Çiftliklerin daha verimli hale gelmesi için hayati öneme sahip ilk yerli sürü takip sistemi geliştirildi.
Türkiye’de az sayıdaki çiftlikte kullanılan sürü takip sisteminin yerli olarak üretilmesi amacıyla çalışmalara başlayan Hacettepe Üniversitesi Teknokent bünyesinde bulunan bir yazılım firması, önemli bir çalışmaya imza attı. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) desteğiyle çiftçinin daha kolay kullanacağı ve tüm ekranları Türkçe olan ilk yerli sürü yönetim sistemi olan ‘ProÇift’ geliştirildi.
TÜBİTAK’tan 550 bin liralık bir destek alan firma, yapılan çalışmaların ardından ‘Damızlık Süt Sığırı Çiftlik Takip Otomasyonu’nu (ProÇift) elde etti.
Sürü yönetim sistemi çiftliklerdeki hayvanların doğum kayıtları, süt verimlilikleri, ilaçların kaydedilmesi, yeme göre verimde değişikliklerin takibi, işçi değişikliği sonucu hayvanların veriminin ne olduğu, kullanılan tohumların işe yararlılığı gibi birçok alanda takip sağlanmasını içeriyor. Kapsamlı takip ile çiftlik sahibi kendine bir yol haritası çizerek, ekonomik öngörüsünü yapabiliyor. Geliştirilen sistemle çiftlikteki hayvanların her durumu anında SMS’le çiftlik sahibine ulaşıyor.
Bu yıl söz konusu ürünle 22 tam otomasyonlu, yüksek teknoloji kullanan süt çiftliği kuruldu. Önümüzdeki dönemde de 50 çiftlik kurulması ve böylelikle en az 25 milyon liralık dış alımın önlenmesi planlanıyor.
Kaynak: Büyüyen Türkiye