Organik ürünler için uluslar arası rekabetin geliştirilmesi projesi

0
1260

Organik sektörünün uluslararası rekabetçiliğini geliştirmek amacıyla Ege İhracatçı Birlikleri’nin, Dış Ticaret Müsteşarlığı desteğiyle uygulamaya koyacağı “Organik Ürünler İçin Uluslararası Rekabetin Geliştirilmesi Projesi”ne İzmir’den start verildi.

Toplantının açılışında konuşan DTM (Dış Ticaret Müsteşarlığı) İhracat Genel Müdürü İbrahim Şenel, Proje Bazlı Eğitim, Danışmanlık, Yurtdışı Pazarlama, Alım Heyeti ve Bireysel Danışmanlık Programları ile İstihdam Giderlerinin Desteklenmesi Programı ile şu anda 48 bin 500 olan ihracatçının öncelikle tamamının sürekli ihracat yapar hale getirilmesi olduğunu söyledi. Şenel, En az 5 ülkeye 1 milyon doların üzerinde ihracat yapan firma sayısını artırmayı hedefliyoruz” diye konuştu. 

Ege İhracatçı Birlikleri’nin (EİB) Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın (DTM) 2011’de uygulamaya koyacağı yeni ihracat destek programı kapsamında geliştirdiği ‘Organik Ürünler İçin Uluslararası Rekabetin Geliştirilmesi Projesi’nin tanıtımı Birlik binasında yapıldı. Toplantıya Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracat Genel Müdürü İbrahim Şenel, EİB Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, EİB’ye bağlı birliklerin başkan ve yönetim kurulu üyeleri ile organik ürün sektörünün temsilcileri katıldı.

BURUK BİR İHRACAT REKORU KIRDIK

Bu yıl 111 milyar 700 milyon dolarlık ihracat rakamını yakaladıklarını ifade eden Şenel, ancak buruk bir sevinç yaşadıklarını söyledi. Şenel, “İhracatçımız 2008’de 132 milyar dolarlık çıtayı yakalamıştı. 2009’da ihracat 102 milyar dolara geriledi. Çok çetin ve zor şartlar altında bu rakam da büyük başarıydı” dedi.

Türkiye’nin 48 bin 500 ihracatçı firmasından 22 bin 500’ün tek bir ülkeye ihracat yaptığını belirten Şenel, firmaların büyük çoğunluğunun da sürekli ihracatçı olmadığını vurguladı. Bu problemi ortadan kaldırmak için pazarı ve ürünü çeşitlendirecek, ihracatı sürekli hale getirecek bir devlet yardımı programı ile yola çıkacaklarını açıklayan Şenel, “Yeni destek programı ile bürokrasiyi ortadan kaldıracağız. İş dünyası ile üniversiteler arasında köprü kuracağız. Devlet yardımı proje bazlı olacak. Konfeksiyon değil terzi işi bir proje olacak. Sektörel ticaret heyetleri organize edilecek. Hedef ülkelerden alıcılar getirilecek. Program ihracatçının talebine göre şekillenecek” diye konuştu.

Programı ihracatçı birlikleri, ticaret ve sanayi odaları, sektörel dernekler, organize sanayi bölgeleri, teknoloji bölgeleri gibi kuruluşlarla işbirliği halinde gerçekleştireceklerini dile getiren Şenel, 600 civarında potansiyel işbirliği yapacak kuruluş bulunduğunu söyledi.

Bürokrasinin tamamını bu kuruluşların taşıyacağını, DTM olarak finansmanın yüzde 75’ini karşılayacaklarını belirten Şenel, proje hazırlayan kuruluşların İhracatı Geliştirme Merkezi’ne (İGEME) başvurması gerektiğini belirten Şenel, şu bilgileri verdi: “Başlangıç eğitimi olarak 400 bin dolar, her bir yurtdışına sektörel ticaret heyeti için 150 bin dolar, alım heyeti 100 bin dolar vereceğiz. Her proje için 2 uzman istihdam edilebilir. Ulaşımdan konaklamaya kadar tüm giderlerin yüzde 75’ini karşılıyoruz. Her kuruluş 5 proje yapabilir. Örneğin EİB’ye bağlı 12 birlik 5’er proje yapsa 60 proje eder. Böylece 120 kişiye istihdam sağlanır.”

TARIM ÜRÜNLERİ İHRACATI 5 YILDA 30 MİLYAR DOLARA ÇIKABİLİR

Türkiye’nin tarım ürünleri ihracatının 15 milyar dolar seviyesinde olduğunu vurgulayan Şenel, “Türkiye’nin toprak yapısı, verimliliği, ihracatçıların bilgi birikimi, üretim çeşitliliği sayesinde 5-6 yıl içinde 30 milyar dolarlık tarım ürünleri ihracatı çok rahat şekilde yakalanabilir” dedi.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, sağlıklı yaşam kaygısının ön plana çıktığı son yıllarda organik ürünlere olan ilginin arttığını söyledi. Dünya organik ürün pazarının 51 milyar dolara ulaştığına dikkat çeken Türkmenoğlu, “2009 yılı verilerine göre 249 bin hektardan fazla alanda 11 bine yakın üretici ile organik üretim gerçekleştirilmiştir. Üretim artışına paralel olarak yine geçen yıl 41 ülkeye 200 milyon doların üzerinde ihracat yapıldı” dedi.

İzmir Organik Gıda Kümesi Projesi ile edindikleri deneyimleri Organik Ürünler İçin Uluslararası Rekabetin Geliştirilmesi Projesi’ne de aktaracaklarını belirten Türkmenoğlu, “36 ay süre ile gerçekleştirmeyi düşündüğümüz proje ile organik ürün ihracatı yapan firmaları hedef pazar ve tüketici davranışları konusunda eğiteceğiz. Firmalara yönelik destek altyapısı kuracağız, ticaret ve alım heyeti organizasyonları yapacağız. Özel eğitim ve seminer programları düzenleyeceğiz” diye konuştu.

Toplantıda Ege İhracatçı Birlikleri Organik Tarım Komite Başkanı Mehmet Ali Işık, Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği’nden Özge Çiçekli ve Ege İhracatçı Birlikleri Proje Koordinatörü Ekin Taşkın, proje ile ilgili bilgi verdi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı – www.iha.com.tr

Bir Cevap Yazın