İlkbaharın yaklaştığı ve yağışların arttığı bugünlerde, Türkiye genelinde tarımsal faaliyetler yoğunlaşıyor. Bu da gübre sektörünü hareketlendirmeye başladı. Gübre sektörü son yıllarda “sahtecilik” haberleriyle çalkalandığından üreticilerin dikkatli davranmaları gerek.
2015 başlarından beri gündeme oturan sahte gübrecilik, üreticilerin kabusu olmuş durumda. Sahte gübre pazarlamaya çalışan bayiilerin sıkı denetim altına alınmış olması üreticileri bir nebze olsun rahatlatıyor ancak sektörün hareketlenmeye başladığı ve yılın en verimli günlerinin yaklaştığı İlkbahar aylarında, üreticilerin de daha dikkatli olması çok önemli.
Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü de konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaparak üreticileri uyardı. Bölgede bulunan tüm gübre bayiilerinin sıkı bir şekilde denetlendiğini belirten Müdürlük, kimyevi gübre piyasa denetimlerinde ambalajlama, işaretleme, tescil, lisans, bayilik ve satış sözleşmesi, bayi ve depoların fiziksel şartlarının uygunluğunun kontrolü yapılmakta aynı zamanda teknik düzenlemeye veya standardına uygunsuzluğunun tespiti halinde ilgili yasaya göre işlem yapıldığını da ekledi. Açıklamada, kimyevi ve organik gübrelerin sahte olup olmadıklarının ancak laboratuvar analizleri ile anlaşılabileceği, sahte gübrelerin kum, alçı, çimento, kömür tozu ve hayvan artığıyla üretildiğinden toprağa büyük zarar verdiği de vurgulandı.
Üreticilerin sağlıklı ve verimli bir gübreleme için mutlaka toprak analizlerini yaptırması gerekiyor. Sonuçları aldıktan sonra yetkililerin de devreye girmesi ve sonuçları incelemesi gerekiyor. Böylece risk de en aza indirgenmiş oluyor.
Mükemmel bir yazı olmuş Levent KIRCA eline sağlık.