Örtüaltı Sebze Hastalık ve Zararlıları

0
2159
seracılık

Hastalık ve zararlılar için çok uygun bir ortamın (sıcaklık ve rutubet açısından) oluştuğu seralarda çok dikkatli olmayı ve bilinçli mücadele yapmayı unutmayalım.
Amacımız bol verim, kaliteli ürün ve kârlı sebzecilik ise örtüaltı sebze hastalık ve zararlılarını iyi tanımak ve iyi mücadele yapmak zorundayız.
İşte bu dersimizde seralarda önemli derecede ekonomik kayıplara neden olan bazı hastalık ve zararlıları tanıyacağız.
Unutmayalım ki aşırı ve bilinçsiz yapılan ilaçlama büyük ekonomik kayıplara sebep olur.

SEBZELERDE BEYAZ ÇÜRÜKLÜK HASTALIĞI BELİRTİLERİ NASIL?

Hastalık, bitkinin özellikle kökboğazında, kökboğazına yakın yerlere ve daha yukarı kısımların, uç alma yerlerinde pamuğa benzer beyaz bir küf tabakası oluşturur. Hastalanan yerde yumuşak çürüklük olur, bitki solar ve ölür. Zamanla bitkinin hastalığa yakalanan yerinde , düzensiz şekilli, oldukça sert, dayanıklı yapılar meydana gelir.
YILDAN YILA CANLI KALIR

Hastalığı yapan mantar yıldan yıla, ölü veya canlı dokular içinde ve yaygın olarak yukarıda sözü edilen dayanıklı yapılar yoluyla geçer.

HANGİ SEBZELERDE ZARARLI?

Hastalık seralarda yetiştirilen, domates, hıyar, patlıcan, biber, marul, fasulye vb. pek çok sebzede görülür. MÜCADELEDE KÜLTÜREL ÖNLEMLER ÖNEMLİDİR

– Seralarda iyi bir havalandırma yapılmalı ve aşırı neme engel olunmalıdır.
– Fazla sulamadan ve sık dikimden kaçınılmalıdır.
– Hasattan sonra bitkiler sökülüp, imha edilmeli,w mantarın dayanıklı yapılarının toprağa karışması önlenmelidir.
– Sağlıklı ve kuvvetli bitki elde etmek amacıyla dengeli gübreleme yapılmalıdır.
KİMYASAL MÜCADELE FİDELİKTE BAŞLAR

Öncelikle fidelik ve seralarda toprağın dezenfeksiyonuna önem verilir. Bitki ilaçlamasında Procimydone 50, Iprodion 50, Vinclozolin 50 (75 g/100 It), Captan 50 (250 g/100 It) etkili maddeli ilaçlardan kullanılmalıdır.

SEBZELERDE GRİ KÜF HASTALIĞI BELİRTİSİNİ TANIYALIM

Hastalık bitkinin yaprak, meyve, çiçek ve gövdesinde belirtiler oluşturur. Belirtiler önce haşlanmış gibi bir doku yumuşaması şeklinde başlar, daha sonra mantar hasta bölge üzerinde gri renkli küf örtüsü meydana getirir.

BEYAZ ÇÜRÜKLÜK GİBİ MÜCADELE

Bu fungusun konukçuları, kışı geçirişi ve mücadelesi beyaz çürüklük hastalığında olduğu gibidir.

SERA SEBZELERİNDE SOLGUNLUK HASTALIKLARI ÖNEMLİ BELİRTİSİ

Hastalığın belirtileri alt yapraklardan başlayarak üst yapraklara doğru ilerleyen solma ve pörsüme şeklindedir. Bitkinin odunsu gövde dokusunun rengi bozulur, kahverengileşir. Zamanla bitki tümüyle solar ve ölür. Hastalığa neden olan funguslar toprakta yaşarlar.

DOMATES-HIYAR VE PATLICANA DİKKAT!

Hastalık seralarda yetiştirilen domates, hıyar ve patlıcanda önemli verim kayıplarına neden olmaktadır. Seralarda özellikle hıyarlarda görülen kök çatlamalarına toprak mantarlarının neden olduğu bir hastalıktır.

MÜCADELESİ KÜLTÜREL ÖNLEMLERE BAĞLIDIR

– Dayanıklı çeşitler yetiştirilmelidir.
– Karık üstüne dikim yapılmalı, sulama suyunun kökboğazı çevresinde birikmesi önlenmelidir.
– Dengeli gübreleme ve iyi bakım yapılmalıdır.
– Sulama suyu temiz olmalıdır.
– Tarlada kalan bitki artıkları toplanıp yakılmalıdır.
– Yabancı otlar temizlenmelidir.
– Hastalığın daha önce görüldüğü yerlerde dikimden önce sera toprağı ve fidelik ilaçlanmalı, ekim nöbeti uygulanmalıdır.

ETKİLİ İLAÇ YOK AMA

Solgunluk hastalığı görüldükten sonra uygulanabilecek etkili bir ilaç bulunmamakla birlikte kök diplerine Benomyl 50, Maneb 80 (100g/100 It) Thiram 80 (200 g/100 It), Carbendazim 50 (50-100 g/100 It) etkili maddeli mantar ilaçları uygulanmaktadır.

TOPRAK FÜMİGASYONU ŞART

Toprak mantarlarının neden olduğu kök çürüklük hastalıklarına karşı toprak ilaçlamasında metilbromid+kloropikrin (% 98+% 2) 60-100 g/m2, Basamid granulat 50-60 kg/da vb. uygulanır. Fumigasyon yapılan toprağın tavda olması, sıcaklığının 10°C’nin altında olmaması gerekir. Fümigasyonu bilen kişilerin yapması insan sağlığı ve uygulamanın başarısı açısından gereklidir. Bilgili olmayan kişi kesinlikle ilaçlama yapmamalıdır.

Bir Cevap Yazın