Sakız koyunu ıslah edilecek

0
3024
Sakız Koyunu

İZMİR (CİHAN)- Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık ve Su Ürünleri Araştırma Daire Başkanı Bekir Ankaralı, İzmir’in yerli ırklarından “sakız” cinsi koyunun, Halk Elinde Islah Projesi kapsamında destekleneceğini söyledi.

Sakız Koyunu

İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği’nin müracaatını değerlendiren Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, sakız koyununun ıslahının desteklenmesini 2012 yılı programına aldı.

Konuyla ilgili olarak Daire Başkanı Ankaralı’yı ziyaret eden Birlik Başkanı Özer Türer, sakız koyununun hem süt hem de et üretimi bakımından dünya literatürüne girmiş, önemli yerli ırklardan biri olduğunu söyledi. Ankaralı, “Uzun bir süredir, Halk Elinde Islah programı çerçevesinde bu ırkın korunmasını ve ıslahını istiyorduk. İzmir birliğinin ısrarlı takibi, gündemimizi sıcak tutuyordu. Proje lideri konusunda sıkıntımız vardı. Bursa Uludağ Üniversitesi’nden bir öğretim görevlimizin desteğiyle bunu da çözüme kavuşturduk.” dedi. Anaç hayvan başına 35, yavru hayvan başına 20 lira destekleme sağlandığını kaydeden Bekir Ankaralı, “Bu kapsamda İzmir’de, 12 bin 600 baş sakız koyununa destekleme sağlamayı hedefliyoruz. Koyunculukta yüksek verim elde edilmesi için düzenli veri kaydı tutulması gerekiyor. Projeyle birlikte İzmir’de sakız koyununun soy kütüğü çıkarılarak, verim değeri kayıt altına alınacak.” şeklinde konuştu.

Sakız koyununun İzmir’e ait değerlerden biri olduğuna dikkat çeken Birlik Başkanı Türer de Türkiye’de süt verimi yüksek iki ırk koyun bulunduğunu anlattı. Türer, “Biri Doğu Anadolu’daki ivesi, diğeri İzmir’deki sakız. Sakız koyunu, süt veriminin yanısıra ikizlik oranı da yüksek bir ırktır.” bilgisini verdi.

Türkiye’nin birçok bölgesinde insanların, verim özellikleri sebebiyle sakız koyunu yetiştirmek istemesine rağmen iklim şartlarının elvermediğini vurgulayan Özer Türer, şunları söyledi: “İzmir’de de tablo farklı değil. Sakız koyunu yetiştirmek isteyen çok ama yeterli hayvan materyali yok. Bu da insanların sakız koyunu yetiştiriciliğini terk etmesinden değil, bir dönem küçükbaş hayvancılıktan para kazanamayınca tüm Türkiye’de olduğu gibi hayvanların küçük, büyük, dişi, erkek demeden kesilmesinden. Hayvan varlığının Türkiye’de 40 milyonlardan 20 milyonlara düştüğü dönemde, tüm ırklar olduğu gibi sakız da kesime gitmekten kurtulamadı. İzmir’de yarımada gibi sınırlı bir coğrafyada yetiştirilen sakız koyunu varlığı, birden yok denecek kadar az sayılara geriledi. Köy köy dolaşıp sakız koyunu materyalini kayıt altına alarak bir katalogda topladık. Halk Elinde Islah Projesi’ne alınması için uzun süredir girişimlerimiz vardı.” CİHAN

Bir Cevap Yazın