Pamuk ithalatı artıyor

0
993

TZOB Genel Şemsi Bayraktar, pamuk, pamuk ipliği ve pamuklu mensucat ithalatına 2008 ocak-2013 eylül döneminde 16 milyar dolar harcandığını, ihracatından ise 9,5 milyar dolar gelir elde edildiğini belirtti.

ANKARA – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Şemsi Bayraktar, pamuk, pamuk ipliği ve pamuklu mensucat ithalatına 2008 ocak-2013 eylül döneminde 16 milyar dolar harcandığını, ihracatından ise 9,5 milyar dolar gelir elde edildiğini belirterek, “Pamukta üretimin yeterince artırılamamasının sebebi ekim alanlarının daralmasından kaynaklanmaktadır” değerlendirmesinde bulundu.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, 2011 yılında 3 milyar 608 milyon 859 bin dolar olan pamuk, pamuk ipliği ve pamuklu mensucat ithalatının 2012 yılında 2 milyar 337 milyon 563 bin dolara indiğini, 2013 yılında ise ocak-eylül döneminde 2 milyar 200 milyon 38 bin dolar olduğunu belirterek, ihracatın ise bu yılın ocak-eylül döneminde 1 milyar 438 milyon 309 bin dolara ulaştığını kaydetti.

Türkiye tekstil ve hazır giyim sektörünün ithal girdi kullanımı az olduğu için bir bütün olarak, tüm sektörler içinde en fazla dış ticaret fazlasını verdiğini bildiren Bayraktar, şöyle devam etti:

“Pamuğun üretimi ve tüketimi, izlenen tarım, sanayi ve ticaret politikaları ile dünya piyasalarındaki olumlu-olumsuz tüm gelişmelerden yoğun bir şekilde etkilenmektedir. Yıllar itibarıyla tekstil ve hazır giyim sektöründe yaşanan olumlu genişlemelere paralel olarak, pamuk tüketimindeki artış iç üretim artışıyla karşılanamamış, pamuk ithalatı zorunlu hale gelmiştir. 1990 yılına kadar pamuk ihracatçısı olan Türkiye, tekstil ve konfeksiyon sektöründe üretimini artırıp, önemli ihracatçı ülkelerden birisi olması nedeniyle her yıl artan oranda ithalat yapar hale gelmiştir. Bugün Türkiye, pamuk ithalatında Çin’den sonra gelen ikinci ülke konumundadır. 2012 yılında elde edilen kütlü pamuk rekoltesi 2 milyon 320 bin ton iken, 2013 yılında yüzde 1,7 düşüşle 2 milyon 280 bin tona inmesi beklenmektedir. Pamukta üretimin yeterince artırılamamasının sebebi ekim alanların daralmasından kaynaklanmaktadır. 1995-2012 döneminde verimde yüzde 62 artış olmasına karşın ekim alanları yüzde 36 daralmıştır. Son yıllarda pamukta en fazla ithalat yaptığımız ülkelerin ABD ve Yunanistan olması bu anlaşmalardan kaynaklanmaktadır.”

Gerekli önlemler alınarak pamuk üreticisi ülkelerle rekabet edilebilirse, geçmişte yeterli gelir elde edemediği için pamuk üretmekten vazgeçen üreticilerin tekrar pamuk ekeceğini kaydeden Bayraktar, öte yandan üreticilerin ve üretimlerinin korunması için Avrupa Birliği’nin de yaptığı gibi tarife dışı engeller konulması gerektiğine işaret etti.
Kaynak : Tarım Haberleri

Bir Cevap Yazın