Tokat’ın Niksar ilçesinde yetiştirilmeye başlanan tropikal bitki tatlı patates üretiminde verim elde edildi.
Niksar ve Erbaa ilçelerinin sıcaklık ortalamaları diğer ilçelere göre daha yüksek seviyede seyrediyor. Bu nedenle tatlı patates bitkisi Niksar’da yetiştirmeye karar verildi ve olumlu sonuçlar alındı. Dekara yaklaşık 5 tonun üzerinde verim oldu.
Tatlı patatesten dünyada 103.7 milyon ton üretiliyor ve Çin, Endonezya, Hindistan, Vietnam, Nijerya, Uganda, Tanzanya ve ABD bu bitkiyi en çok üreten ülkeler arasında yer alıyor. 100 gram taze tatlı patatesin yaklaşık yüzde 30’u kuru madde, yüzde 22-25 kadar karbonhidrat, yüzde 2-2.5 protein barındırıyor, K, Ca, P, Na, Fe gibi mineral maddelerin yanında provitamin A, B kompleks ve C vitamini de içeriyor.
Beslenmede ve sanayide kullanılıyor
Tatlı patates, beslenmede ve sanayide kullanılıyor. İnsan beslenmesinde besin maddesi depolayan kökleri yemeklerde, haşlamada, közlemede, salatada ve çeşitli çorbaların yanı sıra, unlu mamullere katılarak, keklerde, böreklerde kullanılabiliyor. Hayvan beslenmesinde ise özellikle toprak üstü yeşil aksamı kullanılıyor.
Tatlı patates dünyada biyoetanol kaynağı olarak da kullanılıyor ve biyoetanol veriminin oldukça iyi düzeyde olduğu vurgulanıyor. Bir dekar alandaki tatlı patatesten bir ton biyoetanol verimi alınabiliyor.
Patatesten daha değerli
Üretim çalışmalarının artırılmasıyla brüt gelir bakımından tatlı patates üreticiye daha fazla kazandıracak. Lüks marketlerde tatlı patatesin fiyatı 20 liranın üzerinde yani patatesin 1 lira olduğu yerde tatlı patates 20 lira olarak satılıyor. Bu bağlamda tatlı patates ekonomik anlamda patatesten en az 20 kat daha değer taşıyor.
İyi bakım şartlarında ve uygun çeşit seçilmesi halinde tatlı patatesten Niksar’da bir dekar alandan 5-6 ton kök veriminin alınması, bundan da 600-700 litre biyoetanol elde edilebilmesi planlanıyor.
Kaynak: Büyüyen Türkiye