organik tarımın destek primleri arttı

0
886
Malatya’da, 487 üreticiye yaklaşık 33 bin 340 dekar alanda 40 bin ton civarında organik üretim yaptığından 967 bin 633 lira para verildiği bildirildi.
Malatya’da, 487 üreticiye yaklaşık 33 bin 340 dekar alanda 40 bin ton civarında organik üretim yaptığından 967 bin 633 lira para verildiği bildirildi.

İZMİR – Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, süt, zeytinyağı ve organik tarıma verilen destek primlerinin artırıldığını açıkladı.

Eker, çiğ sütte litre başına 90 kuruş olan referans fiyatının yarın itibariyle 95 kuruşa çıkarıldığını bildirdi. Eker, “Litre başına 90 kuruş olan referans fiyatı, yarın itibarıyla litre başına 95 kuruşa çıkarılmıştır. 9 kuruşluk pirimle birlikte litre başına üreticinin eline 1,04 lira geçecek.” dedi. Zeytinyağı destek priminin de 50 kuruştan 70 kuruşa çıkarıldığını bildiren Bakan Eker, organik tarıma dekar başına ödenen 50 liralık desteğin de yüzde 40 artırılarak 70 liraya yükseltildiğini açıkladı.

İzmir’de düzenlenen Tarım ve Gıda Zirvesi’ne katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, çiftçilere müjde verdi. Eker, bu ay sonunda üreticiye 2 milyar lira prim ödemesi yapacaklarını açıkladı. Yılbaşından bu yana 2 milyonu aşkın çiftçiye 4,5 milyar lira destek ödediklerini kaydeden Eker, “27-28 Haziran tarihlerinde de 2 milyar 72 milyon lira daha ödeme yapacağız. Böylece çiftçiye ödediğimiz destek miktarı 6,5 milyar liraya çıkacak.” dedi.

Çiftçiye verdikleri destek miktarlarını sürekli artırdıklarını dile getiren Bakan Eker, şöyle devam etti: “Nakdi hibe destekleri, çiftçi ve hayvan üreticilerinin daha yüksek standartta, verimli ve rekabetçi bir şekilde üretim yapmasını sağlayacak. Pamuk, yağlı tohum, fındık, çay, süt tozu, Ar-Ge, kırsal tarım destekleri kapsamında 2 milyonun üzerinde üreticiye prim ödeyeceğiz. Bu ay sonu çiftçinin cebine 2 milyar 72 milyon lira nakit para girecek. Mayıs ayı sonu itibariyle ödediğimiz prim 4,5 milyar lira olacak. 2 milyar da şimdi ödüyoruz. Yani 6,5 milyar lira çiftçinin cebine hibe para girecek. Nakdi, karşılıksız, cash para. Hibe yani. Yılsonuna kadar bu miktar 9 milyar 100 milyon lira olacak. Geçen yıl ödediğimiz 7,6 milyar ödemiştik. Bu yıl 9 milyarı aşacak. İnşallah nakdi hibe desteklerle, üretimini daha verimli, daha yüksek standartta, daha kaliteli, daha rekabetçi bir şekilde yapmasını sağlayacağız. Burada yüzde itibariyle yani tarımsal destekleme politikamızda en çarpıcı değişiklik, hayvancılıkla ilgili olandı. On yıl önce çiftçiye ödenen miktar 1,8 milyardı. Bunun 83 milyon lirası hayvancılığaydı. Geçen yıl hayvancılığa 2 milyar 200 milyon lira ödedik. Bu yıl sadece 2013 Mayıs itibariyle hayvancılık için ödediğimiz para 1 milyar 750 milyon lira.”

‘ORGANİZE SERA BÖLGESİ KURUN DESTEK BENDEN’

Bakan Eker, İzmirli üreticilere organize sera bölgesi kurmalarını da önerdi. İzmir’de organize sera, organize süs bitkileri ve fidan üretim merkezlerinin kurulabileceğini dile getiren Eker, “Tarımsal arazilerde girişimde bulunmak isteyen müteşebbislere kapım sonuna kadar açık. Hemen ben burada söylüyorum. Süreci başlatın. Arazinizi belirleyin, müteşebbis heyetinizi kurun ve gelin. Ben de size bakan olarak elimden geleni yapacağım. Açık ve net söylüyorum. Çünkü organize sera bölgeleri, özellikle termal su kaynaklarının buluğu bölgelerde son derece önemli. İzmir’in bu alandaki potansiyelini biliyorum. Dikili’deki sera bölgelerini gezdim. Bu tür kuruşlar ihracat odaklı olarak çalışan kuruluşlar. Tarımda termal su kaynaklarından daha fazla istifade edebilmek için gerekli çalışmaları yaptık. Bu tarım eylem planımızın bir parçası.” diye konuştu.

Bakan Eker, İzmir’in hayvancılık genetik ıslahıyla ilgili girdilerin ve teknolojilerin geliştirildiği bir merkez olabileceğine de işaret etti. İzmir’in bu konuda Türkiye’de öncü olabileceğini dile getiren Eker, “İzmir’de böyle bir kapasitesi var. Hayvancılıkla ilgili birlikleri ve kuruluşları bu alanda çok daha yoğun bir şekilde çalışmaya ve İzmir’i hayvancılıkta bir ıslah merkezi haline dönüştürme yönünde çalışmalarını öneriyorum. Çünkü bu birikim var burada. Sadece Türkiye’ye değil, bölge ülkelerine teknoloji ihraç edilebilir.” şeklinde konuştu

haber365

Bir Cevap Yazın