Özince’nin ‘Keçi inadı’nın sırrı

0
1195

Ersin Özince1 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirilen bir keçi çiftliği yatırımcısına parasını 7 yılda geri alma fırsatı veriyor. Keçi sütünün litresi piyasada 1.5-2 TL’ye satılırken 1.25 TL’ye mal edilebilen inek sütü ise ancak 70-80 kuruşa alıcı bulabiliyor.

Türkiye İş Bankası Genel Müdürlük görevinden geçtiğimiz hafta ayrılan ve sürekli görevini bıraktığında ‘keçi çiftliği’ kuracağını açıklayan Ersin Özince’nin bu planında neden ısrarcı olduğunun sırrını araştırdık. Duayen bir bankacının enerjisini ‘keçi yetiştiriciliğine’ vermek istemesinin altında yatan sebep meğerse ‘paranın nereden geleceğini biliyor’ olmasında saklıymış… Keçi çifliği kurarak bu alana yatırım yapan sektör yetkilileri de Ersin Özince’nin bu kararını çok yerine bularak, “Özince akıllı adammış, paranın nereden geleceğini iyi biliyor. Önümüzdeki yılların en gözde alanı keçi olacak” yorumunu yaptı.
Bir dönem ‘Ormanları yok ediyor, çevreye zarar veriyor’ diye horlanan keçiler, son yıllarda doğal yaşama yöneliş nedeniyle sütüyle, peyniriyle en gözde hayvanlar haline gelirken bu alana yatırım yapanların sayısı da giderek artıyor. Yatırım maliyeti düşük ama kazancı büyük ‘keçi’, sahibine yaptığı yatırımı 7 yılda geri alma fırsatı tanırken artık inek çiftliğine yatırım, uzmanlar tarafından ‘zarar’ olarak gösteriliyor.
5 ayda bir ikiz hatta üçüz doğuran keçilerden günde 2-3 litre süt alınabilirken 1 litre keçi sütünün satış fiyatı 1.5-2 TL düzeyinde. İnek sütü ise piyasada 70-80 kuruşa satılırken maliyeti 1.25 kuruşu buluyor. Anne sütüne en yakın besleyici değerlere sahip keçi sütünün ‘şişelenmiş’ şekilde piyasaya sunulmasıyla birlikte satış fiyatının 4-5 TL’ye kadar ulaşarak ciddi bir katma değerli ürün olacağı da belirtiliyor.
Türkiye’de keçi varlığının 6.5 milyonu bulduğu belirtilirken yatırımcı olarak Mado, Sezer Group-Rani Çiftliği, Bolca-Bolana, Atatürk Orman Çiftliği’nin aralarında bulunduğu bir elin parmakları kadar gruptan söz ediliyor. Ancak uzmanlar son dönemde büyükbaş hayvancılıktan zarar edenlerin yönünü keçiye çevirdiği İstanbul, Antalya, Edirne ve Adıyaman’da yeni yatırımların yolda olduğu bilgisini veriyor.
YATIRIMCISI NE DİYOR?
Antalya’da 200 bin m2’lik bir alanda organik keçi çiftliği bulunan ve 1.500’e yakın keçi besleyen Rani Çiftliği’nin kurucusu Sezer Group Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Sezer, Ersin Özince’nin kararının çok yerinde olduğuna dikkat çekti. Sezer, “Özince çok akıllı adammış, nereden para kazanılacağını bulmuş” dedi. Keçinin yatırım maliyetinin düşük, sütünün ve etinin ise hem değerli hem de pahalı olduğunu aktaran Sezer, “Keçi günde 2-2.5 litre, inek 28-30 litre süt verir ama keçi günde 3-4 kg yem yer, inekte bu rakam 30 kg’a kadar çıkar. Bir inek alana kadar çiftliğinize 8-10 teke koyarsınız” dedi. İnek sütünün maliyetinin çok pahalı olduğunu şu anda üreticilerin zarar ettiğini hatırlatan Sezer, “4 ay önce büyükbaş çiftliği kuran bir arkadaşım anlattı, 400 bin TL zarar etmiş. Artık bu konuda yatırımın geri dönüşü neredeyse imkansız” diye konuştu.
Türkiye’ye yurtdışından özellikle de Almanya’dan keçi geldiğini ama ülkemizde de saf ırkın yaratıldığını hatırlatan Sezer, grup olarak kara iklimine uygun Suriye keçileri getirdiklerini bunların sayısının 150’yi bulduğunu da açıkladı. Sezer, keçinin süt verimini artırmak için hayvanın emeciği süt miktarını ayarlayan ‘emcek’ yatırımı bile yaptıklarını da söyledi..
Kaynak: Gazete Vatan

Bir Cevap Yazın