Sağanak ve fırtına birçok ilde tarım arazilerini vurdu

0
2890
Sağanak ve fırtına birçok ilde tarım arazilerini vurdu
Sağanak ve fırtına birçok ilde tarım arazilerini vurdu

Son 1 hafta içinde yurdun farklı bölgelerinde yaşanan sağanak yağışlar ve fırtına hayatı olumsuz etkilerken tarım arazilerinde de zararlara yol açtı. 

Antalya’nın Serik ilçesinde dün gece şiddetli yağış sonrası derelerin taşması nedeniyle tarım alanları, seralar ve bahçeler sular altında kaldı. Oluşan hortum nedeniyle cam ve plastik seralarda zarar oluştu.

Su taşkınlarının yaşandığı bölgeye Serik İlçe Jandarma Komutanlığı ekiplerinin yanı sıra, Serik Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ve AFAD ekipleri de yönlendirildi.

Hortum, şiddetli yağış ve rüzgar sonrası seraları zarar gören üreticiler, durumu Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü’ne bildirdi. İhbar sonrası bölgeye inceleme için ekipler yönlendirildi.

Şiddetli yağış Kumluca ilçesinde de etkili oldu.

MERSİN’DE TARIM İŞÇİLERİ ÇADIRLARDAN TAHLİYE EDİLDİ

Meteoroloji Genel Müdürlüğünce “kırmızı kod” uyarısının yapıldığı Mersin’de, sağanak ve fırtına dolayısıyla bazı mahallelerde çadırda kalan tarım işçileri tahliye edildi.

Alınan bilgiye göre, Tarsus Kaymakamlığınca ilçede etkili olması beklenen sağanak ve fırtına nedeniyle herhangi bir can kaybı yaşanmaması için çadırda yaşayan tarım işçilerinin tahliye edilmesi kararı alındı.

Karar kapsamında Yeniçay, Akarsu, Çağbaşı, Yaramış, Çatalca, Yeşiltepe, Egemen, Aliefendioğlu, Atalar, Çiçekli, Alifakı, Kelahmet ve Kulak mahallelerinde çadırda yaşayan tarım işçilerinin, ilçedeki taziye evi ve spor salonlarında misafir edileceği belirtildi.

Tarsus Kaymakamlığınca alınan kararın ardından Büyükşehir Belediyesi, Tarsus Belediyesi ve Tarsus İlçe jandarma Komutanlığı ekipleri harekete geçti.

Bazı işçilerin ise çadırlarını söküp traktörlerle kendi imkanlarıyla bölgeden ayrıldığı gözlendi.

Tahliye edilen işçilerin, ilçedeki taziye evi ve spor salonlarında misafir edileceği öğrenildi.

Geçtiğimiz günlerde de Mersin’in Erdemli İlçesinde etkili olan kuvvetli sağanak, tarım arazilerinin yanı sıra seraları da sel suları altında bırakmıştıtı. Binlerce dönüm muz serası ile narenciye bahçelerinin zarar gördüğü sağanak yağmurda bazı bölgeler göle döndü. İlçede yaklaşık 15 bin dönüm ekili alan zarar gördü.

MUĞLA’DA TARIM ARAZİLERİ SULAR ALTINDA KALDI

Muğla’nın Marmaris ilçesinde etkili olan kuvvetli sağanak nedeniyle bazı yerlerde tarım arazileri su altında kaldı.

AMİK OVASI’NDAKİ TARIM ARAZİLERİNİ SU BASTI

Öte yandan, Hatay’da Amik Ovası’nda, yaklaşık iki haftadır aralıklarla süren sağanakların ardından oluşan taşkınlar nedeniyle bazı tarım arazileri sular altında kaldı.

Kentte yaklaşık iki haftadır aralıklarla devam sağanağın ardından, Antakya ilçesinde Amik Ovası’ndan geçen sulama kanalının bazı bölümlerinde taşkınlar meydana geldi.

Bazı tarım arazilerinin sular altında kaldığı Aşağıoba Mahallesi’nde çok sayıda evin bahçesi ile ahırlarını su bastı.

Mahalle sakinlerinden Osman Sönmez, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da buğday tarlasının su altında kaldığını söyledi.

Suyun bazı evlere kadar girdiğini belirten Sönmez, yetkililerden çözüm beklediklerini ifade etti.

Mustafa Kaplan da su seviyesinin yükselmesi nedeniyle ahırlarında su baskını yaşandığını, tedbir alınmazsa hayvanlarını buradan çıkarmak zorunda kalacaklarını bildirdi.

ŞANLIURFA’DA ETKİLİ OLAN SAĞANAK EKİLİ ALANLARA ZARAR VERDİ

Son 1 haftada sağanak yağışlardan etkilenen bir diğer il ise Şanlıurfa oldu. Geçtiğimiz günlerde Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde etkili olan sağanak, tarım arazilerine zarar verdi.

İlçede iki gün etkili olan sağanak sonrası Yurtçiçeği, Saygın, Bitkili mahallelerinde bazı ekili araziler su altında kaldı.

Çiftçi Osman Yavuz, yağışlar nedeniyle ekili arazilerinde göletler oluştuğunu söyledi. Kendi imkanlarıyla tarlalardaki suyu tahliye etmeye çalıştıklarını belirten Yavuz, “Zararımız çok. İki gün önce başlayan yağış hayatı olumsuz etkiledi. Tarlalarımız sular altında kaldı, mağduruz. Tarlalarımız, ekinlerimiz için yetkililerden yardım istiyoruz” dedi.

ADANA’DA YAĞMUR DİNDİ AMA TARLALARDAKİ SULAR ÇEKİLMEDİ

Önceki hafta Adana’da etkili olan kuvvetli sağanak nedeniyle göle dönen 200 bin dönüm tarım arazisindeki suları tahliye etmek için Devlet Su İşleri’ne (DSİ) ait iş makineleri, 10 farklı bölgede çalışma yaptı.

İlçelerde çok sayıda ev ve iş yerini su basarken, bazı caddelerde çöküntüler meydana geldi. Sağanak, sonraki günlerde yerini hafif yağışlara bırakırken hafta sonunun ardından son buldu. İlçelerdeki 200 bin dönüm tarım arazisi de sular altında kaldı. Toprağın yağmura doyması nedeniyle, bazı tarlalarda sular henüz çekilmedi.

Arazilerde ekili buğday ve narenciye ürünleri büyük zarar gördü. Adana Valiliği ile Tarım ve Orman Bakanlığı, çiftçilerin zararlarının giderilmesi için çalışma başlatılacağını açıkladı.

DSİ’ye ait iş makineleri de tarlalardan suların tahliye edilmesi ve drenaj kanallarını açmak için 10 farklı bölgede çalışma başlattı. Adana Valiliği’nin oluşturduğu kriz masası ekipleri de helikopterlerle çalışmaları anbean takip ediyor.

KANALLAR VE POMPA YETERSİZ KALDI

Yüreğir ilçesindeki Düzce ve Çotlu mahallelerinde yaklaşık 700 dönüm tarım arazisinde çiftçilik yapan İsmail Deniz, şiddetli yağışlarda tarlalarının sular altında kalmasına alıştıklarını ancak bu suların normalde 1-2 günde çekilirken son yağışların fazlalığı nedeniyle suların çekilmediğini kaydetti.

Su tahliye kanallarının yetersiz olduğunu, bazen de tıkandığını kaydeden Deniz, kanalların denize döküldüğü noktada bulunan pompa sayısının da artırılması gerektiğine dikkat çekti. Tarlalardaki suyun tahliyesi için kullanılan ancak bitki artıkları nedeniyle tıkanan kanalı açmak amacıyla kendilerinin de yoğun çaba sarf ettiklerini anlatan Deniz, “Önümüzdeki 3-4 gün daha yağmur yağacağı söyleniyor. Ne yapacağız bilmiyorum” dedi.

Bir Cevap Yazın