Saman kıtlığı, fiyatları balya başına 12 liraya kadar çıkardı

0
1015
Saman kıtlığı, fiyatları balya başına 12 liraya kadar çıkardı

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, ülke genelindeki has saman kıtlığının, fiyatları balya başına 12 TL’ye kadar çıkardığını bildirdi. Çebi, üreticilerin buğday samanı yerine, mısır hasadından sonra kalan bitki artıklarından faydalanmasının maliyetlerini düşüreceğini ifade etti.

Saman kıtlığı, fiyatları balya başına 12 liraya kadar çıkardı

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Çebi, yaptığı açıklamada geçen nisan ayında Orta ve Doğu Anadolu’da yağış az olunca bitkilerin yeterince gelişemediğini ve hayvan yemi üretiminin düştüğünü belirtti. Bunun da ot ve saman fiyatlarının aşırı yükselmesinin ana sebebi olduğunu kaydetti. Manisa’da geçen yıl 122 bin 800 hektar buğday ve 34 bin hektar arpa ekim alanı olduğunu, 358 bin ton buğday ve 86 bin 814 ton arpa üretildiğini aktaran Çebi, “Bu miktarlar ülke üretiminin buğdayda yüzde 1,64, arpada yüzde 1,14’üne tekabül etmektedir. İlimizde 2012 ilkbaharında kuraklık etkisi meydana gelmemiştir ancak buğday ve arpa üretimi, ülke geneli açısından küçük bir miktarı karşıladığından azalış veya artışın da geneli etkileme oranı düşüktür. Bu yıl üretim verileri net olarak çıkmamakla beraber bir kısım buğday alanının ağırlıklı olarak dane mısır üretimine kaydığı gözlenmiştir.” dedi.

Hasan Çebi, Manisa’da önemli miktarda ekilen yem bitkilerinden, kaba yem ihtiyacının karşılanmasında ilk sıralarda gelen silaj mısırın 81 bin 400, yoncanın 18 bin 140 ve fiğin 139 bin 939 dekar alanda yetiştirildiğini söyledi. Çebi, “2011 yılında 5 bin 577 işletme yem bitkisi desteklemesi almıştır. Bu da 205 milyon 827 bin dekar alana tekabül etmektedir. Yem bitkileri için 2011 yılında yapılan destekleme miktarı 8 milyon 513 bin olmuştur. 2012 verileri henüz çıkmamakla beraber yem bitkileri açısından bir üretim azlığı söz konusu değildir. Hayvancılıkta kâr eden ve sürekliliği sağlayan en önemli unsur, üreticilerin kendi kaba yemlerini üretmesi esasına dayanmaktadır. Kendi kaba yemini üretenler, bu gibi mevsimsel girdi yükselişlerinden olumsuz etkilenmez.” şeklinde konuştu.

Bu yılki has saman kıtlığının fiyatları çok arttırdığını kaydeden Çebi, şöyle devam etti: “İlimiz genelinde yaklaşık 350 bin dekar alanda dane mısır üretimi yapılmaktadır. Hasattan arta kalan sap ve yapraklar hayvan beslenmesinde kullanılarak, samanda meydana gelen üretim azlığına çare olabilir. Eylül ayında başlayan mısır hasatlarından kalan bitki artıkları, namlu tırmığıyla toparlanıp balyalanarak, tarladan alınıp hayvancılık işletmelerinde değerlendirilebilir. Besleyicilik değeri düşük olmakla beraber yemle verilerek hayvanlarda doygunluk sağlar. Buğday samanının yaptığı da zaten budur. Ayrıca mısır alanlarından sapların balyalanarak alınması, anız yakma olaylarının da önüne geçerek ikinci bir fayda sağlayacaktır.

Haber Kaynağı: Cihan Haber Ajansı

Bir Cevap Yazın