Palmiye böceği mücadelesi

0
1287

Kırmızı Palmiye BöceğiDidimde kırmızı palmiye böceğiyle mücadele çalışması adı altında bilgilendirme semineri verildi.

Didim Ticaret Odasında yapılan seminere Aydın İl Tarım Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürü Fatih Küçüktabak, Didim İlçe Tarım Müdürü İsmail Efe, Adana Zirai Mücadele Enstitüsü Uzmanı ve Türkiye Palmiyeler Koordinatörü Hasan Deda Büyüköztürk, Didim Belediye Başkan Yardımcısı Süleyman Böcü, Didim Ziraat Odası Başkanı Bahattin Gökdemir otellerin ve sitelerin yöneticileri ile temsilcileri katıldı.

Düzenlenen seminerde konuşan Adana Zirai Mücadele Enstitüsü Uzmanı ve Türkiye Palmiyeler Koordinatörü Hasan Deda Büyüköztürk kırmızı palmiye böceğinin Akdeniz ülkeleri ile Kıbrıs’ta görüldüğünü ve ülkemizde ise 2005 Adana’da görülmeye başlandığını söylerken, “İleriki yıllarda Mersin, Antalya, Fethiye ve Kuşadası gibi yerlerde görülmeye başlandı. Didim’in dağınık bir yapısı olması nedeniyle bu böcekle mücadele çalışmasının yapımını biraz zorlaştırıyor. Şu an Didim’de imha gerektirecek ağaç yok ama bulaşan ağaçlarda sıkı mücadele yapılmalı.”dedi.

Büyüköztürk konuşmasında Adana’da yapılan Zirai mücadele çalışmasını anlatarak örnekler verirken “Genellikle Fenixs denilen palmiye türünde daha çok görülen bir böcek; palmiyelerin gövdesi çok sağlam olduğundan bu ağaçları yakmak dahil çözüm olmuyor. Çünkü bunu Adana’da denedik ve gördük. Ayrıca ağaçların imhası hem çok zor hem de pahalı bir iş. Bu nedenle bu böceğin bulaştığı ağaçlarda mücadele işlemi üç şekilde yapılıyor. İlki püskürtme, diğeri Gövdeden enjeksiyon diğeri de Kökten sulama yönetimi. En çok uygulanan ve fayda gösteren Gövdeden enjeksiyondur.”dedi.

1 ağacın imhası için harcanan parayla 100 ağacın korunabildiğini ifade eden Büyüköztürk “Ağaçlar tuzak kurumu, ilaçlama yollarının yapılması çok önemli; bu işleri de uzman kişilerin yapması de gerekli. Bu nedenle gerek otel yöneticileri gerekse Site sakinleri bunun için çalışmalar yapmalılar. Bizler her konuda bilgi sunmayı devam edeceğiz.”diye konuştu.

Aydın İl Tarım Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürü Fatih Küçüktabak da, söz konusu böcek ile mücadelede koordinasyonun ve birlikte mücadelenin önemine değinerek yerel yönetimlere bu konuda büyük iş düştüğünü söyledi. Küçüktabak, site yöneticilerinin de daha fazla duyarlı olması ve mücadeleye katılmaları gerektiğini anlattı.
Toplantı, konu ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlar ile site ve otel yöneticilerinin koordineli olarak birlikte çalışmaları ve kırmızı palmiye böceği ile mücadelede ortak hareket etmeleri dile getirildi.

Bir Cevap Yazın