Ankara (A.A) – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Kasım ayında İç ve Doğu Anadolu bölgelerinde yaşanan don afeti nedeniyle özellikle patates, şeker pancarı ve soğan üreticilerinin çok zor durumda kaldığını belirterek, borç ertelemesi uygulamasının bir an önce başlatılmasını beklediklerini bildirdi.
Bayraktar, yazılı açıklamasında, don afetinden en çok patatesin zarar gördüğünü belirtti. Bu yılki iklim şartları nedeniyle önemli üretim merkezlerinde patates ekiminin geciktiğini, bu nedenle hasada da geç başlanabildiğini ifade eden Bayraktar, toplam patates üretiminin yüzde 30’unun gerçekleştirildiği Niğde ve Nevşehir ile Bitlis’in Ahlat, Kayseri’nin Yeşilhisar ve Tomarza, Konya’nın Seydişehir ilçelerindeki üreticilerin geçen ay yaşanan don nedeniyle mağdur olduklarını kaydetti.
Bayraktar, don nedeniyle Niğde’de bu yıl üretilen yaklaşık 700 bin ton patatesin yüzde 30’nun, Nevşehir’de 50 bin ton patatesin, Ahlat’ta 40 bin ton patatesin, Yeşilhisar’da yaklaşık 3 bin 500 dekar alandaki patatesin, Tomarza ilçesinde ise 140 dekar alandaki patatesin zarar gördüğünü belirtti.
-Doğu’da şeker pancarı tarlada kaldı-
Doğu Anadolu Bölgesi’nde -25 dereceye kadar düşen hava sıcaklıklarının, halen sökülmemiş olan şeker pancarının donması neden olduğunu ifade eden Bayraktar, ”Sezon öncesi şeker fabrikalarıyla teslim edecekleri pancar miktarı konusunda ‘kota’ sözleşmesi yapan üreticiler, zamanında pancar teslimatı yapamamışlar, zor durumda kalmışlardır. Tahminen Muş’ta 18 bin, Ağrı’da bin 800 ve Van/Erciş-te 10 bin dekar olmak üzere pancar sökümü yapılamayan yaklaşık 30 bin dekar alanda toplam 120 bin ton şeker pancarında yüzde 80 oranında zarar meydana gelmiştir” dedi.
Hasat dönemi için borçlanan üreticilerin, don nedeniyle üretim için kullandığı girdi borçlarını ödemede zorlandığına işaret eden TZOB Genel Başkanı Bayraktar, şunları kaydetti:
”Bu konuda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından, patates üreticilerinin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri-ne olan kredi borçlarının ertelenmesi konusunda yaptığı çalışmayı Bakanlar Kurulu-na ilettiğini biliyoruz. Patates üreticilerinin beklediği borç ertelemesi konusunda gerçekleştirdiği çalışma için Bakanlığımıza teşekkür ediyoruz, ancak benzer kararın şeker pancarı ve dondan zarar gören diğer üreticilere de uygulanmasını bekliyoruz. Ayrıca şeker pancarı üreticilerinin şeker fabrikalarından almış oldukları çeşitli avans ve girdilerden kaynaklanan borçlarının ertelenmesini, don zararı nedeniyle eksik teslimatta bulunup kotaları dolduramayan üreticilerimize de bu konuda gerekli esnekliğin sağlanmasını üreticilerimiz adına talep ediyoruz. Çiftçilerimiz Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin dışında diğer bankalardan da kredi kullanmaktadırlar. Özel bankalar da üreticilerimizin durumunu göz ardı etmemeli, kredi borçlarını ertelemelidir.”
Bayraktar, patates ve şeker pancarı üreticilerinin tarımsal sulamada kullandıkları elektrik bedellerinin Kasım ve Aralık ayı ödemelerinin de ertelenmesi ve bu aylara ait elektrik borçlarının yapılandırılmasını gerektiğini ifade etti.
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, meyvelerde olduğu gibi tarla ürünlerinde yaşanan don riskinin de 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu kapsamına alınması konusunda çalışmaların hızlandırılmasını istedi.
Bayraktar, don afetinin verdiği zararın yanı sıra son günlerde kuru soğan üreticilerinin gerileyen fiyatlar nedeniyle ürününü hasat edemediğini ve soğanın tarlada kaldığını belirtti.