Pamuk üreticisi zor durumda

0
995
Söke Ovası’nda pamuk ekimine yağmur darbesi

Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Kocagöz: “Bazı bölgelerde pamuk ekimi olumsuz hava koşulları nedeniyle zarar gördü. Zor durumda kalan üreticiler haziran ayında destekleme primi ödenmesini bekliyor” dedi.
İZMİR – Ulusal Pamuk Konseyi (UPK) Başkanı ve İzmir Ticaret Borsası (İTB) Meclis Başkanı Barış Kocagöz, olumsuz hava koşulları nedeniyle bazı bölgelerde pamuk ekiminin zarar gördüğünü, zor durumda kalan üreticinin haziran ayında destekleme primi istediğini söyledi.

Barış Kocagöz, İTB Tarihi Meclis Salonu’ndaki toplantıda, pamuk rekoltesi tahmini, prim ödemeleri ve yeni sezon pamuk ekimini değerlendirdi.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2012-2013 sezonu mahlıç pamuk üretimini 858 bin ton olarak açıkladığını hatırlatan Kocagöz, şubat sonuna kadar kontrolden geçen balya miktarının Türkiye genelinde 647 bin ton olduğunu aktardı.
Çırçır fabrikalarının mart sonuna kadar çalıştığını vurgulayan Kocagöz, 2012-2013 sezonunda Türkiye’de pamuk üretiminin maksimum 700 bin ton olmasını beklediklerini, pamuk tüketimini ise 1 milyon 350 bin ton olarak tahmin ettiklerini açıkladı.
Sezonda en az 650 bin ton pamuk ihraç edileceğini de kaydeden Kocagöz, “Bir anlamda bu sezon en az 1,5 milyar dolar dövizi yine ihtiyacımız olan pamuğu satın almak için harcayacağımızı söyleyebiliriz” diye konuştu.

“Önümüzdeki yıl rekolte beklentimiz yüzde 20 azalacak”

Kocagöz, pamuk verim tahmininin parsel bazına indirildiğine işaret ederek, uygulama nedeniyle üreticilerin gerçek üretim miktarı kadar prim alamadığını ve mağdur olduğunu savundu.
Verim sınırlandırılması getirildiğine de dikkati çeken Kocagöz, “450-500 kilogram ortalama verim alan üreticilerimiz sınırlandırma sistemi ile 300-330 kilogram verim üzerinden prim alabilecek. Bu yeni uygulama üreticilerimiz arasında adaletsiz bir destek dağılımına yol açacaktır” dedi.
Pamuk üreticisinin ancak maliyeti kadar gelir elde edebildiğine değinen Barış Kocagöz, şunları söyledi:
“Bazı bölgelerde pamuk ekimleri geçtiğimiz 1-2 haftada yaşanan olumsuz hava koşulları nedeniyle zarar gördü, üretici ekimlerini bozmak zorunda kaldı. Zor günler geçirdiği bu dönemde iyice zayıflayan pamuk üreticisi geçtiğimiz yılın primini alarak moral ve güç bulabilir. Çünkü zaten zor durumda olan pamuk üreticisinin bu şartlarda pamuk üretimini önümüzdeki yıllarda daha da azaltmasını bekleyebiliriz. Bu nedenle önümüzdeki yıl rekolte beklentimiz yüzde 20 azalarak 550 bin ton düzeyinde olacaktır. Bu nedenle haziran ayında destekleme prim ödemelerinin yapılmasını bekliyoruz ve umuyoruz.”

haber46

Bir Cevap Yazın