Sanayide GDO avı

0
992
Sanayide GDO avı

Yem amaçlı olarak Türkiye’ye giren GDO’lu ürünlerin sanayi alanında kullanılıp kullanılmadığı da izleme sistemi ile takip edilecek.

SANAYİDE kullanılacak GDO’lu ürünler için de ‘izleme sistemi’ kuruluyor. Biyogüvenlik Kurulu, konuyla ilgili bakanlıklardan görüş toplamaya başladı. Biyogüvenlik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hakan Yardımcı, “İzin verilen ve yem olarak kullanılan GDO’lu ürünlerle ilgili zaten bir izleme yapılıyor. Ama GDO’lu ürünlerin sanayide kullanılmasıyla ilgili de bir takip sistemi gerekiyor. Bunun için ilgili kurumların katılımıyla bir çalışma yapılıyor” dedi. Kurul, Mart ayında yaptığı toplantıda, GDO ve ürünlerinin izlenebilirliğiyle ilgili sistemin geliştirilmesine yönelik bir çalışmanın başlatılması için bakanlığa tavsiyede bulunulmasına karar vermişti. Nisandaki toplantıda bir adım daha atıldı.

Yem amaçlı ithal edilen ve gıda–yem amacı dışında kullanılabilecek GDO ve ürünlerinin izlenebilirliği için ilgili kurumlar ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun uzmanlarının sonraki kurul toplantısına davet edilmesi benimsendi. Biyogüvenlik Kurulu Başkanı Hakan Yardımcı, “Sadece, yem olarak GDO’lu ürünler gelebiliyor ve yakından izleniyor. Ama örneğin yem amaçlı olarak Türkiye’ye giren GDO’lu soyanın yağı çıkıyor. Firma diyor ki, ‘Ben bu yağı biyodizel olarak yurtdışına ihraç etmek istiyorum’ veya ‘Sanayide kullanmak istiyorum’ diyor. Bununla ilgili bir takip sistemi kurulması gerekiyor ki, sistemi düzgün işlesin. Amaç bu sistemi kurmak” dedi.

Yem olarak izin var

TÜRKİYE’ye giriş yapacak GDO’lu ürünler için öncelikle Biyogüvenlik Kurulu’nun izin vermesi gerekiyor. Kurul bugüne kadar, 19 GDO’lu ürünün yem olarak kullanılması amacıyla Türkiye’ye girmesine izin verdi. Buna karşın 22 mısır çeşidinin yakıt olarak kullanılmasına ve Türkiye pazarına sokulmasına yönelik talepler reddedildi.

Bir Cevap Yazın