Dünyanın en büyük pamuk üreticisi ve ithalatçısı olan Çin’in Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarına uymak için pamuk ithalat kotalarını sınırlayacağını açıklaması sonucu pamuk fiyatları son 5 yılın en düşük seviyesine indi. Çin’in ithalat kotasındaki düşüşle küresel stokun daha da artması ve bunun tekstil şirketlerinin kar marjlarına olumlu yansıması bekleniyor.
Çin’in talebindeki azalma, tüm zamanların en yüksek seviyesinde olan küresel pamuk stokunu daha da besleyecek. ABD Tarım Bakanlığı’na (USDA) göre küresel üretim art arda beşinci yıl tüketimin üzerinde gerçekleşecek ve 31 Temmuz 2015’te dünyadaki stok yüzde 6’lık artışla 106,3 milyon balyaya ulaşacak. 1 Ağustos’ta başlayan bu yılki hasadın öncesinde küresel stok 100,3 milyon balya ile geçen yılın yüzde 12 üzerinde. USDA, ABD’de üretimin elverişli hava koşullarının yardımıyla yüzde 28 artmasıyla stokların giderek artmasını bekliyor.
Çin’in Dünya Ticaret Örgütü kurallarına uymak için pamuk ithalat kotalarını sınırlayacağını açıklamasının ardından pamuk fiyatlarının son 5 yılın en düşük seviyesine inmesi, pamuk hasadının başladığı bugünlerde, Türk pamuk sektöründe de endişeyle karşılandı. Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Barış Kocagöz, 2014-2015 hasat sezonuna girildiğini, hasat öncesi böyle bir fiyat hareketi olmasının olumsuz olan beklentilerine olumsuzluk eklediğini ve üretici için de sıkıntı olduğunu söyledi.
Pamuğun sıfır gümrükle ithal edilen neredeyse tek tarım ürünü olduğuna işaret eden Kocagöz, dolayısıyla yurtdışındaki fiyatların yansımalarının Türkiye’deki fiyatları da direkt etkileyeceğini belirtti. “Dışardaki bir olgudan biz kendi tarım ürünlerindeki planlamayı yapamıyoruz. Bu kadar kötü geçecek sezondan sonra gelecek sene üreticilerin pamuk ekimini sağlamak için ciddi önlemler almamız gerekecek” diyen Kocagöz, üreticilerin ürünlerini lisanslı depolarda saklaması ve bunun yerine aldığı makbuzları tutup veya kredi teminatı olarak verip kredi kullanması halinde hem kötü bir sezon geçirilmeyeceğini, hem de piyasanın suni dalgalanmadan uzak olacağını ve pamuk üretiminin sürecini söyledi.
Kocagöz, şu anda Türk pamuğunun kilogram fiyatının Güneydoğu’da 3,6 TL olduğunu, Ege’de ise 4 TL’de tutunmaya çalıştığını belirterek, “Bunun etkisiyle ne olacak önümüzdeki günlerde göreceğiz. Ancak sıfır gümrük olsa da şu anda yurtdışında hazır pamuk yok. Tekstil sanayii Türk pamuğuna muhtaç. Bu nedenle Çin etkisinin sınırlı olacağını düşünüyorum. Şu anda tekstil sanayiinin stoklarında pamuk mevcut değil. Dış bağlantıların Aralık ayından önce gelmesi zor. Piyasa kendi dengesini bulacaktır. Mutlaka etkisi olacak ama çok büyük bir etkisi olacağını düşünmüyorum” değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: Tarla Sera