Organiğe hücum

0
1022
Organiğe hücum

Organik tarım işletmesi sayısı 54 bini aştı. Toprağının yüzde 2.2’sinde organik tarım yapılan Türkiye dünya 18’incisi oldu.

Gıda güvenliği ve hormonlu, kanserojen ilaç kalıntılı tarım ürünleriyle ilgili tartışmaların ardından organik tarıma ilgi artıyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in verdiği bilgiye göre 1996 yılında 1947 olan organik tarım işletmecisi, 2012’de 54 bin 635’e ulaştı. Bu yıl Uluslararası Organik Tarım Hareketi Federasyonu’nun açıkladığı 2011 yılı verilerine göre Türkiye , geçiş süreci de dahil olmak üzere organik tarım alanlarında dünya genelinde 18’inci sırada yer aldı.

MHP Koceli Milletvekili Lütfi Türkkan’ın yazılı soru önergesini yanıtlayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye’de organik tarım ürünleri ve bakanlığın bu alandaki teşviklerini anlattı. Bakan Eker’in verdiği bilgiye göre, bakanlığın teşvik ve desteklemeleri ile eğitim çalışmaları sonucu organik üretim yapan üretici sayısı yıllar içinde artış gösterdi. Bu yıl Uluslararası Organik Tarım Hareketi Federasyonu’nun açıkladığı 2011 yılı verilerine göre Türkiye, geçiş süreci de dahil olmak üzere organik tarım alanlarında dünya genelinde 18’inci sıraya yükseldi.

1996 yılında 1947 olan organik ve geçiş sürecindeki üretici sayısı 2012’de 54 bin 635’e ulaştı. 6789 hektar olan üretim alanı ise 2012 yılında 702 bin 909 hektara çıktı.

Organik tarıma ilgi ürün çeşitliliğini de etkiledi. 1985 yılında 8 olan organik ürün sayısı ise gelinen noktada 204’e yükseldi. Türkiye’nin organik tarım alanlarının toplam tarım alanları içerisindeki payı yüzde 2.2’ye yükselirken dünyada tarım alanlarının yüzde 0.9’unda organik üretim yapılıyor.

Desteklemeler arttırıldı

Bakanlık, organik tarımı 2005 yılında ilk kez destekleme kapsamına aldı. Geçen yıl organik tarım yapan üreticilere genel tarımsal desteklemelere ek olarak meyve ve sebzede dekar başına 35 TL, tarla bitkilerinde 10 TL, hayvancılık, arıcılık ve su ürünleri üretimi yapan üreticilere de genel desteklere ek olarak yüzde 50 destekleme verilmeye başlandı.

Organik tarım üreticileri bugüne kadar 143 milyon TL destek aldı. Bakanlık gübre, mazot ve toprak analizi destekleri de sağladı.

Türkiye’nin ihraç edilen tarım ürünlerinde kimyasal kalıntılar nedeniyle kara listeye alınması üzerine bakanlık, bir dizi çalışma başlattı. Bakanlığa bağlı teknik elemanlar hasattan 2-3 gün önce ürünlerden örnekler alarak AB ’de yasaklı pestisit analizleri yaptı. Kalıntı sorunu olmayan ürünlere sertifike ve logo verdi. Proje başta Akdeniz ve Ege’den 75 ilde 16 üründe uygulandı.

Kimyasal ilaç kullanımı yüzde 27 düştü

Bakanlık, zirai mücadelede kimyasal ilaç kullanımını sınırlandırmak için kampanya başlattı. AB’de 2007’de yasaklanan ancak Türkiye’de ruhsatlı olarak kullanılan 181 aktif madde yasak kapsamına alındı. Çevre dostu bitki koruma ürünleri biyolojik ve biyoteknik mücadelenin desteklenerek yaygınlaştırılması için tedbir aldı. Bakanlığın çalışmaları sonucu 2002 yılında 55 bin ton olan zirai ilaç kullanımı yüzde 27 azaltılarak 40 bin tona düştü.

Kaynak: radikal.com.tr/

Bir Cevap Yazın