’dan yeteri kadar kesme çiçek üretim miktarına ulaşıldığında, Rusya’da pazarın hazır olduğunu söyledi. Biz yeter ki bir tır dolusu kesme çiçek üretimini gerçekleştirelim” şeklinde konuştu.

Vali Orhan DÜZGÜN, ”Bundan sonra bölgemize yönelik ürünlerin pazarlanması konusunda, özellikle Kuzey ülkelere yakınlığımız da bir avantaj olarak kabul edilirse pazarlama önemli bir sorun olmayacak” diyerek, kesme çiçekçiliğin ilimiz ekonomisi adına önemli bir gelir kaynağı olması dileğinde bulundu ve emeği geçen herkese teşekkür etti.

“İlimizde süs bitkileri yetiştiriciliği 1990’lı yıllarda deneme amaçlı başlamış, kesme gül, glayöl, lilium ve karanfil yetiştiriciliği küçük çapta çiftçi şartlarında denendi. İklim yapısı, sıcaklık isteği, yetişme şartları bakımından ilimiz soğanlı kesme çiçekler, gül ve karanfil yetiştiriciliği bakımından uygun olduğu için kaliteli çiçekler yetiştirildi. Seraların küçük ölçekli oluşu ve yetiştiricilerin kesme çiçek yetiştiriciliğine inancının tam olmaması nedenlerinden dolayı diğer yetiştiriciler devam etmediler” diyerek, konuşmasına başlayan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Musa SAĞLAM, ”Sağırlı köyünde 11 serasıyla yaklaşık 2,5 dekarlık alanda karanfil yetiştiren Sayın Feridun SAVAŞKAN, çiçekçiliğin önünün açık bir sektör olduğuna inandığı için 15 yıldır karanfil yetiştiriciliği yapmaktadır. 2012 yılında Özel İdare kaynakları kullanılarak 3 tanesi merkezde, 2 tanesi Fatsa ilçemizde, 1 tanesi de Ünye ilçemizde olmak üzere 6 adet 500 m²’lik sera kuruldu. Toplam 7 çiftçimiz örtü altında 8,5 dekar alanda kesme karanfil yetiştiriciliği yapmaktadır. Kurulan seralarımızda karanfil fideleri dikilmiş, yeni seralarımızdan yaklaşık 2 aydır karanfil hasadı yapılmaktadır.2012 yılında Halk Eğitim ve Akşam Sanat Merkezi işbirliği ile Temel Kesme Çiçek Yetiştiriciliği kursu açılmış 68 saatlik bir eğitim sonunda 16 kursiyerimiz sertifika almaya hak kazandı” diye konuştu.

İl Gıda ve Hayvancılık Müdürü Musa SAĞLAM, Vali Orhan DÜZGÜN’ün kendilerine destek olduğunu ve yardımlarını esirgemediğini vurgulayarak sözlerini tamamladı.

Burhanettin Köyü kesme çiçek üreticisi Mustafa ÇELİK ise konuşmasında kendisine 1.500 metrekare sera verildiğini, 500 metre kare alanda örtü altı karanfil çiçeği yetiştirmeyi yeni bir kazanç kapısı olarak gördüğünü ifade etti. 500 metre kare alana 11.000 adet fide dikildiğini belirten kesme çiçek üreticisi Mustafa ÇELİK, ”Yaklaşık 15.000 adet karanfil çiçeği satışı yaptık” diyerek, yeni seralar ile soğuk hava deposu yapılması ve örtü altı kesme çiçek birliğinin kurulması gerektiğini ifade etti.

Konuşmaların ardından, karanfil üretim serası gezilerek Vali Orhan DÜZGÜN ve protokol üyeleri tarafından serada karanfil kesimi yapıldı. Burhanettin Köyünde düzenlenen “Karanfil Yetiştiriciliği Tarla Günü” programı, verilen ikram ile sona erdi.

KAYNAK:ordu.gov.tr

Bir Cevap Yazın