Saman fiyatları 50 kuruşa sabitlenecek

0
947
Saman fiyatları 50 kuruşa sabitlenecek

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü Abdullah Kutlu, Türkiye’nin her yerinde saman ve kaba yemin fiyatının kararname ile 50 kuruşa sabitleneceğini söyledi.

Kutlu, “Bu yöntemle çiftçi KDV dahil 50 kuruşa saman ve ot alacak, eğer 90 kuruşa mal etmişsek 40 kuruşu bakanlık karşılayacak. Dolayısıyla şu anki durumda tansiyon düşecek.” dedi.

GÜBRETAŞ’ın Tarım Kredi Kooperatifleri’nde görevli ziraat mühendislerine yönelik düzenlediği eğitim seminerinde saman sıkıntısına ilişkin soruları cevaplayan Kutlu, saman konusunun speküle edilen bir konu olduğuna dikkat çekti. 2012 yılında bahar yağmurlarının olmaması sebebiyle saman ve kaba yemde açığın ortaya çıktığını dile getiren Kutlu, spekülatörlerin olandan çok daha fazla açık varmış gibi göstererek fiyatları suni olarak yükselttiğini kaydetti.

Saman fiyatlarının 120-130 kuruşa kadar çıktığını ve bu durumla ilgili tedbir alınması ihtiyacı duyulduğunu anlatan Kutlu, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri olarak kendilerinin de ithalata girdiklerini ve fiyatları düşürmek istediklerini vurguladı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın da desteğiyle bu konuda bir rahatlama meydana getirdiklerini ifade eden Kutlu, bakanlığın bu konuyla ilgili bir kararname çıkarma hazırlığında olduğunu açıkladı. Gerekli talimatın çıktığını dile getiren Kutlu, “Bu kararnameye göre biz saman fiyatını 50 kuruşa sabitliyoruz. Türkiye’nin her yerinde samanın ve kaba yemin fiyatı 50 kuruş olacak. Kalan kısmı da bakanlık destekleyecek. Yani çiftçi KDV dahil 50 kuruşa saman ve ot alacak, eğer 90 kuruşa mal etmişsek 40 kuruşu bakanlık karşılayacak. Dolayısıyla şu anki durumda tansiyon düşmüş durumda.” dedi.

Spekülatörlerinde ellerindeki samanları piyasaya uygun bir şekilde çıkarmaya başladıklarını belirten Kutlu, şu anda spekülatörlerinde kendileri üzerinden saman satmaya çalıştıklarını söyledi. 50 bin tonluk ithalat için yurt dışı bağlantılarının olduğunu anlatan Kutlu, şöyle devam etti: “Saman konusunda Gürcistan’dan, Bulgaristan’dan, Ukrayna’dan bağlantılarımız oldu, belki İtalya’dan da gelecek. Çiftçimizin ne kadar samana ve kaba yeme ihtiyacı varsa biz bunu getireceğiz. Talep 20 günde 47 bin tona yaklaştı. Toplam talebin 100 bin tonu geçmeyeceğini tahmin ediyoruz. Nisan ayından itibaren birçok bölgede hayvanlar dışarı çıkmaya başlayacağı için bu sorunun da ortadan kalkmış olacağını düşünüyoruz.”

Cihan

Kaynak: Haberler.com

Bir Cevap Yazın