Türkiye ambalaj sektörü, 2013 yılında, bir önceki yıla göre üretimini miktar bazında yüzde 13, değer bazında ise yüzde 17 artırdı. Plastik ambalaj ihracatı da değer bazında yüzde 16 yükseldi.
İSTANBUL – Türkiye ambalaj sektöründe en önemli ağırlığı oluşturan plastik ambalaj mamulleri üretimi ve ihracatı artışını sürdürüyor. Plastik ambalaj mamulleri 2013 yılında bir önceki yıla göre üretimini miktar bazında yüzde 13, değer bazında yüzde 17 artırdı. Plastik ambalaj ihracatı ise değer bazında yüzde 16 yükselerek 2 milyar 140 milyon dolar oldu.
Plastik sektörüne yönelik en kapsamlı verileri üreten Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED), 2013’ün tamamını kapsayan plastik ambalaj mamulleri üretim ve dış ticaret verilerini açıkladı. 2013 Türkiye Plastik Ambalaj Mamulleri Sektör İzleme Raporu’nda, üretimin miktar bazında bir önceki yıla göre yüzde 13 artarak 3.25 milyon tona, değer bazında da yüzde 17 artarak 12.7 milyar dolara çıktığı kaydedildi.
Plastik ambalaj üreticileri, 2013 yılında da dış ticaret fazlasını sürdürdü. Sektör, ihracatta 2013 yılını bir önceki yıla göre yüzde 16 artışla 2 milyar 140 milyon dolar ile tamamladı. İthalat ise yüzde 12 artarak 1 milyar 721 milyon dolar oldu. Plastik ambalaj mamul üreticileri, böylece 2013’ü yüzde 34 artışla, 419 milyon dolar dış ticaret fazlasıyla tamamladı. Plastik ambalaj imalatçıları, yurtiçi talebin yüzde 86’sını karşılarken, üretimlerinin yüzde 17’sini de ihraç etti.
Sektör, 2013 yılında miktar bazında dünya üretiminden yüzde 2.6 oranında pay alarak, dünyanın 9. büyük plastik ambalaj üreticisi oldu. Avrupa’da ise Almanya ve İtalya’nın ardından 3. büyük üreticisi konumunda yer aldı. Dünya dış ticareti, değer bazında 2013’te bir önceki yıla göre düşüş gösterdi. Türkiye’nin, dünya plastik dış ticaret hacmi içindeki payı yüzde 1.1 olurken, ihracattaki payı ise yüzde 1.3 olarak gerçekleşti. İthalattaki payı da dış ticaret hacmindeki payla aynı oranda yüzde 1.1 düzeyinde oldu.
“Küçük şirketler yeni işbirliği modelleri geliştirmeli”
PLASFED Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Aksoy, 2013 yılı gerçekleşmelerine yönelik yaptığı değerlendirmede, gelecek yıllarda dünya ölçeğinde artan rekabet ve küreselleşmenin de etkisiyle küçük şirketlerin rekabet güçlerini korumak için birleşme veya daha farklı işbirliği modelleri geliştirmek için yollar araması gerektiğini ifade etti. Müşteri taleplerinin çeşitlendiğini ve yüksek katma değerli ürünlerin uygun fiyatlarla arzının her geçen gün arttığını belirten Aksoy, buna ayak uydurmak gerektiğini dile getirdi. Aksoy, “Görünen o ki plastik ambalaj sektöründen ürün alan müşteriler açısından dış kaynak kullanımı (outsourcing) ve tam hizmet paketlerinin önemi artıyor. Sektörümüzün bu noktalarda hızlı bir yapılanmaya girmesi gerekli gibi görünüyor” dedi.
Plastik ambalaj imalatçılarının hak ettiği takdiri yeterince gördüğü kanaatinde olmadığını belirten Aksoy, “Hem manevi, hem de teşvik boyutuyla yeni araçların sektör lehine kullanılması gerekiyor. Plastik ambalaj üreticilerimiz de, çevre konusunda en fazla haksız baskı altında kalan üretici konumunda. Umuyorum, üretim süreçleri açısından karbon salımı en düşük ürünlerin başında gelen plastiklere karşı önyargılar hızla kırılır” görüşünü dile getirdi.
haber365