Sebzelerden Elektrik

1
1261

yaş sebzelerHallerde ve pazar yerlerinde çöpe atılan biyolojik atıklardan enerji üretmek için kolları sıvayan İSTAÇ AŞ, günde 140 bin ton mutfak atığından elektrik enerjisi üretmeye hazırlanıyor. Domates, biber, patlıcan, portakal ve elma gibi çürümeye yüz tutan sebze ve meyvelerden elde edilen enerji ile 5 bin konutun elektrik ihtiyacı karşılanabilecek.

Yenilenebilir enerji kaynakları arasında önemli teknik potansiyele sahip olan biyogaz, organik atıkların çürütülüp ortaya çıkan gazın enerjiye çevrilmesiyle üretiliyor. Nüfusu 13 milyonu geçen İstanbul’da ise her gün on binlerce ton organik atık çöpe gidiyor. Organik atık konusunda büyük bir potansiyeli bulunan İstanbul’da çürük domates, biber, patlıcan, portakal ve elma gibi sebze ve meyvelerle artık biyogaz üretilecek. Çürüme sonucu ortaya çıkan biyogaz ise gaz motorlarında yakılarak elektrik enerjisine dönüştürülecek.

Türkiye’de ilk kez evsel atıklardan biyometanizasyon yöntemiyle elektrik üretecek olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)’nin iştirak şirketlerinden İSTAÇ AŞ, çevre kirliliğinin önüne geçtiği gibi aynı zamanda enerji ihtiyacına da katkıda bulunacak. Biyometanizasyon tesisi projesi kapsamında Avrupa ülkelerinde benzer tesislerde araştırmalar yaptıklarını anlatan İSTAÇ AŞ Genel Müdürü Osman Akgül, yerli ilk tesisi kurmak için fizibilite çalışmasının tamamlandığını ve projenin hayata geçmesi için ihale sürecine yaklaştıklarına değindi. Tesisin, Kemerburgaz’ın Hasdal mevkiinde inşa edileceğini ve yaklaşık 7 milyon Euro’ya mal olacağını açıklayan Genel Müdür Akgül, “Enerji Bakanlığı, Yenilenebilir Enerji Kanunu’nda düzenleme yaparak biyokütleden elde edilecek enerjiye alım garantisi verdi.” dedi.

Avrupa Birliği Çevre Mevzuatı’na uyum kapsamında ‘Türkiye İçin 2025 Yılına Kadar Katı Atık Yönetimi Stratejik Planı’ belirlendiğine dikkat çeken Osman Akgül, bu kapsamda İSTAÇ olarak çeşitli projeler geliştirdiklerini anlattı.

Kaynak: enerjibilim

1 Yorum

Bir Cevap Yazın