İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından düzenlenen seminerde organik kayısı anlatıldı.
CEM Vakfı Başkanı ve kayısı üreticisi Eşref Doğan, tarafnıdan verilen “Organik Kayısı Tarımı ve Sorunları” konulu seminere İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Doç. Dr. Bayram Murat Asma ve akademik yöneticiler ile kalabalık bir topluluk katıldı.
Doğan, organik tarımı, kimyasal girdi kullanmadan, üretimden tüketime kadar geçen her aşamada kontrollü bir şekilde, insan sağlığını koruma amacına hizmet ederek devam eden bir tarım metodu ve üretim yöntemi olarak açıklayarak, Türkiye’de organik tarımın oluşum ve gelişiminin çok geç başladığını söyledi.
Organik tarımda haşerelerle mücadele yöntemlerine de değinen Doğan, “Bu konuda bakteri kökenli preparatlar kullanılmaktadır.” dedi. Kaya tuzu, buzlu su gibi doğal mücadele yöntemlerini de vurgulayan Doğan, bakır sülfat içeren bordo bulamacının da organik tarımda kullanılabildiğini ancak çok sık başvurulduğu takdirde ağacı yaşlandırdığını ifade etti.
Organik tarımın hasat aşamasında, en fazla dikkat edilecek hususun hijyen olduğuna dikkat çeken Doğan, kayısı silkelenen brandaların, sergen bezlerinin, kayısı çekirdeği çıkarması gibi işlemleri gerçekleştiren kişilerin temizliğinin, uymaları gereken temizlik şartlarının, kasaların ve depolandıkları mekanın hijyen şartlarının son derece önemli olduğunu belirterek, bu aşamalarda gerekli tedbirlerin mutlaka alınması gerektiğini söyledi.
Doğan, “Kendim yemeyeceğim şeyi başkasına yedirmem” dedi. – Malatya
Kaynak: Haberler.com