Ramazan’da pirinç satışı da fiyatı da arttı

0
954
ramazanda pirinc satisi artti

Ramazan ayı ile birlikte bakliyatta da hareketlilik arttı. Pirinç, kırmızı mercimek ve nohut tütemi arttı. En çok tüketilen pirincin fiyatında yüzde 6’lık artış olduğu ifade ediliyor.
Pirinç satışına ilişkin sektör kaynakları farklı oranlar verirken, Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, bakliyattaki artışın sebeplerinden birinin kumanya paketleri olduğuna işaret etti.

Ramazan ayında iftar sofralarında özellikle pirinç, kırmızı mercimek ve nohut gibi kuru gıdaların tüketimi arttı. Kuru gıda ve pirinç tüketiminin üst seviyelere çıktığı Ramazan ayında, pirinç fiyatlarında ise yüzde 6 civarında arttı.

RAMAZAN’IN ETKİSİ BÜYÜK

Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Ramazan ayından dolayı kuru gıda satışlarında özellikle pirinç, mercimek nohut ve mamul haline gelmiş bulgur gibi ürünlerde artış yaşandığını söyledi. Artıştaki temel nedenler arasında kumanya paketlerine dikkat çeken Tiryakioğlu “Ramazan nedeniyle piyasada işlem gören ürünler arasında en çok artış pirinç, mercimek, nohut, kuru fasulye gibi özellikle zekât paketlerinde yer alan kalemlerdir” dedi.

Tiryakioğlu ayrıca, 2012 Ramazan ayı ile bu yılın Ramazan ayı arasında ürün talep ve tüketimleri arasında herhangi bir fark bulunmadığını, bunun en önemli nedeni her iki Ramazan’ın da yaz aylarına denk gelmiş olmasına dikkat çekti.

FİYATLARDAKİ ARTIŞ AZ

Gaziantep Ticaret Borsası’na göre Ramazan ayında pirinç ve diğer kuru gıdaların fiyatlarında anormal artışların olmadığını belirten Ahmet Tiryakioğlu, “perakende piyasalara yansıma sırasında ki ürün fiyat artışlarını kesin rakamlarla bilemediğimiz için toptan işlem gören kuru gıda ürünleri arasında ciddi yüzdelerle artış vardır demek mümkün değildir. Bugün itibariyle Ramazan ayı girdiğinden bu yana kuru gıdalarla ilgili borsa işlemlerinde bir artış bulunmamaktadır” dedi.

‘YÜZDE 60’LIK ARTIŞ VAR’

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, Ramazan ayıyla birlikte özellikle pirinç ve kırmızı mercimek gibi kuru gıda ürünlerinde diğer yıllara oranla, Sezon Pirinç olarak yüzde 60 ile yüzde 100 arasında değişen oranlarda artış kaydettilerini açıkladı.

Sektör içinde de artışların yüksek olduğunu belirten Erdoğan ayrıca “Pirinç ve diğer kuru gıdalara sektör içinde baktığımız zaman yüzde 30 ile 40 civarında bir artış oldu. Bunu çok basit bir mantıkla açıklayabiliriz. Ramazan ayındayız ve dağıtılan erzak/gıda paketlerinin rakamları fazla” dedi.

PİRİNÇEKİ ARTIŞ YÜZDE 30′

Pirinç ve kuru gıdaların satışlarının artmasında Ramazanın da etkisi olduğunu söyleyen Onur Market Genel Müdürü Cemal Özen, pirinç satışlarında yüzde 30 bakliyatta ise yüzde 10’luk artışın olduğunu söyledi. Özellikle pirinç satışlarındaki artışa dikkat çeken Cemal Özen, pirinç satışlarının cinsine göre değişiklik gösterdiğini belirtti. Özen, baldo pirinç satışları daha ağırlıkta olduğunun söyledi.
Özellikle kırmızı mercimeğin mahsul olarak az fakat satışının fazla olduğunu belirten İSMAR Yönetim Kurulu Başkanı Aslan Akyürek, pirinç satışında ciddi bir artış yaşandığını söyledi. Artışlarda Ramazan ayının da önemli bir rolü olduğunun altını çizen Akyürek, pirinç fiyatlarında yüzde 6 civarında bir artış olduğunu, kuru gıda fiyatlarında ise fiyat artışının söz konusu olmadığını söyledi. Pirinç satışlarının cinsine göre farklılık gösterdiğini söyleyen Aslan Akyürek ise, “ ithal pirinç artık tercih edilmiyor. İnsanları yerli pirinci almayı tercih ediyor” şeklinde konuştu.

BİLİNÇ GELİŞTİ, KİLERCİLİK BİTTİ

Gelir düzeyindeki iyileşme ile birlikte Ramazan’a has alışkanlıklar azalma olduğunun altını çizen Mehmet Erdoğan, “Eski tüketicilerin Ramazan ayları öncesi nohut, pirinç, mercimek depoluyordu. Fakat günümüzde organize perakendenin yaygınlaşmasıyla birlikte tüketicinin istediği ürüne kolayca ulaşıyor. Toptan alınıp kilerlerde stoklamak anlamını yitirdi” dedi. Ramazan aylarının genelde kışa denk geldiğini ve insanların yaşanan yüksek enflasyon oranlarından dolayı korkup kilerlerine kuru gıda depoladığını belirten Mehmet Reis, “ tüketici artık bilinçlendi. Yeni mahsullerden yemek istiyorlar. Ayrıca, fiyatlarda anormal artışlarda yaşanmıyor. Sıcakta kuru gıdalar çabuk bozuluyor. Bu sene Ramazan ayının da yaza denk gelmesi kilerlere kuru gıda depolanmasına engel oldu” şeklinde konuştu.

‘BİR ÖNCEKİ RAMAZAN’A GÖRE DÜŞÜŞ VAR’

Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis ise, geleneksel Ramazan sofralarının yanı sıra kumanyalara girmeyen başlayan pirinç, fasulye, nohut ve kırmızı mercimeğin satışlarında artış yaşandığını söyledi.

Geçen Ramazan ayına göre kuru gıda satışlarında yüzde 10 civarında azalma olduğunu söyleyen Reis “ Ramazan öncesi aylara göre ise yüzde 2’lik bir artış yaşandı” dedi. Tüketimin artmasından dolayı fiyatlarda yüksek artışların olmadığını söyleyen Mehmet Reis “Ürünler hızla çekildi. Bu yüzden pirinç ve bakliyatta yüzde 5’lik bir fiyat artışı oldu. Stoklar daha yeni yeni dolmaya başlıyor. Fiyatlar önümüzdeki 1.5 ay içerisinde tekrardan normal seviyelere inecek” şeklinde konuştu.

SATIŞLARDA BİR DEĞİŞİKLİK YOK

Kuru gıda satışlarındaki artışın yüksek olmadığını söyleyen İstanbul Gıda Toptancı Tüccarları Derneği Başkanı Mustafa Karlı ise “Satışlarda Ramazan ayına özel olarak bir artış yok. Yazın insanlar kahvaltılık ürünleri tercih ettiği için artış yaşanmıyor” dedi. Talebin diğer aylara göre normal olduğunu belirten Karlı, piyasadaki hareketliliğin sadece kumanyalara giren kuru gıdalardan kaynaklandığını fakat bununda büyük bir şey olmadığını söyledi.

http://www.hurriyet.com.tr/

Bir Cevap Yazın