Patateste “negatif bolluk” geri geldi

0
1738
Patateste “negatif bolluk” geri geldi
Patateste “negatif bolluk” geri geldi

Kilosu ortalama 1 TL maliyetle üretilen patateste üretici fiyatları 60 kuruşa kadar düştü. Depolara gönderilen patateslerin 2 milyon tonu bulması üretim fazlalığına işaret ediyor.

Geçtiğimiz yılı rekor düzeyde fiyatlarla geçiren patateste sular durulalı çok oldu. Özellikle 2019’un ortalarına doğru geçmiş fiyatlarına kadar gerileyen patatesin üretim merkezlerinde hasat sürerken, ürünlerin tezgahlardaki ederi de uzun süredir görmediği seviyelere düşmüş durumda.

İç Anadolu’da 60 kuruşa kadar gerileyen üretici fiyatları, Türkiye’de patates üretimin kronik sorunu olan “bolluk-kıtlık” döngüsünün devam ettiğinin bir göstergesi. Ülke genelinde toplam 5 milyon tonu bulması beklenen rekolte bir üretim fazlasına işaret ediyor. Bunda 2018 yılındaki yüksek fiyatların üreticileri bir kez daha yoğun patates ekimine yönlendirmiş olmasının da payı büyük.

Patateste “negatif bolluk” geri geldi
Patateste “negatif bolluk” geri geldi

Üretim maliyeti üretici fiyatlarının üzerinde

Patates tarımının kalbinin attığı Niğde ve Nevşehir bölgesinde yer alan depolara sevk edilmeye başlayan patatesler 2 milyon tonu bulmuş durumda. Bu denli yüksek miktarda ürünün depolara gönderilmiş olması, bir kilogram patatesi ortalama 1 TL maliyetle üreten üreticiler için riskleri de beraberinde getiriyor.

İhracatta yol kat edilemedi

2018 yılında üreticiden 1,5-2 TL civarında fiyatlara alınan patatesler tüketiciye 5 TL olarak yansımıştı. Bu yıl tüketiciler çok daha ucuza patates yiyebilse de, üretim maliyetleri patatesin üreticiye kazandırdığının oldukça üzerinde. Patates tarımının en zayıf karnını oluşturan ihracat konusunda da henüz ciddi bir yol kat edilememiş olması durumu kötüleştiriyor.

Üreticiler sübvansiyon bekliyor

Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Mahmut Çalışkaner, üreticinin mağdur olmaması için ürününü en az 1,3 TL’den satabilmesi gerektiğini söylüyor. 1 TL’lik üretim maliyetinin devlet tarafından sübvanse edilmesi gerektiğini söyleyen Çalışkaner, “Hükümet yetkililerinden patatesin dış piyasaya sunulması konusunda girişimde bulunulmasını talep ediyoruz” diyor.

Bir Cevap Yazın