Organik Tarımda Yüzde 90 Artış Sağlandı

0
1120
Organik tarımda yüzde 90 artış sağlandı

Organik tarımda yüzde 90 artış sağlandıBartın Valisi İsa Küçük, Bartın’da son 10 yılda sağlanan teşvik ve desteklemelerle ekim dikim alanlarında yapılan organik tarımda yüzde 90 artış sağlandığını belirtti.

Bartın’da hizmete giren kivi bahçesi ve ürün tasnif ve paketleme ünitesinin açılışında konuşan Bartın Valisi İsa Küçük, Bartın’ın tarım alanında beklenen hamlesini gerçekleştirdiğini ifade etti. Türkiye’deki ilk ve tek örnek entegre bir tarım tesisini açıldığını belirten Vali Küçük, “Tesis 2012 Gıda Güvenliği yılı anlamına uygun olarak, gıda güvenliğine, güvenlik standartlarına uygun olarak üretim ve hizmete açılmış olacak. Tesisi ilimiz ve ülkemize kazandıran Yonca Tim A.Ş. Yönetim Kuruluna ve çalışanlarına teşekkür ederim. Tarım sektörü Bartın açısından özel bir öneme sahiptir. Tarım sektörü ile ekonomisi içinde yüzde 24 oranında ikinci ve sanayiden daha büyük bir özellik arz etmektedir.

Bartın’da toplam nüfusun yüzde 65’i kırsal kesimde yaşamaktadır ve doğal olarak tarım sektöründe meydana gelen her türlü değişiklik bu alanda yaşayanları en çok etkilemektedir. Zira Bartın’da çalışabilir nüfusun yaklaşık yüzde 70’ini tarım sektörü istihdam imkanı sağlamaktadır. Bu bakımdan Bakanlığımızın yaptığı çalışmalar ilimizi etkilemekte ve hizmetleri yakından takip edilip takdirle karşılanmaktadır. Tarım sektöründe güzel bir özdeyiş vardır. ‘Alın teri düşmeyen toprağa yağmur kar etmez’ denir. Bakanlığımızın son dönemde yürürlüğe koyduğu kanunlar ve ikincil mevzuatın tarımda belirsizliği kaldırıp istikrarı tesis etmiş olması, uygulanan teşvik ve destekler tamamlanınca, Bartınlı işçilerimiz emeği ve alın teri toprakta karşılığını bulmuş, ürününe bolluk bereket gelmiştir. Bartın ilimizde son 10 yılda 43.6 milyon lira sağlanan teşvik ve desteklerle ekim, dikim alanları ve üretim miktarlarında meyvecilik, üzümsü bitkilerde organik tarım, geleneksel ürünümüz çilek başta olmak üzere yaklaşık yüzde 90 artış sağlanmıştır.

Yem bitkileri ekim alanı bin 500 hektardan 15 bin hektara yükselmiş, kültür ırkı hayvan varlığı 5 binden 16 bin başa çıkmış, süt ve et üretimi artmıştır. Hayvan ıslah çalışmalarında uygulanan teşviklerde önemli gelişmeler sağlanmıştır. Bakanlığımızın bu çalışmalarına paralel olarak İl Özel İdaremizde kendi imkanları oranında sektöre desteğini her geçen yıl artırarak devam etmiştir. Bugün burada ilimizde 1 milyon baş/yıl kurulu kapasitesi 300 bin baş/devre faal kapasitesi ile üretime ve faaliyete başlayan Broiler tavukçuluk işletmemizin kurulu kapasitesi ile ulusal ölçekte en büyük tesis unvanını aldığını bilgilerinize sunmak isterim. Kırsal kesimde yaşayan vatandaşlarımızın tarım sektörü içinde ekonomik faaliyet yürüten hemşehrilerimizin yaşam kalitesini yükseltmek ve hükümetimizin ortaya koyduğu ‘güçlü Türkiye’ hedefine ulaşmak için Bakanlığımızın ‘üretim sizden destek bizden’ şiarı ile yönetilen bu süreçte kırsal kesimi desteklemek için Hükümetimizce uygulamaya konan KÖYDES programı da ilimizde başarı ile uygulanmış, bin kilometre stabilize, bin kilometre asfalt yol yapılmış, 362 adet içme suyu projesi tamamlanmıştır. ‘Ekin ekme eğlenirsin, bağ kurma bağlanırsın, sür keçiyi, çek deveyi, gün gelir beğlenirsin’ felsefesinin ülkeyi nerelerde getirdiğini geçmişte acı tecrübelerle gördük” dedi.

Şimdi ekin ekme ve bağ kurma vakti olduğunu belirten Vali Küçük, “Şimdi üretim daha kaliteli, daha çok üretim vaktidir. Vatan toprağına bağ bahçe tesis ederek, hayvancılığımızı fenni usullerle geliştirip çoğaltarak üretim yapmak vaktidir” diye konuştu.

http://www.haberfx.net/

Bir Cevap Yazın