Organik yumurta üretimi nasıl yapılır ?
Organik yumurta üretimi için başlangıç yatırım tutarı 200 bin TL
Türkiye’nin her bölgesi organik yumurta üretimi için uygun. Yeter ki sanayi tesislerinden uzak olsun.
Seçilen yerin arazi yapısı çok önemli değil. Sadece kuvvetli rüzgar almamalı. Ayrıca iklim koşulları, tavukların yılda en az 4 ayını dışarıda serbestçe gezebilmelerine imkan tanımalı.
12 dönümlük açık alana sahip bir çiftlikte en fazla 3 bin adet tavuk beslenebilir. 3 bin tavuktan günde 2 bin 400- 2 bin 500 adet yumurta elde ediliyor.
3 bin tavuğun maliyeti 30 bin TL. Diğer gerekli ekipman, malzeme ve bina dahil 3 bin tavuk kapasiteli bir çiftliğin yatırım tutarı 200-300 bin TL arasında değişiyor. Tavukların beslenmesi tabii ki organik yemlerle (buğday, mısır, soya..) olacak. Organik yem üretimi konusunda Gaziantep ve Şanlıurfa’daki bazı firmalar ön plana çıkmaya başladılar. Ayrıca İzmir’de organik yem ithal eden firmalarda var.
Sertifikalı organik yumurta üreticileri taleplere yetişmekte zorlanıyor. Organik yumurta satışlarını yüzde 100 artıran firmalar var. 2009’da 6 milyon dolara ulaşan pazarın bu yıl 10 milyon doları aşması bekleniyor…
ORGANİK yumurta üreticileri, kuş gribinin ardından unuttuğumuz köy yumurtası lezzetini sofralarımıza taşıma iddiasında. Oldukça yeni bir pazardan söz ediyoruz. Türkiye’de sertifikalı, ambalajlı organik yumurta ilk kez Samsunlu Ay-Bir tarafından yaklaşık 2 yıl önce piyasaya sunulmuştu. Ardından market raflarında Keskinoğlu, Flotty, Gürsel Karlı, Itır, Dimetta gibi markaları görmeye başladık. Şu sıralar birkaç marka daha organik yumurta üretmeye hazırlanıyor.
Sektör temsilcilerine göre organik yumurta üretenlerin sayısı daha da artacak. Çünkü konvansiyonel şekilde üretilenlere göre daha pahalı olmasına rağmen organik yumurta satışları sürekli artıyor. Genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) tartışmalarıyla tedirgin olan tüketicinin organik ürünlere ilgisi daha da artacak gibi.
Keskinoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi ve Pazarlama Grup Başkanı Keskin Keskinoğlu, organik yumurtanın yumurta pazarında şimdiden yüzde 1.5 paya ulaştığını söylüyor. Pazar hacmi geçen yıl 4 milyon dolar civarındaydı. Bu yıl 10 milyon doları aşması bekleniyor.
Peki hangi firma nerede üretim yapıyor? Organik yumurtaları hangi sertifikalara sahip? Üretim tesislerinin özellikleri neler?..
Türkiye’nin Organik yumurta markaları
-Gürsel Karlı
-Itır
-Dimetta
-Keskinoğlu
-City Farm
-Flotty
-Yeşil Küre
CITY FARM
Uluslararası sertifikası var
Esas Holding şirketlerinden City Farm’ın sertifikalı organik yumurtaları
Karadeniz ve İç Anadolu Bölgeleri’nde üretiliyor. Şirketin aylık üretim kapasitesi 1 milyon adet. Esas Holding Gıda Grup Başkanı Ayhan Sümerli, “Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın uygun gördüğü koşullarda, uzman veteriner hekim kontrolünde üretim yapıyoruz. Tavuklar organik yonca ve tahıl ağırlıklı yemlerle besleniyor. Verimi artırmak için hiçbir hormon ya da kimyasal kullanmıyoruz” diyor.
City Farm’ın organik yumurtaları kafeslerde kapalı değil, serbestçe dolaşabilen tavuklardan elde ediliyor. Bu koşullara sahip tesislerde üretilen organik yumurtalar, 10’lu kutularda satışa sunuluyor. Yumurtaların ambalajı, hava sirkülasyonunu sağlamak için yeterli aralıklar içeriyor. Bu sayede uygun nemde saklanmasına olanak sağlıyor. City Farm organik yumurtalarının raf ömrü bir ay. Şirketin kendine ait mağazalarda ve Migros, Macrocenter, Carrefour, Tesco Kipa, Metro ve Real gibi birçok ulusal ve yerel market zincirlerinde satışa sunuluyor. City Farm organik yumurtaları ISO 9001 ve ISO 22000 sertifikalarına sahip. IMO GmbH (Institut für Marktökologie tarafından da sertifikalandırılmış.
AY-BİR
3 milyon organik yumurta sattı
Ay-Bir, Samsun Bafra’ya bağlı Koşu Köyü’nde 1980 yılından bu yana tavuk ve yumurta üretiyor. Şirket, 2007’de organik yumurta üretimine de başlamış. “Yeşil Küre” markasıyla organik yumurta üretiyor. Ayrıca bazı markalar için de fason olarak organik yumurta üretiyor.
Eski milletvekillerinden Ahmet Aydın’ın sahip olduğu Ay-Bir’in organik yumurta üretim kapasitesi oldukça yüksek. Aydın, “Yaklaşık 100 bin metrekare açık alan ve 4 bin metrekarelik 8 ayrı kümeste organik yumurta üretiyoruz” diyor.
Ay-Bir, 2009’da 3 milyon adet organik yumurta satmış. Bu yılki hedefi ise 6 milyon adet. Aydın, çiftlikteki tavukları genetik değişime uğramış yemle beslemediklerini özellikle vurguluyor: “Herhangi bir kimyasal ürün ya da ilaç kullanmıyoruz. Tavukları doğal mısır, buğday, soya fasulyesi ve ayçiçeği çekirdeği gibi yemlerle besliyoruz. Ayrıca organik üretimle ilgili ulusal ve uluslararası gerekli sertifikalara sahibiz.”
KESKİNOĞLU
Yaylada üretim yapıyor
Keskinoğlu, organik yumurta üretimine 3 milyon dolarlık yatırım ve ciddi bir hazırlık sürecinin ardından başlamış. Şirket, Manisa Akhisar’a bağlı Kavakalan Köyü’nün yaylasında sadece organik yumurta üreten özel bir tesis kurmuş. Geçen yıldan itibaren de ürünlerini piyasaya sunmaya başlamış.
Keskinoğlu da organik yumurtalarını 10’lu ambalajlarda piyasaya sunuyor. Halen birçok ulusal ve yerel market zincirinde satılan Keskinoğlu organik yumurtalarının raf ömrü 28 gün.
Keskinoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi ve Pazarlama Grup Başkanı Keskin Keskinoğlu, üretim koşulları ve ürünlerle ilgili şu bilgileri veriyor: “Organik yumurta üretim kümeslerimiz dünyadaki sayılı ve en güvenilir sertifikasyon kurumlarından biri olan IMO GmbH tarafından sertifikalandırıldı. TR7390 adı verilen bu organik üretim sertifikasıyla ambalajlanıp satışa sunuluyor. Organik yumurtalar diğerlerinden tamamen ayrı bir şekilde tasnif edilerek paketleniyor ve sevkiyat özel kapalı kasa kamyonlarla yapılıyor.”
FLOTTY
Yumurtaları elle topluyor
Flotty markalı organik yumurtalar Umut Tavukçuluk tarafından Elazığ’da üretiliyor. Umut Tavukçuluk Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Gülmez, “Bu yıl 1 milyon adet organik yumurta satmayı hedefliyoruz. Kapasite sorunumuz yok. Günde 10 bin adet organik yumurta üretebiliyoruz. Önümüzdeki günlerde kapasiteyi artırmayı planlıyoruz. Organik yemlerle beslenen tavuklardan elde edilen yumurtalar her gün elle, taze taze toplanıyor. Bu sayede tavukların doğal yumurtlama alışkanlıklarını bozmamış oluyoruz” diyor.
Umut Tavukçuluk’un organik yumurta üretim tesisindeki tavuklar, kapalı kümeslerde kafes içinde değil açık havada doğal yaşamlarını sürdürebilecek şekilde tutuluyor. Şirketin tüm üretim süreci Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Ecocert ve TÜV SÜD gibi ulusal ve uluslararası kalite sertifikasyon merkezleri tarafından onaylanmış organik tarım yönetmeliklerine göre yapılıyor. Flotty organik yumurtaları 4’lü ve 8’li ambalajlarda satışa sunuluyor. Yumurtaların raf ömrü ise 28 gün.
Bu arada Umut Tavukçuluk, yüzde 100 organik olmayan ancak organik standartlara çok yakın yemler kullanarak ürettiği yumurtaları da “Doğalım Yumurta” markasıyla piyasaya sunuyor.
Cengiz GÜLMEZ / Umut Tavukçuluk Yönetim Kurulu Başkanı
“Almanya’ya organik yumurta ihraç edeceğiz”
Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de organik ürünlere talep artıyor. GDO’lu ürünlerle ilgili şüphelerin yeniden gündeme gelmesi de bunda etkili oluyor. Bizim satışlarımızda da önemli oranlarda artış var. 2009’daki organik yumurta satışımız 1 milyon 200 dolara ulaştı. Bu yıl ciroda hızlı bir artış bekliyoruz. Kapasitemizi artırdık. İhracatla ilgili hazırlıklarımızı da tamamladık. Önümüzdeki günlerde ilk kez organik yumurta ihraç edeceğiz. Bu konuda Alman bir şirketle anlaşmak üzereyiz.
Flotty markalı organik yumurtalarımız oldukça geniş bir kesim tarafından tüketiliyor. Ürünlerimizin en çok hamileler, emziren anneler, 6 ayını doldurmuş bebekler ve ilkokul çağındaki çocuklar tarafından tercih edildiğini görüyoruz.
haber46
Adıyaman da büyük çığlık yada fabrika kurmak isteyenlere.500 dönümlük yer satılır veya kiralık verilir.5313691011