Organik Tarım Desteklemeleri Belli Oldu

1
1099
Organik Tarım Desteklemeleri Belli Oldu

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca organik tarım desteklemeleri kapsamında meyve sebze üretim alanları için dekar başına 70 lira, tarla bitkileri üretim alanları için dekar başına 10 lira ödeme yapılacak.

Organik Tarım Destekleme (OTD) Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğ (NO: 2014/45) Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen bir tarımsal üretimin yapılması, doğal kaynakların korunması, tarımda sürdürülebilirlik, izlenebilirlik ve gıda güvenliğinin sağlanmasına yönelik organik tarım yapan çiftçilerin birim alan üzerinden desteklenmesine ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

OTD ödemesi, Organik Tarım Yönetmeliğine göre organik tarım yapan, Organik Tarım Bilgi Sisteminde (OTBİS) ve Çiftçi Kayıt Sisteminde (ÇKS) 2014 ile 2015 üretim yılında kayıtlı olan ve OTD uygulamalarıyla ilgili belirtilen usul ve esaslara göre başvuru yapan çiftçilere yapılacak. OTBİS ve ÇKS’de 2015 üretim yılında kayıtlı olma şartı, kesin icmallerin alınış tarihi olan 15 Mayıs 2015 tarihinde kayıtlı çiftçileri kapsayacak.

OTD ödemesi, Organik Tarım Yönetmeliği’ne göre organik tarım yapılan, söz konusu iki sistemde 2014 ile 2015 üretim yılında kayıtlı aynı arazilere yapılacak. Meyve sebze üretim alanları için Geçiş süreci-2, Geçiş süreci-3 ve organik statüde yer alan ürünlere dekar başına 70 lira, tarla bitkileri üretim alanları için Geçiş süreci-2, Geçiş süreci-3 ve organik statüde yer alan ürünlere dekar başına 10 lira destekleme ödemesi yapılacak.

Ödemeden faydalanmak isteyen çiftçiler, 12 Ocak-27 Mart 2015 tarihleri arasında mesai saati bitimine kadar OTD başvuru dilekçesiyle ÇKS’de kayıtlı oldukları il/ilçe müdürlüklerine başvuracak. Çiftçilerin OTBİS ve ÇKS’de 2014 ile 2015 üretim yılında kaydı olması gerekecek. İl/ilçe müdürlükleri tarafından en geç 8 Nisan 2015 tarihine kadar OTD ödeme icmalleri oluşturulacak.

OTBİS ve ÇKS’de 2014 ile 2015 üretim yıllarında kayıtlı olmayan araziler, ÇKS’ye kaydı yapılmayan araziler, kamu arazileri üzerinde yapılan doğadan toplama alanları, kadastro geçmemiş birimlerde, tapu sicil müdürlüklerinden onaylı tapu zabıt kaydına sahip olmayan çayır vasıflı araziler bu uygulama kapsamına alınmayacak.

http://www.hurriyet.com.tr/

1 Yorum

Bir Cevap Yazın