Pectobacterium carotovorum (Erwinia carotovora)-Ispanakta Bakteriyel Yumuşak Çürüklük

0
1347
zararlılara karşı mücadele

Hastalık etmeninin genel özellikleri:

Pectobacterium carotovorum (Jones 1901) Waldee 1945 (AL 1980) emend. Hauben et al. 1999(Erwinia carotovora (Jones) Bergey et al.) bakteriyel bir hastalik etmeni olup, bir çok tek yıllık bitkiyi hastalandırmaktadır. Hastalık etmeni toprakta serbest halde ya da bitki kalıntılarında canli bulunabilir. Infeksiyon genellikle bitkilerde olusan yaralardan olmaktadir. Bakteri bitkilerin iç dokularinda çoğaldıktan sonra, pektolitik ve çogunlukla sellülotik enzimler üreterek dokularin parçalanmasina ve çürümesine neden olmaktadir. Hastalik bundan dolayi bitkilerde yumuşak çürüklüge neden olurlar. Bakterinin yayilmasi baslica sulama suyu ile olur ve özellikle iyi havalandırılmamış ve humusça zengin topraklarda daha fazla ortaya çıkmaktadır. Hastalik etmeni genellikle sicak aylarda ortaya çıkmakta olup, 30 – 35 °C sicakliklar hastalik etmeninin gelişmesine en uygun ortamlardir.

Hastalık Etmeninin Belirtileri (Simptomları):

Hastalik etmeni sadece Crucifer bitkilerinde değil, bir çok diger kültür bitkilrinde de yaygin bir hastalik etmenidir. Bakteriyel etmen yaprak sapları, baş ve depolanabilir köklerin yumuşayarak ezilmis gibi bir görünüm almasına neden olur. Çürüme genellikle igrenç bir koku ile sonuçlanir. Bu bitkilerde infeksiyonlar gübre yanıklığı ve diğer yaralanmalar sonucu açılan yaralardan olmaktadır, ama bu genellikle hasat sırasında açılan yaralanmalar ilişkilidir. Hastalik etmeni yine kullanılan işleme bıçaklari üzerinde de sağlıklı bitkilere taşınmaktadır. Hasat sonrası ortaya çıkan çürüklükler de daha önceki bulaşmalardan kaynaklanır ve bu çürüklük zayıf ve uygun olmayan depolama koşullarında daha da artmaktadır.

Mücadelesi

Kültürel mücadele

1. Hastalikli bitkilerin imha edilmesi ya da uzaklaştırılması.
2. Fideliklerde ve şaşırtma esnasında hastalıktan arı toprak kullanmalı.
3. Toprak havalanmasına, özellikle humusca zengin topraklara dikkat edilmeli.
4. Ürün rotasyonu yapılmalı.
5. Dayanıklı bitkiler tercih edilmeli.
6. Bitkilerin yaralanmamasına büyük önem verilmeli.
7. Depolama yapılacak ürünler uygun sıcaklık ve havalanmasi olan yerlerde muhafaza edilmeli.

Kimyasal mücadele
Bulaşık tohum yataklarının sezon süresince Chloropicrin ile ilaçlama tavsiye edilir. Toprak ilaçlamasinda ise metil bromide ve metham- sodium kullanılabilir. Bakırlı ilaçlar bakteriyel etmenin diger bitkilere yayilmasini engellemek için tavsiye edilmektedir.

Zirai Mücadele Teknik Talimatlarina göre tavsiye edilen kimyasal ilaçlar(100 Litre su için):
Bakir Oksit WP 50% (300-400 g)
Bakir Oksiklorid WP 50% (300-400 g)
Bakir Kompleks + Mancozeb WP (21+20% 300 g)
Bazik Bakir Sülfat WP 52.5 % (400 g) Bakir Hidroksit WP 50% (250 g)
Yağ ve rosin asitlerinin Bakir Tuzlari EC 51.1 (200 cc)

www.etarim.net

Bir Cevap Yazın